Foto: Goran Mehkek / CROPIX
SVI ZAJEDNO U LIGU PRVAKA

BJELICA OBJASNIO JEDAN OD SVOJIH KLJUČNIH POTEZA, PA PLASIRAO NAJVEĆU 'TRANSFER-BOMBU' Trener Dinama otkrio pravu priču o Daniju Olmu

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 14. kolovoz 2019. 00:38

Dinamovi nogometaši u Budimpešti su obilato nadoknadili propušteno u Zagrebu i pobjedom 4:0 nad Ferencvarosom izborili doigravanje za Ligu prvaka protiv Rosenborga, ujedno osiguravši skupinu Europske lige i najmanje osam milijuna eura Uefinih premija. Prvi dvoboj s Norvežanima je sljedeće srijede u Maksimiru u 21 sat, uzvrat u utorak 27. kolovoza...

- Čestitao bih svojim dečkima na jako dobroj utakmici. Dobro smo se pripremili, pet-šest dana o njoj razmišljali iako smo jednu prvenstvenu između imali, ova u glavi bila. Znali smo što bi pobjeda značila za klub, grad, hrvatski nogomet. Bacali su se dečki na glavu, vidjeli smo opet onaj Dinamo koji smo gledali prošle sezone u puno utakmica. Realno smo u dva nadmetanja bili bolja momčad i zasluženo prošli u „play-off” - kazao je Nenad Bjelica.

VIDEO: Tomo Ničota

Bjelica otkrio priču dana: 'Ne vidim uopće mogućnost da Olmo napusti Dinamo!'

Nenad Bjelica je u velikom slavlju odgovorio na pitanje koje posljednjih tjedana možda i najviše zanima navijače Dinama - hoće li Dani Olmo napustiti Maksimir već ovoga ljeta?

"Olmo je tu i ne vidim uopće mogućnost da u ovom trenutku napusti Dinamo. Ako i ode, doći će drugi igrač kojeg ćemo probati dovesti na njegovu razinu. Ili ćemo se poslužiti postojećim kadrom. Imamo Gojaka, Majera...", rekao je Bjelica nahvalio najveću zvijezdu Modrih:

"Olmo je večeras ponovno pokazao koliko je kvalitetan igrač i jasno je da ova momčad s njim ima drugu dimenziju".

S dvojicom novih u odnosu na prvi dvoboj započeo je Dinamov trener, ali ne Dilaverom i Theophileom kao novim stoperskim parom, nego je Francuz ostao na klupi, dobro se vidjelo u Osijeku da nije pravi, pa je na svom položaju ostao Perić. Druga promjena bila je u veznom redu, više-manje očekivana, Moro umjesto Gojaka, ali Moro je bio „šestica” u formaciji 4-1-4-1, a Ademi „osmica”, za boj s Haratinom. Ali i za ubacivanja iz drugog plana u završnicu, što je kapetanu uvijek bila jaka strana. I baš tako Dinamo je poveo, u 16. minuti, nakon što je Oršić paralelom pronašao Olma, a Španjolac okomicom u šesnaesterac izbacio strijelca Ademija.

- Više voli tu poziciju, često ju je lani igrao kad je „šestica” bi Šunjić. Ademi voli utrčavati u 16-erac, voli zabiti gol. Ali osim toga što je dao gol odigrao je kapetanski, bio pod velikim upitnikom, odradio samo jedan trening i odradio taknvu utakkvu, svaka mu čast.

Što ste rekli igračima na poluvremenu?

- Smirio sam ih i upozorio na dubinska ubacivanja njihovih stopera, uz još dva, tri taktičko-tehnička detalja stvari. Rekao sam im da moramo ići po drugi i treći gol i da sam siguran da ćemo ih zabiti. Na kraju je ispalo baš tako i drago mi je zbog svih nas, i navijača - rekao je Bjelica.

S druge strane, Serhij Rebrov je u odnosu na Zagreb promijenio samo lijevog beka, odlučio se za ofenzivniju varijantu, BiH-reprezentativca Ćivića umjesto Heistera, što je trebalo značiti da neće čuvati za sebe povoljan rezultat, nego zaposliti Hajrovića da bude spreman na trku u oba smjera. Međutim, nit' je Ćivić bio ofenzivan, nit je „Fradi” uspijevao napasti, od prve minute gosti su preuzeli inicijativu i pritiskali, natjerali domaće na duge lopte. Imali su tako i prilike u 2. i 8. minuti preko Nguena, u drugom slučaju bilo je zaleđe, ali je pomoćni suda bio krivo postavljen i nije ništa mahao, no Livaković je bio priseban. K toRme, Ćivić je baš na Hajroviću zaradio svoju prvu javnu opomenu, drugu zbog lakta na Petkoviću u 69. minuti, kad je već sve bilo gotovo...

- Nažalost, to se događa u nogometu. Da smo zabili u prvom poluvremenu iz nekoliko šansi... Nakon drugog je bilo gotovo. Trebamo se okrenuti mađarskom prvenstvu i pokušati ući u Europsku ligu – kazao je trener „Fradija”, kojem se, eto, obilo o glavu odgađanje ogleda prva dva kola domaćeg prvenstva...

Dinamo je nakon vodstva nastavio kontrolirati utakmicu i kad god su domaći vraćali loptu svome vrataru dizali se visoko na presing. Mađarski prvaci uspijevali su u dva navrata probiti preko svoje desne strane, kad bi Oršić zaostao, no Lovrencsicsevi centaršutevi nisu pogađali cilj...

U drugom poluvremenu Dinamo je stao plitko, sa zadnjom linijom na 35 metara i čim je uzeo loptu domaćima zabio je za 0-2 i prijelom utakmice: Oršić je prodro po lijevoj strani i pravodobno dodao Petkoviću koji se odmaknuo od stopera te u padu poentirao i ušutkao prepunu Groupama Arenu.

Iskoristili su „modri” u žutim dresovima grogiranost suparnika i u 55. minuti zabili za 0-3, Ademi je ostavio loptu na udarac koji Olmo nije mogao promašiti. Kasnije je još Gojak zabio za 0-4 nakon što Dibusz nije uspio ukrotiti Majerov dalekometni pokušaj, a u 89. Petković preko vratnice zapucao kazneni udarac kojeg je izborio Oršić.

- Rosenborg je jako ozbiljna, tipična skandinavska momčad, koja jako čvrst nogomet igra i ima kvalitete, opasnog cetarfora i krila. Vrlo kompaktna momčad, igrao sam protiv njihova trenera u Europi dok sam vodio Lech, on je bio u Hagesundu, znam kako razmišlja. Rosenborg je organizirana i tvrda momčad, vidjet ćemo dvije kvalitetne utakmice, nadam se da ćemo mi biti bolji – poručio je Bjelica, dodavši da mu je ovo jedna od tri najdraže pobjede u karijeri:

- Bio je velik pritisak prije uzvrata, veliku smo odgovornost imali da odigramo hrabro, kako smo i najavljivali. Drago mi je zbog Dinama, igrača i navijača, koji su nas bodrili na sjajan način, idemo skupa u nove pobjede.

Linker
24. travanj 2024 23:05