REUTERS
FINALE S HRVATSKIM ŠTIHOM

BIVŠI SUIGRAČI I TRENERI O HRVATSKOM TROJCU U FINALU LIGE PRVAKA 'Jednog su najviše osporavali, ali on je uspio! Večeras će imati najviše posla'

Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 26. svibanj 2018. 20:28

Luka Modrić ide po četvrti naslov europskog prvaka, Mateo Kovačić nada se trećoj krunu, ali i da će u završnom susretu dobiti prve minute, a Dejan Lovren uvjeren je da će im pokvariti posao i nakon “sretnih“ 13 godina vratiti titulu na Anfield. Gordon Schildenfeld igrao je sa svom trojicom, Ivica Vrdoljak nosio je isti dres s Modrićem i Lovrenom, a Tomislav Obradović trenirao je Modrića kad je odigrao prvu utakmicu u Prvoj HNL, a Lovrena kad je premijerno priključen prvoj momčadi Dinama.

- Igrao sam s trojicom finalista, šteta što ih nema i više - našalio se u uvodu Schildenfeld, na odmoru između dviju ciparskih sezona.

- Real je Real, za mene jedan od najboljih klubova na svijetu, ali Salah igra sjajno. Kad je on u ekipi to je drukčiji Liverpool nego kad ga nema. Prednost dajem Realu, zbog iskustva i svega što to nosi, iako mi je jasno da su Englezi gladni trofeja. Madriđanima neće biti lako, no svejedno ih favoriziram.

Zagreb, 100916.
Gradski stadion.
Utakmica 1. HNL izmedju klubova Dinamo i Osijek.
Na fotografiji: Gordon Schildenfeld.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Foto: Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Gordon Schildenfeld

Bit će posla

Kako gledate u uloge Hrvata?

- Radi se o momčadima različitih stilova igre, Real odskače kombinatorikom, u kojoj Luka ima veliku rolu, a Liverpool ima Salaha, samo se njega bojim (smijeh). Trenutačno igra u takvoj formi da mu uđe u gol sve što pukne. To može biti dovoljan faktor da Liverpool osvoji, ali Real ima kvalitetu i iskustvo da pokaže svoj TOP nivo.

Lovren je stoper kao i vi…

- Logika mi nameće da će Liverpool biti u podređenom položaju, da će se braniti, da će Lovren imati puno posla. Englezi puštaju centaršuteve, a Madriđani na tim pozicijama imaju i ubojitog bočnog Marcela, i super skakače poput Ronalda i Benzeme, pa i Balea. To je finale Lige prvaka i ne sumnjam da će sva trojica naših biti na najvišoj razini.

Soccer Football - Premier League - Liverpool vs Brighton & Hove Albion - Anfield, Liverpool, Britain - May 13, 2018   Liverpool's Dejan Lovren celebrates scoring their second goal    REUTERS/Phil Noble    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Phil Noble

Modrić ide prema četvrtoj tituli?

- Dovoljno je dugo u Realu, koji osvaja svake godine, ništa ga drugo ne zadovoljava. On je dio momčadi koja ima tolike financije, kvalitetu i takvu veličinu kluba, bilo bi abnormalno da ne razmišlja o još jednoj kruni. I neće mu tu biti kraj, ima vremena uzeti još koji naslov. Definitivno je naš najbolji individualac - konstatirao je Schildenfeld.

Ivica Vrdoljak sada je agent, prvi posao bio mu je transfer Marka Vešovića iz Rijeke u poljsku Legiju. Da probije led…

- Real je favorit. Prvi je uspio obraniti naslov i sada mislim da ima velike šanse osvojiti još jedan, da napravi nešto što nitko neće godinama. No, Liverpool s Kloppom je pokazao da je ozbiljan rival, a u jednoj utakmici je sve moguće. I oni će ući u utakmicu s jasnim planom da dobiju, to neće biti jednosmjerna ulica. Inače sam navijače Barcelone, iako to ne znači da imam nešto protiv Reala, a večeras ću navijati za Liverpool samo zato da se nakon Mandžukića, Modrića, Rakitića i Kovačića titulom okruni i Lovren. Neka bude još jedan Hrvat više.

Lovrenu je trebalo duže da bi stigao do finala LP i često je bio osporavan.

- Drago bi mi bilo da uspije baš zato što je osporavan. Njegove su se pogreške čekale i stavljale pod povećalo više nego bilo kojem drugom igraču. Nema stopera koji su bezgrešni, jer bi inače utakmice završavale 0:0. Dakle, nisam od onih koji vole Real, ali omiljen stoper mi je Sergio Ramos. Najviše ga cijenim jer je lider, koliko je puta on dobio crveni karton i napravio pogrešku, a nikad nije bio doveden u pitanje. Kad Lovren napravi neku pogrešku, to se stavlja na sva zvona. Sjećam se utakmice s Man. Unitedom kad su portali pisali “Ponovno dvije greške Dejana Lovrena“. A to su bila dva skoka na sredini terena, nakon kojih je akcija išla dalje. Nije ništa skrivio, a kod nas se isticalo da je napravio pogreške. Tko nije to vidio bio bi uvjeren da je tako. Baš zato bih volio da se Lovren okiti naslovom Lige prvaka i da mnogim kritičarima začepi usta - zaključio je Vrdoljak.

Visoki kapaciteti

Tomislav Obradović radio je s Modrićem u Interu i Dinamu te s Lovrenom kad je prvi put priključen prvoj momčadi Modrih, još u doba stožera Josipa Kužea, kojem je bio pomoćnik. Kasnije je i on prošao Zaprešić…

- Veće šanse dajem Liverpoolu, on je najnezgodnija ekipa za Real. Motorična i brza, to je momčad energije. Takav stil igre najmanje paše Realu, a Real odgovara Liverpoolu koji igra visoki presing. Problem Redsa je jedino što nemaju igrače koji mogu držati loptu kad imaju rezultat. Zato im se događa da primaju dosta golova, i to često nakon što su stekli vodstvo. To nije kriva obrana, nego vezni red gdje nemaju igrače s takvim sposobnostima. Za mene je Liverpool favorit.

Neki nogometaši Liverpoola poput Salaha i Manea poste zbog Ramazana. Može li to na njih utjecati?

- Mislim da ne, oni su fanatici u tome, to im može samo pomoći. Bio sam u Africi, znam kako to funkcionira, nema to veze, neće imati negativan utjecaj na njih.

Eto, 12 godina nakon što ste radili s njima, Modrić i Lovren su u finalu Lige prvaka. Luka već četvrti put…

- Modrić je od prvog starta pokazivao visoke kapacitete, u njegov sam uspjeh bio siguran, a Lovren je bio tada vrlo mlad, potentan, odlične tehnike, imao dobar skok, igrač u kojeg se u startu zaljubiš. Normalno, kao mlad imao je i kikseva. Večeras će Modrić opet biti na visokoj razini, on je u svakoj momčadi bio igrač prevage, što je utakmica važnija, Luka je bolji. Kovačić je mlad, ta pozicija defenzivnog veznog mu je prirodna, hoće li u ovaj utakmici igrati ne znam, ali u budućnosti će biti jedna od važnijih karika Reala.

Obradović u zaključku:

- Real ima više takvih susreta, nekad u nogometu odlučuje iskustvo velikih utakmica, tu su Madriđani sigurno u prednosti, ali mislim da je Klopp složio energetski strašnu momčad koja totalno ne paše Realovom stilu igre.

Linker
19. travanj 2024 01:24