Boris Kovacev / CROPIX
JOŠ BOLJI NEGO PROŠLE SEZONE

BJELICA ODGOVORIO NA PITANJE - MOŽE LI SE DINAMO NOSITI S LIVERPOOLOM, BARCOM... 'Ako se plasiramo u Ligu prvaka, ovaj Dinamo će biti konkurentan!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. kolovoz 2019. 10:12

Nenadu Bjelici sve ide po planu, njegova trenerska ruka savršeno upravlja modrom momčadi, Dinamo je danas vrlo ozbiljna momčad u europskim okvirima.

Strateg Modrih dao nam je svoje dojmove o posljednjoj europskoj pobjedi te najavio uzvrat u Norveškoj.

- Utakmica s Rosenborgom bila je baš onakva kakvu smo očekivali. Znali smo njihove najjače strane, bili smo upoznati s tim da su jaki u prekidima, ali mi smo, rekao bih, u slamanju njihova najjačeg oružja u 90 posto slučajeva izgledali dobro. Naravno, kad suparnik ima toliko kornera, onda se može i dogoditi da dođe do neke polušanse. No nije to bilo ništa pretjerano izgledno. Također, bili smo upoznati s tim da su moćni na krilima, da ćemo ih tu trebati duplirati. U nekim situacijama, pogotovo u prvom poluvremenu, to nam nije uspjelo, a u drugom smo se još više mobilizirali i skupili, pomoglo se na desnoj strani Stojanoviću, koji je imao dosta problema. Sve u svemu, sve smo držali pod kontrolom. Rezultat je mogao biti i bolji, ali i gori. Međutim, ni tada ništa ne bi bilo riješeno, šanse za ulazak u Ligu prvaka bile bi iste kao i danas - kazao nam je u uvodu Bjelica.

Bez poraza smo

A kakve su sad šanse u postocima, 60:40, 70:30, 80:20...? Za Dinamo, naravno.

- Teško je to procjenjivati. Mnogo smo puta u nogometu vidjeli da u obje utakmice takvog tipa mora biti maksimalna koncentracija ako se želi proći dalje. Nama će koncentracija trebati i u uzvratu, htjeli smo aktivan rezultat, imamo ga, dobro ćemo se pripremiti i, nadam se, uhvatiti Ligu prvaka!

Zagreb, 210819.
Stadion Maksimir.
Utakmica UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinama i Rosenborga B.K.
Na fotografiji: Arijan Ademi.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Nama se čini da će jedan pogodak u gostima biti sasvim dovoljan za prolazak; gotovo nam je nemoguće vjerovati da Dinamo može primiti četiri pogotka. Do sada su u europskoj kampanji primili samo jedan, onaj maksimirski od Ferencvarosa, a i taj je ušao jedva, lopta je za koji centimetar prošla liniju, nije dodirnula mrežu.

- Ne razmišljamo tako. Nama je bitno ući u utakmicu s pobjedničkim mentalitetom, želimo trijumfirati i u Norveškoj. Vidjet ćemo u kojem će smjeru krenuti ta utakmica. Ako postignemo pogodak, može nam biti dovoljno, ali i ne mora. Ne možemo se koncentrirati da postignemo pogodak i onda pomislimo da je sve riješeno kad nije! Trebamo biti koncentrirani 90 minuta, možda i duže da dođemo do Lige prvaka. Uvjeren sam da mi to možemo.

Kakav Rosenborg možemo očekivati u uzvratu? Oni nemaju što čekati, zar ne?

- Morat će igrati s više rizika, tako da će nam dati određene mogućnosti za kontranapade. No mi sigurno nećemo stati na svojih 16 metara, mi želimo zabiti pogodak ili više njih, pobijediti. U velikoj mjeri igra Rosenborga ovisit će o nama i spremnosti svih igrača da se žrtvuju za momčad.

Vaš je Dinamo oduševio prošle sezone, oduševljava i ove. Je li ovaj Dinamo bolji od prošlosezonskog, koji je ušao u povijest?

