REUTERS
INTERVJU S TRENEROM DINAMA

BJELICA OTKRIO ŠTO MU JE NAKON UTAKMICE REKAO DARIJO SRNA PA NAJAVIO DOLAZAK VELIKOG IGRAČA MEĐU VATRENE: 'On će biti budućnost reprezentacije!'

'Ne bih rekao da su nas podcijenili. Pričao sam nakon utakmice sa Srnom, koji je također rekao da nisu, ali da smo bili fizički moćni. Bili smo fizički jači od njih', kaže Nenad Bjelica dan nakon odličnog nastupa i remija (2:2) u Harkivu.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. listopad 2019. 10:15

Puno puta znao nas je Nenad Bjelica jutro poslije utakmice dočekati neispavan, priznavši da vrlo često teško zaspi nakon zahtjevnih utakmica. Po tom pitanju Bjelica nas je danas iznenadio, nešto iza podneva javio se raspoložen i odmoran.

- Odmorio sam se, lijepo naspavao. I ne, nisam ponovno gledao snimku utakmice, nemam običaj odmah gledati kad odigramo dobro kao u Harkivu. Vjerujte, čim sam ušao u avion za Zagreb počeo sam razmišljati o Osijeku, to je utakmica koja nas sad prva čeka - pričao nam je Bjelica, pa samo na trenutak, kad je već spomenuo, nastavili o Osijeku. Naime, s kojim će napadačem na Osječane, nakon Kulenovića i Andrića, stradao je i Gavranović, Petković je tek izišao iz ozljede...

- Naći ćemo rješenje. Imamo Petkovića, Oršića, povući ćemo Baturinu iz B momčadi, tu je i Atiemwen. Nadam se i da Gavranović nije ozbiljnije ozlijeđen, da će brzo biti u kadru.

No, zasad se ipak vratimo u Harkiv. Bila je to doista jako dobra partija, je li iz njegovog trenerskog kuta to i najbolja njegova i Dinamova utakmica dosad? Jer, dosad se uvijek postavljalo pitanje je li Dinamo sposoban ovo, je li sposoban ono, pa ovi su slabi, ovi su ovakvi... A sad nitko ne dvoji da je Šahtar vrhunska momčad, da je u formi, da ima individualnu kvalitetu, pa Dinamova odlična predstava izaziva kolektivni trans?

- Ja bih tome ipak dodao i utakmicu protiv Atalante. To je momčad koja je treća u Italiji, koja ima izuzetan napadački potencijal, strašnu kvalitetu. A mi njima nismo dali ništa, odigrali smo 70 minuta u kontinuitetu perfektno, što u Harkivu ipak nismo napravili. U tih prvih 10, 15 minuta nismo bili dobri.

Soccer Football - Champions League - Group C - Shakhtar Donetsk v GNK Dinamo Zagreb - Metalist Stadium, Kharkiv, Ukraine - October 22, 2019  GNK Dinamo Zagreb coach Nenad Bjelica reacts as Shakhtar Donetsk's Ismaily takes a throw in and Shakhtar Donetsk coach Luis Castro looks on  REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS

Nama se nije tako činilo, Dinamo je ušao u utakmicu s jasnim gardom da želi gol, da se nije došao braniti, ispalo je da je Šahtar prvi zabio?

- Ja kao trener to možda drugačije gledam, jer znam i neke detalje iz naših dogovora koji nisu štimali. Kažem igraču da stane bliže suparniku, on to ne napravi, ili kažem da se iz neke situacije centrira, a igrač to rješava na neki drugi način. Nismo mi bili loši po pristupu, ali bili smo malo neodlučni i taj primljeni gol nas je probudio, dokazao nam da moramo krenuti odlučnije i tada smo počeli igrati kako treba.

Moro će biti sjajan igrač, budućnost hrvatske nogometne reprezentacije

Zagreb, 300319. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica prve HNL lige izmedju Dinama i Inter Zapresic.
Na fotografiji:Nikola Moro strijelac gola za Dinamo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Hvali Bjelica svoje igrače, kreće od Leovca.

- Imao je problema prošle sezone zbog ozljeda, ali sad kad je zdrav i ima kontinuitet, stvarno je postao važan igrač.

Onda je istaknuo još jednog bitnog čovjeka.

- Nikola Moro postaje ozbiljan igrač, baš ozbiljan. U svakoj utakmici je sve bolji, odradi sve što mu se kaže, sve je sigurniji. On je igrač koji će biti budućnost hrvatske reprezentacije, uvjeren sam da će ubrzo krenuti putem Livakovića, Perića, Oršića i Petkovića, bit će važna karika u hrvatskom nogometu.

Je li Šahtar podcijenio Dinamo, pogotovo nakon tog gola, možda su i domaćini pomislili 'e sad ih imamo, lako ćemo dalje'?

