CROPIX
DINAMOV AS JE 'NABRIJAN'

BRUNO PETKOVIĆ ZA SN 'Obećavam, bacit ćemo se na glavu i dati sve što možemo! Uz naše navijače sve možemo, a jedna stvar me totalno oduševljava...'

Dinamu treba pobjeda nad Manchester Cityjem da bi sam sebi sigurno priskrbio proljeće u Europi, drugo uzastopno. Bod neće značiti baš ništa ako Atalanta trijumfira nad Šahtarom. Za pobjedu Modri moraju zabiti pogodak. Barem jedan. Možda i više...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. prosinac 2019. 08:59

Kad se radi o postizanju pogodaka, onda je najbolje nazvati broj Brune Petkovića, Dinamova i reprezentativnog golgetera. Sutra će biti jako, baš jako bitno kako će odigrati Petković. Ne samo zbog poentiranja. On je taj krucijalni napadač koji će se hrvati sa Cityjevom obranom, ulaziti u duele, spuštati lopte dečkima koji će ulaziti iz drugog plana, morat će ponekad sačuvati loptu dok se ostali priključe u ofenzivne akcije. Ne treba, naravno, ni spominjati da je Petković i sjajan asistent, neka njegova peta ili drugi lucidni potez može matirati svaku obranu, pa i Guardiolinu.

Nakon utakmice na Etihadu, na press-konferenciji Pep Guardiola govorio je samo o jednom Dinamovu igraču, baš o Petkoviću. Kazao je da je obrambene zamisli temeljio na tome da zaustavi robusnog i moćnog Dinamova napadača. Ta zamisao je podrazumijevala da ga često čuvaju dvojica, na Etihadu su to bili Otamendi i Fernandinho. Uspjela je ta ideja, Modri baš i nisu napadali, Petković je uglavnom bio usamljen, teško mu se bilo nositi s dvojicom na leđima, nije bilo lako dobivati takve duele. Vjerojatno Guradiola opet smišlja istu taktiku koja ima za cilj limitirati hrvatskog reprezentativca...

Zagreb, 061219.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 18. kola Hrvatski telekom 1. HNL,
GNK Dinamo - NK Varteks.
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Pitamo Petkovića kakav mu je osjećaj prije sutrašnje utakmice.

- Osjećaj je sjajan. Točno se vidi kako je velika utakmica pred vratima Maksimira. Na svakom koraku svi pričaju o Cityju i to me puni optimizmom i samopouzdanjem. I mene i moje suigrače.

Osjetili ste Manchester City na Etihadu. Što ste tamo naučili, koje ste pouke izvukli?

- Dobili smo samo potvrdu kako je riječ o jednoj od najboljih momčadi svijeta. No, isto tako smo dobili saznanje da se možemo nositi s pritiskom igranja u takvim uvjetima.

Zagreb, 031219. 
Trg bana Josipa Jelacica.
Izet Hajrovic i Bruno Petkovic posjetili su na Adventu  Dinamovu kucicu i druzili se s obozavateljima. 
Na fotografiji:Bruno Petkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Na Etihadu se Dinamo uglavnom branio. Je li to bila taktika ili vas je City jednostavno stisnuo i niste mogli do zraka. Kakva se utakmica može očekivati u Maksimiru?

- Nema pravog odgovora na to pitanje. Igraš u skladu s mogućnostima i situacijom na travnjaku. Nekada ti protivnik dopusti više, nekada ti njemu uzmeš prostor. Stvarno ne znam što možemo očekivati u srijedu u Maksimiru i za koju taktiku će se trener opredijeliti, mi smo tu da je sprovedemo u djelo.

Koliko se Dinamo zapravo može otvoriti protiv Cityja? Guardiolina momčad ima iznimno brze igrače, napad bi mogao biti dosta riskantna taktika, zar ne?

- Ma jasno je svima protiv kakve momčadi igramo i da tu nema puno prostora za improvizacije bilo kakve vrste. No, ja čvrsto vjerujem u svoje suigrače, trenere i sebe da možemo napraviti nešto više.

Kakvo mišljenje imate o Pepu Guardioli?

- A što reći o čovjeku kojeg bi svaki klub na svijetu doveo na klupu, a doveli su ga oni najbogatiji. Zna posao!

Tko je, po vama, najbolji igrač Cityja i zašto?

- Kada bih krenuo nabrajati, teško da bih se mogao zaustaviti na samo nekoliko imena. Oni su moćni u svakom pogledu i spremni dovesti najbolje igrače svijeta a da ne trepnu.

Milano, Italija, 261119. 
Stadion Giuseppe Meazza.
Utakmica 5. kola Lige prvaka, Atalanta - Dinamo.
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Nedostaje vam praktički cijela obrana, Theophile, Perić, Leovac... Koliki je to hendikep? Može li obrana u novom izgledu izdržati nalete Cityja?

- Nije Dinamo samo onih 11 koji istrče u srijedu. Kao što napad Dinama nije samo Bruno Petković. Imamo širinu i kvalitetu da u svakom trenutku možemo nadomjestiti one koje nedostaju. I ja čvrsto vjerujem u svoje suigrače.

Gdje vidite najveću šansu Dinama u srijedu? Ima li City neku slabiju točku?

- Naša najveća šansa je pun Maksimir i činjenica da nemamo što izgubiti, a možemo puno dobiti. Idemo se baciti na glavu pa što bude.

U HNL-u Dinamo stvara mnogo šansi, ali i puno promašuje. U srijedu će se vjerojatno morati pogoditi svaka prilika, teško da će ih biti previše.

- Baš zato moramo biti koncentrirani i u svakom trenutku probati iskoristiti ono što nam igra ponudi. Neće biti puno prilika, ali spremni smo na takvu igru.

Milano, Italija, 261119. 
Stadion Giuseppe Meazza.
Utakmica 5. kola Lige prvaka, Atalanta - Dinamo.
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX

Kako se vi osjećate? Jeste li već pomalo umorni?

- Sezona je duga i mislim da smo svi pomalo umorni, ali to nije i ne smije biti opravdanje.

Igraš protiv jedne od najboljih momčadi svijeta na svome stadionu, pred svojim navijačima, a ulog je europsko proljeće. Mislite da umor može biti izgovor?

Rekao je Guardiola nakon utakmice na Etihadu da je taktiku gradio baš na vama. Kazao je da mu je bila namjera zaustaviti vas kako ne biste spuštali svojim suigračima koji dolaze uz drugog plana. Na Etihadu je uspio, hoće li u srijedu u Maksimiru? Imate li vi kakvu ideju kako izbjeći zamke Cityjeve obrane?

- Imam ideju odigrati najbolje što mogu, baš kao i svaki moj suigrač. Prilagodit ćemo se situaciji na travnjaku, a siguran sam kako je i naš trener nešto smislio…

Što biste poručili navijačima pred utakmicu? Biste li se usudili obećati pobjedu?

- Ne. Zvučalo bi bahato obećati pobjedu protiv Cityja, ali im mogu obećati da ćemo na travnjaku ostaviti zadnji atom snage. Dat ćemo sve od sebe za pozitivan rezultat. Uz pomoć tribina, mislim da možemo do njega - zaključio je Petković.

Manchester, Engleska, 011019. 
Stadion Etihad. 
UEFA Lige prvaka, skupina C, 2. kolo, 
Manchester City - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Bruno Petkovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Linker
17. travanj 2024 10:25