Damir Krajac / CROPIX
HRABRI STRATEG MODRIH

BJELICA NEMA NAMJERU 'PARKIRATI AUTOBUS', A IZ ENGLESKE STIŽE PORUKA 'Većina bi na njegovom mjestu rekla igračima - trčite, branite se i - molite se'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. listopad 2019. 11:43

Novinar BBC-ja Adrian Chiles (52) jedan je od najvećih poznavatelja engleskog nogometa. Godinama je vodio najgledanije nogometne TV emisije, bio je praktički zaštitni znak emisija na BBC-ju i ITV-ju posvećenih Premierleague, Ligi prvaka i velikim natjecanjima poput Eura i SP. Chiles je u nekoliko navrata najavljivao i komentirao za naš list okršaje engleskih i hrvatskih klubova i reprezentacija, a budući da mu je majka Hrvatica (Zagrepčanka s Trešnjevke), a otac Englez, nerijetko hrvatska krv prevlada i Adrian navija za naše klubove i reprezentaciju. Ovaj put uopće nema dvojbe...

- Navijat ću, naravno, za Dinamo! Kad igraju reprezentacije, onda sam “pola-pola”, ali baš me ništa ne veže za City. Moj je klub West Bromwich Albion i svim ću srcem biti uz zagrebačku momčad – rekao nam je Chiles, koji je 1990-ih godina bio na gotovo svakoj Dinamovoj (Croatijinoj) utakmici u Ligi prvaka...

Atalanta je odjeknula

- Bila su to sjajna vremena, baš sam tada bio ponosan što sam napola Hrvat. Nadam se da će Dinamo ove sezone igrati barem jednako dobro kao i ona momčad s Prosinečkim, Marićem, Vidukom... Uživao sam gledajući kako su Plavi “poderali” Atalantu, odjeknuo je taj rezultat i u Engleskoj - kaže Chiles.

A kakvu utakmicu možemo očekivati u utorak na Etihadu?

- Zna se Cityjeva moć, osim što imaju najviše novca, imaju i vrhunskog trenera, koji je sve te odlične igrače znalački ukomponirao u uigranu cjelinu. City uvijek igra isto, ma protiv koga igrao. Voli posjed lopte, beskrajna dodavanja, stalno su okrenuti prema suparničkom golu, melju, melju i melju, dok ne samelju protivnika. Ali, nisu nedodirljivi, kao što, uostalom, nitko nije nedodirljiv. Uostalom, izgubili su prije dva tjedna u gostima protiv Norwicha (2:3), primili su čak tri pogotka i očito je da imaju problema u tom zadnjem obrambenom redu, jer Otamendi i Fernandinho ne mogu adekvatno zamijeniti Laportea i Stonesa. Treba im zaprijetiti, ne bi bilo dobro kad bi se Dinamo isključivo branio - kaže Chiles i ističe:

Bez podcjenjivanja

- Kad bi City i Dinamo deset puta igrali na Etihadu, City bi pobijedio sedam puta, Dinamo jednom, a dvaput bi dvoboji bili okončani remijem! E sad, bilo bi prekrasno kad bi se u utorak dogodila jedna od one tri utakmice u kojima City ne bi slavio... Nadalje, neki govore da bi City mogao podcijeniti Hrvate. To se ni slučajno neće dogoditi zato jer je Guardiola veliki trener i ni jednog suparnika ne shvaća olako, svakoga respektira što više može, ali i u svakoj utakmici želi pobijediti! Potpuno je u nogometu, on doista živi, diše, jede i sanja nogomet, sav mu se život vrti oko te lopte! K tome, City je strahovito motiviran u Ligi prvaka. Osvojio je engleski naslov, pa Engleski kup, ali nedostaje mu taj europski trofej, nemaju pokal namijenjen pobjedniku Lige prvaka. A njihovo gradsko suparništvo s Unitedom je golemo, pa iako je sad City znatno bolji od Uniteda, navijači kluba s Old Trafforda stalno im na nos nabacuju da vode 3:0 u osvajanju Lige prvaka! Stoga nemojte uopće sumnjati u Cityjevu motiviranost protiv Dinama, igrat će kao da je finale Lige prvaka.

Pametno i hrabro

A kako bi Dinamo trebao igrati?

- Samo se ne smije s njima nadigravati! Pokušao je to učiniti Brighton na Etihadu, pa je “popio četvorku”! Nakon utakmice, Guardiola je nahvalio Brighton, govorio je kako mu je bilo drago vidjeti da neka momčad tako hrabro igra na Etihadu. Naravno da mu je drago, jer kad netko pokuša protiv Cityja igrati kao City, onda prođe kao - Brighton! Gledajte, za dobar se rezultat Dinamu mora mnogo toga poklopiti, Dinamovi igrači moraju biti na vrhunskoj razini, a City mora podbaciti, tako je i bilo u Norwichu - govori Chiles i na kraju zaključuje:

- Nada uvijek postoji. Dinamo se ne smije predati još prije utakmice, mora odigrati pametno i hrabro, ne srljati, nego dobro zatvoriti prilaze vratima, obrana mora biti disciplinirana, agresivna i organizirana. Uoči ovakvih utakmica, neki bi engleski treneri, da su na mjestu Dinamova trenera, rekli svojim igračima: “Trčite, branite se i - molite se!”

Slaven Bilić zasad sjajno radi, no pred njim su tri teške utakmice

Klub za kojeg Chiles navija, West Bromwich Albion, vodeći je nakon devet kola u Championshipu (19 bodova), s bodom više od Swanseaja. Menadžer WBA je bivši hrvatski izbornik, Slaven Bilić, zasad je sve idealno...

- Da, Bilić je dosad opravdao očekivanja, svi ga vole i igrači i navijači. No, znate kako je to s navijačima - kad ima rezultat, onda je najbolji na svijetu i svi ga obožavaju! Ali, izgubi li dva puta zaredom, onda neće imati pojma, ha-ha! Još je rano bilo što prognozirati, sad slijede tri teške utakmice i bude li se to dobro apsolviralo, onda WBA može razmišljati o povratku u Premierleague. U utorak WBA gostuje u Leedsu, to je iznimno važna utakmica i vrati li se neporažen, napravio je veliku stvar. Poslije toga slijede utakmice s Cardiffom i Sheffieldom Wednesdayem, nakon tih utakmica više će se znati je li ova momčad spreman za povratak u najviši rang - kaže Chiles. (pju)

Linker
19. travanj 2024 13:51