Livaković
 Ronald Gorsic / CROPIX
OGORMAN NAPREDAK

ČOVJEK KOJI JE POSTAO NAJSKUPLJI HRVATSKI GOLMAN SVIH VREMENA Od vratara kojem je preoteo 'jedinicu' Vatrenih sada je dvostruko vredniji

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. rujan 2019. 23:30

Dominik Livaković najskuplji je i po tržišnom rejtingu najvredniji hrvatski golman otkako Transfermarkt vodi cijene nogometaša. Karijera Dinamova vratara u silovitom je usponu. Još 11. ožujka rang mu je poskočio na tri milijuna eura, a obranama za reprezentaciju i plasmanom Modrih u Ligi prvaka kazaljka na vagi zabila se okomito kao šilo - na osam milijuna eura.

Hoće li u Livakoviću Hrvatska za koju godinu imati vratara za kojeg će uvriježeno mišljenje u Europi biti da je svjetska klasa? Sve su naznake da će porušiti sve rekorde u transferima naših čuvara mreže. Liga prvaka je golem izazov i za njega po tom pitanju. Trenutačno je na 61. poziciji među golmanima po cijeni, a na dvadesetoj u konkurenciji svih igrača u hrvatskom nogometu.

Do Livakovićeva uzleta, na vrhu najskupljih hrvatskih vratara bio je Lovre Kalinić. Iako ga je neigranje u Aston Villi koštalo i jedinice među Vatrenima i rejtinga, koji je sada na četiri milijuna eura, Lovre je prije godinu dana bio na sedam milijuna, a njegov transfer iz Genta u klub iz Birminghama za šest milijuna eura hrvatski je rekord. Vjerojatno samo dok Livaković ne ode iz Dinama

Zlatko Dalić sada u nacionalnoj vrsti ima dvojicu najskupljih golmana koje je naša država ikad imala po tom mjerenju. Vremena čine svoje, cijene se dižu i teško je usporediti rang Tomislav Butine, koji je dosegao 2,75 milijuna eura s današnjima, a pogotovo je nemoguće u tu križaljku staviti prvu legendarnu jedinicu Dražena Ladića. I zato što tada nije bilo Transfermarkta, i stoga što nikad nije otišao u inozemstvo kako bismo imali gabarite njegove cijene.

Danijel Subašić godinama je bio hrvatska jedinica, no čuvar mreže koji je s Monacom osvojio Ligue 1, igrao polufinale i četvrtfinale Lige prvake, nikad nije prešao granicu od šest milijuna eura.

Zagreb, 290819.
Stadion Maksimir.
Reportaza sa Dominikom Livakovicem, golmanom GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Dominik Livakovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Ta brojka stajala je kraj njegova imena od 6. siječnja 2015. godine do 4. veljače 2016. kad je pao na pet milijuna. Subašić je tako tek četvrti na popisu jer ispred njega nalazi se i Stipe Pletikosa. On je u rujnu 2008. godine, nakon Eura u Austriji gdje su Vatreni morali više od četvrtfinala, stigao na 6,80 milijuna eura što je tada bio vrlo dobar rejting. Vedran Runje je peti, još u prosincu 2007. njega su odvagnuli na 3,5 milijuna eura i nikad tu granicu kasnije nije probio. Već 2011. zaključio je igračku karijeru.

Zanimljivo je da su svi članovi top 5 Dalmatinci, da su čak četvorica učenici Hajdukove škole branjenja, koja je u nas zadržala najjaču tradiciju, ali Zadranin Livaković profilirao se kroz Zagreb i Dinamo.

Treće ime današnjeg reprezentacije Simon Sluga, unatoč prijelazu u Luton, stoji na 1,45 milijuna eura. Međutim, riječ je o vrlo dobrom čuvaru mreže koji će sigurno napraviti iskorak i poboljšati rejting. Aktualni golman Hajduka Josip Posavec bio je na dva milijuna, ali je u međuvremenu pao na 1,5 milijuna eura.

Za Livakovića je samo pitanje kad će probiti desetku, biti prvi hrvatski vratar na tim kotama. To bi se moglo relativno brzo dogoditi, ovisno o njegovim izvedbama u Ligi prvaka i završnici kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine. Ako i ne, ima 24 godine, tek stiže u razdoblje karijere koje bi mu trebalo biti najbolje.

Linker
18. travanj 2024 07:37