Zeljko Puhovski / CROPIX
STRATEG MODRIH

BJELICA NA ZADNJOJ PRESSICI UOČI FERENCVAROSA 'Mađari su u zavidnoj formi, imaju bočne igrače koji mogu riješiti meč, ali bitno je kakvi ćemo biti mi'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. kolovoz 2019. 20:40

Nenad Bjelica bio je taj koji je javnosti obznanio tu veliku vijest: - Veliko mi je zadovoljstvo da smo potpisali novi ugovor s Dominikom Livakovićem, to je velika vijest za sve nas, za klub. Zaželio bih mu da bude zdrav, on će ostalo napraviti svojim radom. To je velika stvar da reprezentativni golman ostaje u našim redovima. Ne samo zbog igračkih nego i zbog ljudskih kvaliteta, zato smo svi ponosni i želimo mu da ostane dugo s nama - rekao je Bjelica, dodavši da je Livaković potpisao višegodišnji ugovor. Saznajemo da se radi o petogodišnjem ugovoru.

Dakle, tako je počela najava ove važne utakmice, zanimljivo, nitko Bjelicu nije pitao o ždrijebu play-offa Lige prvaka, o Mariboru ili Rosenborgu, jer zna se da bi samo prebacio lopticu na iduće pitanje. Pa, do utakmice s Goricom nije htio ništa pričati o Ferencvarosu, gdje će sad o Slovencima i Norvežanima. Naravno, dodatna pogodnost jest što se prva utakmica igra u Mariboru u srijedu pa će Bjelica dan nakon utakmice vjerojatno i sam otići pogledati 'ljubičaste'. No, daleko je srijeda, prvo Mađari.

- Ferencvaros je u ove četiri utakmice pokazao zavidnu formu, nepredvidivi su u ofenzivi, s bočnim igračima koji mogu riješiti susret. Opasni su i u prekidima, igraju vrlo tvrdo. U veznom u redu u centralnoj liniji imaju dva igrača visoka 190 centimetara i vrlo su agresivni, kroz igru pokušavaju doći do rezultata. Takve ih očekujemo i u utorak.

Ali, jasno je svima, očekujemo prije svega dobar i razigran Dinamo. Baš Dinamova forma može biti ključ konačnog uspjeha: - Bitno je kakvi ćemo mi biti, koliku ćemo energiju imati i na kakvoj ćemo razini odigrati.

Većih dvojbi oko momčadi koju će poslati na teren više nema: - Imamo još jedan trening (odradio ga je nakon presice, nap.a.) nakon kojega ću konačno odlučiti. Imali smo s Goricom utakmicu u petak, oporavili smo igrače koje smo trebali, u treningu su i oni koji nisu igrali, tako da s te strane nema nikakvih problema. Možda su još aktualne dvije male dvojbe, ali neće biti nekih iznenađenja.

Kako izgleda priprema za dvoboje kad se prvi susret igra u Maksimiru u odnosu na dvoboje kad je prva utakmica u gostima kao, recimo, protiv Saburtala? - Ma, nema tu neke velike razlike. Uvijek idemo na pobjedu, imamo iste ambicije bez obzira gdje igrali. Svjesni smo da je pred nama 180 minuta utakmice, da nakon ovih 90 zagrebačkih minuta imamo još 90 minuta u Budimpešti. Želimo rezultat koji nam daje izglede za prolaz u uzvratu, rekao je Bjelica.

Mađarskih novinara baš nije bilo previše, niti su previše pitali. Ili ih Dinamo nije previše zanimao ili tek dolaze na sam dan utakmice, Budimpešta je ipak blizu. Spomenimo da je na treningu, koji je za javnost bio otvoren samo 15 minuta, doista bio i Emir Dilaver. Na čelu kolone, trčao je i vježbao kao da s gležnjem više nema nikakav problem.

Rebrov: Dinamo je velik klub, Dinamo je slavan klub u Hrvatskoj i mi to znamo. Ali vjerujem da su nam šanse 50:50

Serhij Rebrov ukrajinska je igračka legenda sa željom da postane i trenerska ikona u Mađarskoj, a veliki europski rezultat s Ferencvarosem tome bi sigurno pripomogao. Došao je u Zagreb sjećajući se 1997. i kvalifikacijskog doigravanja protiv Hrvatske u borbi za SP u Francuskoj.

- Izgubili smo obje utakmice, a sjećam se jako dobro da su za Hrvatsku igrali veliki nogometaši, poput Nike Kovača (nije tada igrao, nap. a.). Sjećam se vatrene atmosfere, znam da su Hrvati zaluđeni nogometom, da ga obožavaju i znam što nas čeka u Zagrebu. Imam mnogo prijatelja iz Hrvatske, pogotovo onih koji su igrali u kijevskom Dynamu - rekao je Rebrov, a onda dodao:

- Spomenuo sam Kovača, naravno, bilo je tada još velikih igrača, međutim s Nikom sam i danas u kontaktu i nije me iznenadilo što je postao takav sjajan trener. Bio sam s njim jednom u Borussiji Dortmund kad smo pratili kako se tamo trenira, primijetio sam koliko su on i brat Robert usredotočeni na posao i koliko im to znači. Ne čudi me stoga što je Niko tako brzo došao do Bayerna i napravio uspjehe prije toga u Eintrachtu.

Ipak, glavna je tema utakmica s Dinamom, s kakvom su namjerom Rebrov i Ferencvaros došli u Zagreb, hoće li to biti drugačija utakmica nego na Malti?

- Bila je i ono ozbiljna utakmica, u kojoj smo imali određenih problema, ali smo zaslužili doći ovdje, kao i svi klubovi koji su dosegnuli ovu razinu. Dinamo je velik klub, Dinamo je slavan klub u Hrvatskoj i mi to znamo. Ali vjerujem da su nam šanse 50:50. Dinamo je odlična momčad, pogotovo u napadačkom dijelu, no nadam se da ćemo pronaći način kako da ih zaustavimo.

Osjeća li Rebrov pritisak zbog činjenice da je Ferencvaros ostao jedini mađarski klub u Europi, da će u uzvratu stadion biti prepun i tražiti uspjeh i prolaz?

- Mi smo treneri uvijek pod pritiskom, naviknuo sam s tim živjeti. No sad je taj pritisak ipak manji nego prije utakmice s Maltežanima jer smo tada morali proći, tada nije bilo drugog rješenja. Sad smo prije ove utakmice opušteni, spremni dati maksimum, ne bih govorio tko je favorit, jer u nogometu je sve moguće, mi očekujemo da ćemo biti uspješni.

Vezni igrač David Siger kazao je pak da je na samopouzdanje utjecala i pobjeda mađarskih nogometaša protiv Hrvatske u ožujku.

- Sigurno, ta je pobjeda donijela vjeru i samopouzdanje u naš nogomet i našim navijačima, ali ovo nema s tim veze, ovo je nova utakmica, sasvim drugačija - kazao je Siger te dodao da za ovu utakmicu nikome ne treba poseban motiv.

- Za ovakvu se utakmicu protiv takvog protivnika lakše motivirati, ne trebaju nikakvi dodatni poticaji. Vjerujemo da možemo u Zagrebu ostvariti rezultat koji bi nam dao nadu da u uzvratu možemo izboriti play-off.

Samouvjereni su Mađari, nema što, djelovali su tako i na treningu, onom prvom dijelu, otvorenom za javnost. No, u utorak navečer se u Maksimiru otvaraju karte, vjerujemo da su Dinamove definitivno jače. (Tomo Ničota)

Linker
24. travanj 2024 09:52