Emir Dilaver vraća se u početni sastav nakon što u Zagrebu nije igrao zbog ozljede
 Ronald Goršić, CROPIX
OSVJEŽENA MOMČAD

BJELICA MIJENJA GOTOVO POLA MOMČADI ZA UZVRAT U BUDIMPEŠTI!? Kreće skoro sasvim nova zadnja linija, Mađare napada novi centarfor, promjena i u vezi

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 12. kolovoz 2019. 10:00

Dinamu je u ovoj fazi sezone prioritet Europa, pa je tako i prvenstveno gostovanje u Osijeku, premda je bilo derbi kola, Nenadu Bjelici poslužilo da razigra neke igrače, a nekima provjeri spremnost pred uzvrat 3. pretkola Lige prvaka protiv Ferencvarosa u Budimpešti u utorak (20.00).

- Šteta što nije bilo golova, ali može i sa 0-0 biti interesantno. Bilo je puno emocija, žutih kartona, prekršaja, diskutabilnih situacija. Navijačima bi bolje bilo 3-3, za nas trenere je bolje 0-0 – kazao je trener “modrih” i pohvalio klub iz svojeg rodnoga grada čiji je nekad bio kapetan.

- Znali smo kako Osječani igraju, vrlo su se organizirano branili u 5-4-1, napadali u 3-4-2-1. Mlada su momčad koja i pod pritiskom želi igrati, nema s tim problema, jer ima kvalitete u veznom redu, ali nama je veći problem bio što smo imali puno igrača bez ritma utakmica, za razliku od domaćina. Osijek, Rijeka i Hajduk su nam dobra konkurencija, bit će nam puno teže osvojiti naslov prvaka nego prošle sezone, poručio je Bjelica, kojem su domaćini poželjeli uspjeh u Europi.

'Modri' nisu ovaj vikend dobili nijedan slobodan dan, u subotu i nedjelju bili su jutarnji treninzi, a u ponedjeljak u 9 kreće plavi autobus za mađarsku prijestolnicu.

- Trebaju nam igrači koji imaju iskustvo i kvalitetu, koji mogu bez problema igrati pod velikim pritiskom kakav nas očekuje, koji su hrabri, odvažni... Izanalizirat ćemo u ova dva dana što je najbolje za momčad i odlučiti, odgovorio je Bjelica na upit tko se od onih pod povećalom nametnuo ili udaljio od početne postave za Groupama Arenu.

Iz trenerove šifrirane poruke može se zaključiti da će od startera u Gradskom vrtu u Budimpešti započeti Dilaver u obrani i – premda nije zabio - Gavranović u napadu. Bjelica mora odvagnuti koga staviti u zadnju liniju, bilo bi logično da je uz Dilavera Theophile, no Francuz postupno ulazi u formu i ovo mu je bio prvi nastup ove sezone. Ima iskustvo, kvalitetu, mirnoću, bolje se slaže s Dilaverom nego Lešković ili Perić.

Što se, pak, bekova tiče, Ivo Pinto se doima koncentriranijim, odgovornijim, pravovremenijim, općenito pouzdanijim od Stojanovića, dok je lijevo Moubandjeu ovo bio drugi nastup, što znači da bi zadnja linija mogla izgledati kao lani u Europi, započne li Stojanovićem ili pojačana za Pinta.

Od trojice vezista sigurni su starteri kapetan Ademi i Dani Olmo, koji nisu ni putovali u Osijek, a Bjelica mora odlučiti - budući da Dinamo mora zabiti barem jedan gol za prolaz – ići odmah u rizik, s Majerom uz Olma ili startati s Morom, pa kalkulirati hoće li biti “šestica” ili “osmica” (4-1-4-1 ili 4-2-3-1) ili ponovno dati priliku Gojaku. U petak je Majera nakon 72 minute zamijenio Gojak, dok je Moro odigrao svih 90 minuta kao defenzivni vezni. Nitko se nije naročito istaknuo, ali Majer se najviše trudio, no dojam iz novinarske lože bio je da “nema s kim”, jer Atiemwen i Antonio Marin na prednjim bokovima te Kadzior u sredini, blago rečeno nisu imali svoju večer...

Zbog ukupno gledano loše igre veznog reda patio je i Gavranović u napadu, koji je opet dobio najviše udaraca, ušao samo u jednu šansu (ključnu loptu dodao mu je Majer), ali dvaput kad se dobro i pravovremeno otvorio nije dobio upotrebljivu loptu ili ga suigrač “nije vidio”. Kako je Bjelica svjestan da napadaču treba gol da ga krene, čini nam se da će za razliku od prvog dvoboja u Zagrebu u Budimpešti startati s Gavranovićem umjesto Petkovića, dočim će na krilima biti Hajrović i Oršić.

Teoretski, postoji i opcija s Olmom ili Oršićem na desnom krilu, a Morom i Majerom u vezi, Bjelica je i to spomenuo prije nekoliko dana kad smo ga pitali mogu li Majer i Olmo zajedno, no skloniji smo vjerovati da će startati Moro i Hajrović, a Gojak i Majer biti jokeri s klupe...

MOGUĆI DINAMO U POSTAVI 4-2-3-1 ZA BUDIMPEŠTU: Livaković - Pinto, Theophile, Dilaver, Leovac - Ademi, Moro - Hajrović, Olmo, Oršić - Gavranović.

Linker
20. travanj 2024 00:00