REUTERS/Albert Gea
LJUBIMAC NOU CAMPA

ČOVJEK KOJI DAJE KISIK MESSIJU Kako se Rakitić po prvi put ove sezone našao u početnoj postavi i što mu je veliki Argentinac rekao prije utakmice...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. studeni 2019. 14:19

Vidjelo se da Ivan Rakitić daje kisik Lionelu Messiju i dokle će god Barcelonina igra ovisiti o Argentincu, nitko u aktualnoj momčadi nije bolje rješenje na desnoj strani veznog reda. Malo je nogometaša u svijetu čiji bi utjecaj bio kvalitetniji. Zna to dobro Andres Iniesta koji se nekoliko puta oglasio s podrškom hrvatskom reprezentativcu. Igrajući uz Xavija i Iniestu, Rakitić je usvojio taj stil Katalonaca, koji se u finesama mijenjao, ali je uvijek imao istu ključnu odrednicu - Messija. Jednog će dana Barca možda igrati sasvim drugačiji nogomet, ali tek kad neće biti genija iz Rosarija.

Rakitić je s Borussijom prvi put u sezoni zaigrao u startnih 11 u Ligi prvaka, a drugi put uopće, nakon Granade. On nije igrač za jednu večer, nikad nije živio od bljeska, formu i izvedbe diže kroz kontinuitet nastupa i zato klupa zna ostaviti i dublji trag nego što bi možda na nekoga drugoga, pa svejedno, Barcelona je s njim bila više Barcelona nego u mnogim utakmicama ove jeseni.

Ivan je odigrao dobro, svakako ne raskošno, međutim po nekim novinarima koji su izvještavali sa Camp Nou bio je najbolji od Barcinih veznjaka, po drugima su De Jong i Busquets zaslužili pola ocjene više. Statistika pokazuje 91 posto točnih dodavanja, dva udarca i što je posebno bitno četiri oduzete lopte na protivničkoj polovici od kojih je jedna inicirala gol, a ostale napetosti pred vratima Crno-žutih. Međutim, i kad napravi pokoju pogrešku, on Barceloni donosi balans, ideje, dodatna rješenja za špice, u više navrata ulazio je u kazneni prostor bez lopte. Akcije bolje teku... Kad je u sastavu, prije utakmice Messi mu samo kaže: "Igrajmo ono naše“. Točno smo to gledali ove srijede...

Kako se Rakitić našao u startnoj postavi? Ernesto Valverde jednostavno ga je pročitao u sastavu, bez ikakve najave i razgovora, iliti obrazloženja. Tako ovog časa nema pojma hoće li igrati derbi s Atleticom u nedjelju navečer. Čitali smo nedavno izjavu sportskog direktora Erica Abidala da na Rakitića više ne računaju, da on to zna, iako Abidal osobno nikad to Ivanu nije tako rekao. Nitko mu uopće iz kluba nije objasnio - zašto? Nameće se tek zaključak da žele zaraditi od prodaje. Što o tome misle navijači pokazali su i ove srijede na Camp Nou pljeskom i porukama, evidentno je da se ne slažu s Upravom.

Rakitić trenira jače i žešće nego ikad, zato se i preforsirao i doživio upalu tetive koja mu je ionako osjetljiva i morao otkazati reprezentaciju te i dalje ni o čemu ne razmišlja o osim o utakmicama Barcelone. No, kako je već u finišu ljetnog prijelaznog roka bio spreman otići u Juventus, štoviše pakirao je kovčege, ali se Barca i torinski klub nisu dogovorili, bude li u siječnju prava ponuda, dojam je da bi ovaj put mogao napraviti transfer. Međutim, sve je to hipotetski, u Rakitićevom slučaju ništa još nije sigurno jer ni on sam nije načisto što će biti. Osim ako se ne počne nešto mijenjati u njegovom statusu u Barceloni.

Linker
21. travanj 2024 21:31