Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
SJEĆANJE NA POTOP U MAKSIMIRU

ČOVJEK KOJI JE PRIMIO SEDAM POGODAKA OD LYONA 'Onaj Lyon je bio, barem se meni tako čini, ponešto jači nego što je ovaj danas, stvarno su bili dobri'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. rujan 2016. 01:10

Dinamo je prije pet godina, u rujnu 2011. godine, na Gerlandu igrao protiv Lyona, također u skupini Lige prvaka. Momčad koju je tada vodio Kruno Jurčić dobro se držala do 23. minute kad je Bafetimbi Gomis nakon prekida zabio za 1:0 domaćina. Do konca je još jedan sjajan pogodak postigao Bakary Kone.

Modri su tu utakmicu igrali u ovom sastavu: Kelava - Leko, Vida, Tonel, Ibanez - Calello, Pokrivač, Badelj, Sammir, Kovačić - Beqiraj. U drugom poluvremenu ušli su Šimunić, Tomečak i Rukavina.

Lyon je bio moćan, na vratima je bio sjajni Hugo Lloris, između ostalih igrali su Cissokho, Kone, Lovren, Källström, Gonalons, Gomis, Bastos, Lacazette... Modri su izgubili, ali odigrali su solidnu utakmicu, u nekim trenucima dosta dobru.

Međutim, kad se sjetimo Lyona, uvijek u sjećanju ostane onaj zagrebački dvoboj u kojem je došlo do onog katastrofalnog poraza od 1:7. Zbilo se to 7. prosinca te 2011. godine, a u sastavu su za razliku od prve utakmice, osim nabrojenih još igrali Vrsaljko, Ademi, Šitum i Alispahić. Nakon tog dvoboja smijenjen je trener Jurčić.

- Nikad u životu nisam primio sedam komada!

Zagreb, 021008.
Uzvratna utakmica Kupa Uefa : Sparta Prag - NK Dinamo,  Ivan Kelava rezervni golman Dinama.
Foto: Drago Sopta / CROPIX
Drago Sopta / CROPIX / CROPIX


Još mi nije jasno

Rekao nam je to jučer pričuvni vratar Granade Ivan Kelava (28) koji je branio u obje spomenute utakmice. Nismo se odmah prebacili na tu “sedmicu”, pitali smo Kelavu kakav mu je život u klubu u kojem ne brani. Bivši odlični vratar Modrih nakon odlaska iz Maksimira kao da se zagubio, nestao sa scene, postao pomalo zaboravljena priča.

- Kakav mi je život? Evo, baš se vraćam s treninga. Prvo sam izjutra bio na travnjaku, a nakon toga sam još malo radio u teretani. Što mi prestaje nego raditi, trenirati...

Nakon Dinama karijera mu nikako nije mogla dobiti zamah.

- U svojoj prvoj sezoni u Udineseu sam branio dvadesetak utakmica, nakon toga bilo je slabije.Onda sam posuđen Carpiju gdje sam branio jednu utakmicu, a kad sam vidio neke stvari, vidio sam da nema smisla ostati, skupio stvari i vratio se u Udinese. Nije bilo onako kako smo se dogovorili. Bolje mi je bilo trenirati s vrhunskim trenerima, pa naći novi angažman, nego se vucarati po ne znam ni ja čemu... I još da te netko zafrkava.

Našao je angažman u Spartaku iz Trnave, također se radilo o posudbi.

- Tamo sam branio. Znate da sam ja čovjek od rekorda. U tom klubu sam kao u Dinamu oborio rekord po broju minuta bez primljenog gola.

Sad je u Granadi u borbi za poziciju drugog vratara... Malo je drugi, malo treći....

- Prvi vratar je Ochoa, meksički reprezentativac. Za poziciju broj 2 se borim s bivšim vratarom Barcelone Oierom. Pozitiva je najbitnija, a ja sam uvijek bio pozitivac.

Onda smo se vratili na - Lyon. Kelava je branio u te dvije utakmice Lige prvaka, ukupno je inkasirao 9 golova.

- Ah, ne volim se toga sjećati. Pogotovo one druge u Maksimiru. Nemojte mi to spominjati. Nećemo spominjati negativne rekorde. Nezahvalno je prognozirati rezultat u srijedu. Ali siguran sam da će dečki u plavim dresovima dati sve od sebe na travnjaku, te uz vodstvo pravog trenera poput Zlatka Kranjčara napraviti nešto lijepo.

Počeo je onda pričati o onoj prvoj utakmici s Lyonom koju su Modri izgubili 0:2 na Gerlandu.

- Prvi gol dobili smo bez veze iz prekida. Drugi gol je bio strašan, neobranjiv. Tamo smo se dobro držali...

Doma niste...

- Nismo, imali smo dosta ozlijeđenih igrača. Jerko Leko je dobio crveni karton u 28. minuti

Znate sigurno da se dosta pričalo nakon tih 1:7 o navodno sumnjivoj utakmici? U drugom poluvremenu ste primali golove kao na tekućoj vrpci, bilo je to neviđeno “trpanje”. Gomis je sam zabio četiri komada. Lyon je pobijedio baš s razlikom koja mu je trebala za prolaz.

- Iskreno, ja nisam ništa primijetio. Nismo se mi bavili s time koliko njima treba, niti smo o tome zborili... Nakon prvog poluvremena bilo je 1:1. Naravno, kad me sad pitate kako smo mogli primiti šest golova u jednom poluvremenu, odgovorit ću sasvim iskreno, “nije mi jasno”. Istina, presjekao nas je odmah onaj rani gol početkom drugog poluvremena.
Kako ste vi u svlačionici nakon tog poraza doživljavali medijske špekulacije o sumnjivoj utakmici?


Sve moguće

Recimo, stalno se vrtjela ona snimka na kojoj je Domagoj Vida namigivao Gomisu.

- To su gluposti. To je bilo u žaru borbe, to je značilo “u redu je, stari, hajde, kud si tako zapeo, ohladi malo”. Ali, onaj Lyon je bio, barem se meni tako čini, ponešto jači nego što je ovaj danas, stvarno su bili dobri. Iskreno, ovaj današnji Lyon slabije poznajem. U srijedu neka dečki igraju muški, a onda tko zna što se može dogoditi - zaključio je Kelava.



----------------------------------------------------------------------------

Vjerujem u Šempera
Protiv Lyona na veliku scenu Lige prvaka stupa mladi Adrian Šemper. Što biste mu poručili prije tog za njega prekrasnog debija na europskim svjetlima pozornice?

- Glupo je da mu ja išta poručujem. Ima odličnog trenera vratara u Dinamu, ima klub koji stoji iz njega i vjeruje u njega. To je najbitnije. Kad sam čitao njegove izjave, shvatio sam da se rado o vrlo ozbiljnom i pametnom mladiću, da ulaže u sebe, oko sebe ima ljude koji ga spremaju za veliku karijeru. I za tu utakmicu. Vjerujem u Šempera. Naravno, griješe i najveći vratari, pa će se i Šemperu događati greške. Presudno je da klub i trener stoje iza njega.

Kad bih bar znao zašto ne branim
Zašto nikad niste dobili pravu priliku u Granadi?

- Kad bih to znao, bilo bi mi lakše. Ali ne znam... Na treninzima dajem sve od sebe, trudim se najviše koliko mogu, kao što je to uvijek bilo u mojoj karijeri. Moraš biti pošten prema poslu, onda će ti se vratiti.

Onda se nasmijao:

- Radi se, supruga i djeca su živi i zdravi, to je najbitnije. Za mene je lako.

Linker
24. travanj 2024 10:57