PITANJE EGZISTENCIJE

ĆIRO IZDAO PLAVI ALARM ZA UZBUNU: 'Želim da ovo što kažem pročitaju svi u Maksimiru, iako oni to znaju! Jako se bojim, oni su nas u stanju za*ebati!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. kolovoz 2018. 20:56

Kakva je to drama bila u Salzburgu... Dinamo je bio na konopcima, no nakon produžetka svladao je Salzburg s 2:1 i plasirao se u skupinu Lige prvaka. To je sažetak priče od prije dvije godine, kad su se Modri posljednji put plasirali u Ligu prvaka, momčad je vodio kultni trener Zlatko Kranjčar. Priča utakmice bila je ovakva...

Modri su u Austriju 24. kolovoza 2016. godine došli s 1:1 iz prve utakmice, pa su morali zabiti, baš kao danas Young Boysi. No nije dobro počelo, Salzburg je bolje otvorio utakmicu i u 21. minuti poveo. Domaćini su povukli kontru, lopta je došla do Lazara, koji se lagano riješio Sigalija, a onda mirno matirao Eduarda. Podsjetimo, isti igrač zabio je i u Maksimiru.

Eduardo briljirao

U nastavku je Salzburg imao dvije prilike da riješi utakmicu, no Eduardo, kojem je to bila posljednja utakmica za Dinamo prije odlaska u Chelsea, sjajno je reagirao. Bunili su se domaćini i na suca Thomsona, koji je u 62. minuti nije vidio Sigalijevo igranje rukom u šesnaestercu. Dinamo je u tim trenucima bio poput grogiranog boksača, čekao se konačni nokaut, no uspio se vratiti i okrenuti stvari u svoju korist.

Krucijalni potez odigrao je Zlatko Kranjčar u 85. minuti napravivši zanimljivu, neuobičajenu izmjenu. Iz igre je izvadio Antolića, stavio Schildenfelda i modrog stopera gurnuo u napad. I to mu se isplatilo u 87. minuti. Nakon ubačaja s desne strane Schildenfeld je spustio glavom za Fernandesa, koji je uz pomoć domaće obrane zakucao loptu u mrežu te izborio produžetke.

A Dinamo je u 95. minuti sasvim okrenuo utakmicu. Soudani je pobjegao i krenuo sam na vratara. Prvi njegov udarac obranio je Walke, no Alžirac je odbijanac pospremio u mrežu.

Modri su se tako šesti put plasirali u skupinu Lige prvaka, što je uspjeh koji zaslužuje poštovanje. Da podvig bude veći, to im je uspjelo četvrti put u posljednjih šest sezona, a drugu godinu zaredom. Danas kreću po svoju sedmu Ligu prvaka.

Nakon utakmice Zlatko Kranjčar nije istaknuo ni Soudanija, ni Fernandesa, a ni Schildenfelda, već čovjeka koji je tu večer nakon velike pobjede spakirao kofere i krenuo za London.

Za klasu bolji igrači

- Ipak Eduardo! Iako više od svega cijenim gol-igrače, bio bi grijeh ne reći da nas je Eduardo uveo u Ligu prvaka. Kakav je karakter, spoznao sam kada se neposredno nakon Europskog prvenstva, bez odmora, želio priključiti momčadi. Ne mogu reći da je najbolji golman kojega sam imao u karijeri, bio je to Dražen Ladić, ali Eduardo je golman kakvog svaki trener želi, obranit će ono što se mora obraniti - rekao je tadašnji trener.

Cico je u Salzburgu drugi put s Dinamom ušao u Ligu prvaka, tada se prisjetio prvog puta.

- Prije 18 godina imao sam za klasu bolje igrače, Prosinečki, Marić, Ladić, Viduka, Šokota, ne znaš tko je bio bolji. Danas takvog igrača imam u Ćoriću i nadam se da će nakon serije razgovora njegove prezentacije biti kao one u Salzburgu, Dinamo treba takvog Ćorića. Rekao sam mu da se rastereti razmišljanja o transferima koji se vrte oko njega, da se fokusira na Dinamo i preuzme lidersku ulogu. Marko Rog naš je najopasniji čovjek, ali Ćorić ima nogometnu profinjenost i oni bi bili idealan tandem. Nažalost, ne možemo se oduprijeti tržištu i Roga ćemo teško zadržati, dok će Ćorić sigurno ostati. Poručio sam svim mladim igračima - ostanite do 22. godine, novac vam neće pobjeći. Ne želite valjda zbog šake eura grijati klupu ili odlaziti na posudbe u nekakve “Granade”. Rog doista zrelo razmišlja, njemu novac nije u prvom planu, on će radije ostati u Dinamu nego sjediti na klupi u Napulju. Ili će otići kao Pjaca u Juventus ili će ostati u Dinamu i igrati Ligu prvaka.

To je bila Cicina priča nakon tog posljednjeg Dinamova plasmanu u Ligu prvaka. Sad je zanimljivo čitati te njegove opservacije kad znate kako se rasplela priča. Od kompletne momčadi Dinama koja se u Salzburgu plasirala u Ligu prvaka ostao je samo - Petar Stojanović! Slovenac jedini od ove momčad zna kako se s Dinamom plasirati u Ligu prvaka.

Još jednu zanimljivost iz te priče iz Salzburga, iz noći slavlja, valja izdvojiti. Zlatko Kranjčar kazao je nešto što se jako dopalo Miroslavu Ćiri Blaževiću...

- Ne, moji uzori nisu ni Branko Zebec, ni Ernst Happel, već Ćiro Blažević! Ćiro je znao predvidjeti stvari kao vračara, imao je fin, kvalitetan odnos s igračima.

Trenerski talent

Zato smo jučer nazvali vračaru Ćiru. Što on danas predviđa za sudar Dinama i Young Boysa?

- Dinamo je briljantno odigrao u Bernu. Ali ću vam isto tako kazati da se jako bojim uzvrata. Young Boysi su pokazali osobit kapacitet, oni su nas u stanju za*ebati! Tako bih želio da ovo što kažem pročitaju svi u Maksimiru, ali mislim da oni to znaju. Trener Nenad Bjelica pokazao je izniman trenerski talent, siguran sam da neće ništa prepustiti slučaju te da će Dinamo otići po one značajne milijune eura koji su neophodni za život Dinama.

Kaže nam Ćiro da Young Boysi imaju nekolicinu igrača vrhunske kvalitete koji Modrima mogu zagorčati život.

- Ako ne budemo ekstremno koncentrirani i fanatično angažirani, neće biti dobro. Jer, budimo realni, Dinamo danas ima imperativ jer je plasman u Ligu prvaka itekako važan za egzistenciju kluba. Kad imaš osiguranu egzistenciju, možeš normalno razvijati svoj talent. Bitna je materijalna moć. Zato ponavljam, današnja je utakmica od egzistencijalnog značaja!

Linker
20. travanj 2024 03:06