- Ne bih rekao da su nas podcijenili. Pričao sam nakon utakmice sa Srnom, koji je također rekao da nisu, ali da smo bili fizički moćni. Bili smo fizički jači od njih.

Kako se odlučio na sastav za tu utakmicu, opet s tri stopera, ozlijeđeni Ademi i Petković, dosta je bilo dvojbenih odluka i nije bilo lako povući neke poteze?

- Nije lako pripremati se kad imaš samo jedan pravi trening prije utakmice, međutim, to i jest ono što krasi ovu momčad. Ta igračka inteligencija, da igračima treba jako malo vremena da se prilagode novim zahtjevima, da pohvataju nove ideje. Evo, mi smo promijenili nekoliko sustava ove sezone, a mijenjali smo ga i tijekom utakmice u Harkivu. Ideja je bila da Moro bude 'šestica', ali kad je krenula utakmica, kad smo vidjeli kako oni stoje i kako igraju, odlučio sam se za dvije 'šestice', za Ademija u toj ulozi. I odmah su se prebacili u taj način igre. To je naša snaga, ta mogućnost da se igrači prilagode, da praktički s jednim treningom možeš pripremiti utakmicu na ovoj razini. Mi smo prošle godine puno ovisili o krilima, ove godine kad na tim pozicijama imamo određenih problema odlučili smo nešto mijenjati, tražiti alternative načine igre. I fascinantno je koliko su ih brzo igrači usvojili.

Istaknuo je sam još jednu stvar.

- I, uvijek ponavljam, možeš ti napraviti puno toga, ali ako kod igrača nema energije, ako nema agresivnosti, onda je teško očekivati dobre stvari. Na Etihadu je možda nedostajala ta energija, možda su se igrači malo i uplašili tih imena i samog Cityja, ali u Harkivu je ta energija opet bila na visokoj razini i efekt je sasvim drugačiji.

Jedan igrač ipak oduševljava više od ostalih, Mislav Oršić u Dinamu je od 'sumnjivog materijala' postao igrač za velike stvari, klasa? Koji su limiti tog dečka, ima li ih uopće?

- Svaki trener mora biti sretan kad ima igrača poput njega. Pravi profesionalac, momak koji kod kuće ima sređenu obitelj, zadovoljan je, živi sportski i sve mu se to vraća. Vidjeli ste i kako je dobar bio na krilu, a onda smo ga prebacili u napad, u špicu i tu je još bolji. Malo smo ga rasteretili defanzivnih obveza, ima više svježine i uz sve svoje vrline i fizičke predispozicije sad još više dolazi do izražaja kao strijelac. U tri utakmice koje je odigrao bliže golu, protiv Atalante, Gorice i Šahtara zabio je sedam golova.

Dobro, znači li onda da je sad definitivno u špici ili će se vraćati i na krilo?

- Ovisi o utakmici. Kao što kažem, svi ti igrači mogu igrati u više sustava i na više pozicija i jako dobro funkcioniraju. Tako ćemo i Oršića koristiti po potrebi na krilu ili u špici.

Bi li Oršić već ranije bio igrač za ovu razinu i za reprezentaciju da je ranije došao Bjelici u ruke?

- Ne mora biti, niti se može tako gledati. Neki sazriju kasnije, kao Oršić i Petković koji igraju najbolji nogomet s 24-25, neki ranije dosegnu visoku razinu, poput More, Olma, Gojaka... Različiti su nogometni putevi, nisu svi isti.

Da ne bi bilo da samo hvalimo, moramo reći Bjelici da je još uvijek uspješniji bio u bečkoj Austriji, gdje je osvojio pet bodova u Ligi prvaka, sad je tek na četiri?

- Istina, hehe. Zato stalno govorim da se i ja želim nadograđivati, biti bolji. Stoga i želim da budemo još bolji, da imamo više bodova.

Bi li u ovom trenutku treće mjesto i dalje bilo uspjeh, ili je sad drugo mjesto, nakon ovih rezultata i odnosa snaga, drugo mjesto svojevrsni cilj?

- Treće mjesto i dalje smatram uspjehom, međutim, želimo biti drugi, dat ćemo sve od sebe da to i ostvarimo. Pogotovo zato jer imamo momčad koja može ostvariti taj rezultat.

Sad kad smo vidjeli da se može igrati sa Šahtarom, hoće li u Maksimiru pritisak biti na Dinamu, jer, odjednom Ukrajinci više nisu favoriti?

- Pritisak će biti na Šahtaru. Osjetit će taj pritisak 30 tisuća ljudi, punog Maksimira, a nama to može biti samo vjetar u leđa. Nije isto kad imate taj podražaj i kad ga nemate, vjerujem da u takvoj atmosferi možemo pobijediti.

Linker
21. travanj 2024 04:57