- Zasad je bolji! Rezultatski smo bolji. Treba, naravno, još uvijek usavršavati automatizme u igri, i ofenzivne i defenzivne. Naše pripremno razdoblje bilo je više nego atipično, s kasnim dolascima raznih reprezentativaca u proces treninga. Bilo je dosta improvizacije. Stoperski par Dilaver-Theophile, koji je prošle sezone bio nositelj naših utakmica, nije bio na početku na raspolaganju. Novi igrači koji su nam došli dugo nisu igrali u svojim klubovima, bilo je podosta otežavajućih okolnosti. Ali bez obzira na sve, u 11 utakmica u HNL-u i Europi devet smo puta pobijedili i dva puta odigrali neodlučeno, bez poraza smo. To je bolje u odnosu na prošlu sezonu.

Ako se plasirate u Ligu prvaka, a jako ste blizu, hoće li se ovaj Dinamo biti u stanju nositi - i u kojoj mjeri - s Liverpoolom, Chelseajem, Barcelonom, Manchester Cityjem, Realom, Bayernom...?

Možemo se potući

- Prvo se treba plasirati u Ligu prvaka, a onda ćemo razmišljati o tim najjačim suparnicima. Naravno da su oni dimenzija više, neki od njihovih igrača vrijede, praktički, kao naša cijela momčad. Teško je očekivati da ćemo pobjeđivati protiv takvih momčadi, ali siguran sam da se sa svima njima možemo potući! To smo, uostalom, pokazali protiv Benfice, koja nije u rangu recimo Real Madrida, Barcelone ili Bayerna, ali je visoka razina europskog nogometa. Također, pobjeđivali smo Fenerbahče, Anderlecht i Viktoriju Plzen, koji su godinama igrali u Ligi prvaka ili u Europskoj ligi. Da, u Ligi prvaka će, ako se plasira, ovaj Dinamo biti konkurentan!

Nositelji igre protiv Rosenborga bili su hrvatski reprezentativci - Livaković, Petković i Oršić.

Dalić je prepoznao

- Znači da su opravdano reprezentativci. Drago mi je što je izbornik Zlatko Dalić prepoznao njihovu dobru formu, oni mu mogu pomoći. Na kraju krajeva, kad mi nešto sugeriramo, kad govorimo o nekim igračima, onda je to zbog toga što želimo pomoći hrvatskoj reprezentaciji. Dinamo proizvodi igrače za reprezentaciju. Uspjeli smo ove sezone Livakovića dovesti na višu razinu, a stvorili smo dva nova reprezentativca, Petkovića i Oršića. Imamo i petoricu mladih reprezentativaca te još reprezentativaca drugih država. Stvorili smo bosanskohercegovačkog reprezentativca Amera Gojaka, španjolskog Danija Olma, poljskog Damiana Kadziora. Dosta je toga dobro napravljeno, veselimo se što možemo pomoći hrvatskoj reprezentaciji. Uskoro će biti još kandidata, tu prije svega mislim na Dinu Perića i Nikolu Moru. S tim da Moro ima paklenu konkurenciju kad se radi o A reprezentaciji. Treba biti objektivan i realan te kazati da je teško kraj svih tih naših sjajnih reprezentativaca upasti u reprezentativnu priču. Ali ako bude igrao na ovoj razni, Moro će sigurno privući pozornost izbornika Dalića.

Ove je sezone, na neki način, ipak neočekivano u prvi plan upao Dino Perić. Ne vidimo kako ga Theophile može izgurati iz momčadi.

- Dino Perić praktički godinu dana igra bez greške! Theophile je sa svojim iskustvom bio prioritet prošle sezone, s Dilaverom je jako dobro izgledao. Međutim, Perić i Lešković nametnuli su se s svojim igrama. Nama malo nedostaje visine u obrani, tu se Perić sjajno nametnuo. Zato nema razloga da u tom dijelu bilo što diram, Dino konstantno igra dobro. Osim što obavlja svoje defenzivne zadaće, u ofenzivi nam jako puno donese. Nekad nam provuče loptu kroz protivničke redove, nekad odigra kvalitetnu dijagonalu. Zato vjerujem da će se vrlo brzo nametnuti izborniku Daliću jer na toj poziciji u reprezentaciji nemamo previše opcija.

Linker
18. travanj 2024 07:00