Foto: Damir Krajac / CROPIX
UKRAJINSKA KRIŽALJKA

BJELICA JE PROTIV ATALANTE USPIO IZNENADITI, A SADA RADI NOVU VELIKU PROMJENU! Kapetan i špica su upitni, ali trener Modrih sprema alternativu!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. listopad 2019. 09:57

Nitko u nedjelju nije mogao izgovoriti rečenicu ohrabrenja da će Arijan Ademi i Bruno Petković biti spremni za utakmicu u utorak, da će sigurno stisnuti zube i zaigrati na stadionu Metalista kontra Šahtara.

Nije niti nedjeljni, zadnji zagrebački trening prije puta za Ukrajinu, donio neke velike preokrete i pomake. Obojica su i dalje upitni za nastup. Ništa se neće znati prije utorka, prije same utakmice, rekao je Nenad Bjelica da će s odlukom o prvih 11 čekati do zadnjeg trena, do pred utakmicu. Ali, jasno da nije dobro što nisu zadnjih dana trenirali punom snagom, neće biti u idealnom stanju ako i istrče na teren.

Što se Arijana Ademija tiče, Dinamo je prošle sezone u Bjeličinoj eri u Europi već odigrao neke utakmice bez njega, četiri puta u Maksimiru, kad su Modri čak i nalazili put do pobjede. Svladali su njegovi suigrači bez njega u sastavu Fenerbahče 4:1 i Benficu 1:0, odigrali 0:0 s Anderlechtom u dvoboju bez rezultatskog značaja.

Zagreb, 210819.
Stadion Maksimir.
Utakmica UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinama i Rosenborga B.K.
Na fotografiji: Arijan Ademi.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

No, tada je Bjelica imao Ivana Šunjića koji je bio sličan tip igrača, znao je pokriti Ademijev izostanak. Međutim, u utakmici na Luzu, gdje nije bilo ni Ademija ni Šunjića, u uzvratu s Benficom za četvrtfinale Europske lige, vidjelo se koliko nedostaje Ademijevo iskustvo i čvrstina u sredini terena. I danas u Maksimiru znaju reći da bi vjerojatno sve bilo drugačije da je tada igrao Ademi. Naravno, nikad nećemo saznati bi li se doista tako i odigralo.

Sjećamo se, također, Ademi je morao izići iz igre kod 1:0 vodstva protiv Young Boysa u Maksimiru, već nakon pola sata. Konačni ishod bio je razočaravajući (1:2), Dinamo nije ušao u Ligu prvaka, pa su se i tada svi pitali kako bi susret završio da je Ademi ostao na terenu do kraja.

Spremna alternativa

Ne bude li mogao u Harkivu, sigurno će nedostajati u sredini terena, i igrački i kao Bjeličina produljena ruka, ali ima Dinamov trener spremnu alternativu. ‘Rupu’ u tom dijela terena krpali bi tada Nikola Moro i Amer Gojak, uzda se Bjelica u njihove kvalitete.

Soccer Football - Champions League - Group C - Manchester City v GNK Dinamo Zagreb - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 1, 2019  Manchester City's Riyad Mahrez in action with GNK Dinamo Zagreb's Nikola Moro   REUTERS/Andrew Yates
REUTERS

Zadnjih tridesetak sati do utakmice liječnička služba i trener Bjelica sigurno će činiti sve da osposobe i Ademija i Petkovića za utakmicu.

Sjećamo se, uoči dvoboja na Etihadu prije tri tjedna, upitni su bili Dilaver i Theophile-Catherine, ali kod se njih se već dva-tri dana ranije znalo da bi trebali biti spremni za utakmicu.

Nije bilo tako ozbiljno kao sad, za Ademija i Petkovića u ovom trenu nitko ne može jamčiti da će istrčati na Metalistov stadion.

Bjelica se vraća četvorici u zadnjoj liniji, tko će otići na desno krilo?

Protiv Atalante je Nenad Bjelica iznenadio i suparnika pa i mnoge u svojim redovima s formacijom, koja je bila pobjednička. Tri stopera ispred Livakovića, Petković i Oršić u vrhu napada... Ponovio je tu postavku i na Etihadu, dobro, tamo je izgledalo malo drukčije, jer su se Modri kompletno branili i uglavnom bili u svom šesnaestercu. A kakva je ideja za Harkiv?

Očekujemo da bi ovoga puta Bjelica mogao vratiti momčad u formaciju s četvoricom u zadnjoj liniji, u 4-3-3 ili 4-1-4-1 sustav, pa zapravo i ne bi trebalo biti nekih prevelikih dvojbi prije utakmice. Naravno, uz ova već obrađena zdravstvena pitanja.

Zadnja linija tada bi bila Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac, u sredini bi sigurni bili Ademi, Moro i Olmo, a naprijed Oršić i Petković. Pitanje bi jedino ostalo koga će Bjelica staviti na desno krilo, s obzirom da je po toj strani Šahtar izuzetno opasan pa će Stojanoviću sigurno trebati pomoć.

Je li Poljak Kadzior svojom uzlaznom formom u zadnje vrijeme izborio mjesto u momčadi i debi u Ligi prvaka? Djeluje najsvježije i najraspoloženije od svih kandidata.

Ili će Bjelica priliku možda ipak dati ‘povratniku’ Hajroviću? Naravno, uvijek je opcija i da to mjesto zauzme Dani Olmo, pa onda u sredini zaigra i Gojak, može igrati i Šitum...

Desno krilo je, očito, jedina dvojba. Jasno, ako neće moći Petković, njegovo mjesto će zauzeti Gavranović.

Linker
19. travanj 2024 14:20