Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
UOČI OKRŠAJA PLAY OFFA LP

BIVŠI VATRENI ZA SN OTKRIO DETALJ UOČI JEDNE OD NAJVAŽNIJIH UTAKMICA DINAMA OVE SEZONE 'Oni se nadaju da će UEFA kazniti Modre i isprazniti Maksimir!'

MLADEN PETRIĆ ZA SN Bivši hrvatski reprezentativac, koji je s nogometom počeo u Švicarskoj, u ulozi TV-komentatora pratit će današnji sraz
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. kolovoz 2018. 20:28

Očekivali smo da ćemo ga naći u Ateni ili negdje na odmoru, da baš i neće biti previše zainteresiran za najavu utakmice Young Boysa i Dinama. Međutim, upravo suprotno, Petrića smo uhvatili u pripremi za posao koji se tiče upravo ove utakmice. Sve prati, sve zna, to mu je trenutno u opisu zanimanja.

- Upravo se pripremam za ulogu TV-komentatora. U Zürichu sam i komentirat ću Ligu prvaka, krećem baš s utakmicom Young Boysa i Dinama. Ne idem u Bern, neću biti ni u Zagrebu, ali ću u studiju komentirati obje utakmice. Tako da sam prilično upućen u problematiku - javio se Mladen Petrić, koji, naravno, o Young Boysima zna gotovo sve.

PARIS, FRANCE - MARCH 29:  Mladen Petric of Croatia looks on during the International friendly match between France and Croatia at Stade de France at Stade de France on March 29, 2011 in Paris, France.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

- Osjeća se euforija, u klubu i među navijačima, u javnosti. Svi su optimisti, ovo je tom klubu, koji već godinama raste i napreduje, velika prilika da napravi još jedan velik iskorak. Nisu Young Boysi bili prvaci jako dugo, sad su osvojili trofej i sve je usmjereno na plasman u Ligu prvaka, to je svima u Bernu san. Stadion će biti pun, Dinamo će dočekati vatrena atmosfera.

Je li momčad iz Berna doista tako kvalitetna, kako se dogodilo da su Mladi dečki uspjeli srušiti moćni Basel?

- Basel je godinama vladao švicarskim nogometom, bio je nedodirljiv, ali nakon toliko godina vladavine došlo je do zasićenja. Nešto kao i kod Dinama kad je Rijeka uzela naslov. Međutim, kod Young Boysa bi mogla to biti dugoročnija priča, bez ikakve dvojbe, oni sad imaju najbolju momčad u Švicarskoj i ne bi nikoga čudilo da sad klub iz Berna nekoliko godina bude dominantan kao što je bio Basel. Jer odličan su posao napravili u klubu, Christoph Spycher, moj nekadašnji suigrač, sportski im je direktor i zadnjih godina on i suradnici planski su jačali momčad i stvorili respektabilnu škvadru.

Znači, ne pretjeruju u Maksimiru kad kažu da ih čeka najjači suparnik ove sezone u Europi?

- Ne, Young Boysi su stvarno jaka momčad. Imaju dobar miks, imaju mlade igrače koji su rasli u njihovoj školi, što je još jedan plus za klub, neke su doveli iz ostatka Švicarske, a ostalo su stranci, koje predvode Sulejmani i Hoarau. Ne moram naglašavati da su ta dvojica najveća snaga Young Boysa, Hoarau je vrstan napadač, visok, teško ga je čuvati, a Sulejmani igra jako dobro ove sezone.

Zagreb, 140818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica 3. predkola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Astana.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama nakon pobjede s rezultatom 1:0, Arijan Ademi.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
Foto: Damir Krajac/CROPIX

Je li gledao Petrić Dinamove utakmice? Kako Modre doživljavaju u Švicarskoj?

- Gledao sam, vidio sam kako su lagano Modri prošli prve dvije prepreke. Dinamo stvarno igra dobro, sigurno i čvrsto, bude li tako igrao i u Bernu, ima velike šanse za prolazak. A što se tiče Švicaraca, jako respektiraju hrvatskog prvaka. Nedavno me baš predsjednik Young Boysa, kojeg sam sreo na jednoj revijalnoj utakmici u Dortmundu, pitao za Dinamo, što mislim, kakvi su... Svjesni su svi da ih čeka suparnik koji je već igrao Ligu prvaka, koji je imao uspjeha u Europi i kojega jako respektiraju.

Damir Krajac/CROPIX
CROPIX

Misli Petrić da bi prva utakmica mogla Dinamu puno toga otvoriti.

- Stvarno je neugodna ta umjetna trava, igrao sam na njoj, doduše, protiv Young Boysa sam uglavnom dobro prolazio, a baš sam na tom terenu osvojio i naslov prvaka s Grasshopperom. Međutim, ne volim tu podlogu, nikad mi nije odgovarala. Drugo je kad je to nekakva mješavina prirodne i umjetne trave, ali ovo, kad je ona sto posto umjetna... Drukčije lopta odskače, treba ti neko vrijeme da se navikneš. Zato je Dinamu bitno da se što prije prilagodi tome, u prvoj utakmici može puno dobroga napraviti na putu za Ligu prvaka, mada su u Bernu Young Boysi posebno opasni.

A onda nam je Petrić otkrio jednu zanimljivost.

- Znate, ovdje se u Švicarskoj zadnjih dana provlačila teza da bi UEFA mogla kazniti Dinamo praznim tribinama u uzvratu! Tome se u klubu nadaju.

Zagreb, 140818.
Stadion u Maksimiru.
Uzvratna utakmica 3. pretkola Lige prvaka,
GNK Dinamo - FC Astana.
Na fotografiji: bakljada BBB.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Hm... UEFA jest pokrenula disciplinski postupak protiv Dinama zbog nekoliko baklji i ubačenih predmeta u utakmici s Astanom, još u Maksimiru iščekuju kaznu i za susret s Hapoelom, ali ne čini se da bi kazna trebala biti tako drastična.

- Primijetio sam da se o tome u Švicarskoj priča. Znaju u Bernu kakva ih atmosfera može dočekati u Maksimiru, svjesni su što Dinamu znači domaći teren. Zato i kažem da prva utakmica može jedne ili druge već približiti Ligi prvaka.

Raspitali smo se jučer po dolasku u Bern o onome što je kazao bivši hrvatski reprezentativac Mladen Petrić.

- Postupak je u tijeku, ali nemamo nikakvu informaciju da bi se to moglo dogoditi. Mi očekujemo novčanu kaznu. Ali isto tako apeliramo na naše navijače da se suzdrže od bilo kakvog kažnjivog ponašanja u uzvratnoj utakmici - kazao nam je glasnogovornik Modrih Alen Lesički.

Linker
20. travanj 2024 14:25