Nikola Vlašić
 Epsilon/Getty Images / Getty Images
PREPOROD U RUSIJI

ČOVJEK KOJI SVAKIM DANOM SVE VIŠE KUCA NA VRATA REPREZENTACIJE Preporodio se u novom klubu: 'Gorim od želje da zaigram, Liga prvaka je nešto posebno'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. rujan 2018. 17:34

U češkom Plzenu Nikola Vlašić (20) večeras će na teren istrčati kao ključni igrač CSKA iz Moskve. U prošlom prvenstvenom kolu - na gostovanju kod Ufe (3:0) - najbolje se vidjelo koliko je važan dio momčadi. U prvom poluvremenu trener Gončarenko ga je digao visoko, na poziciju desnog krilnog napadača, u želji da isproba sustav 3-4-3 u kojem još nisu igrali ove sezone. CSKA je tih 45 minuta odigrao slabo, bez tečnosti u igri, s malo napadačkih akcija. Videći da stvari ne štimaju, bjeloruski trener je u poluvremenu vratio Vlašića na njegovu standardnu poziciju ‘osmice’ u veznom redu i CSKA je zaigrao kao preporođen, lakoćom razbivši domaćina.

Vlašić je - dakako - bio pokretač svih napadačkih akcija Moskovljana potvrdivši da sjajna igra za U-21 selekciju u Bjelorusiji nije bila slučajnost. U konačnici, Vlašić je za CSKA odigrao četiri utakmice u kojima je momčad osvojila 10 bodova uz 11:1 gol-razliku. Prije toga su u tri kola uzeli dva doba uz tek jedan postignuti pogodak...

screenshot

OVDJE POGLEDAJTE SJAJNU PARTIJU NIKOLE VLAŠIĆA

Uglavnom, na krilima tako raspoloženog Vlašića CSKA u Češku dolazi s nadom da može nastaviti seriju odličnih rezultata. Premda Gončarenko ima puno problema u slaganju momčadi.

Sedmorica igrača ’out’

- Čak sedam igrača nam je zbog ozljeda izvan stroja, a trojicu bih podvukao kao naše iznimno važne igrače. Abel Hernandez je odličan napadač, meni posebno drag zato što je uvijek spreman prihvatiti loptu i stalno traži igru. U zadnjoj smo utakmici - uz Abela - izgubili i islandskog stopera Magnussona, također vrlo bitnog za našu igru, posebno za otvaranje napada jer ima jako dobru okomitu loptu. I još prije stanke smo ostali bez našeg Kristijana Bistrovića, koji je odlično igrao na poziciji zadnjeg veznog.

Na papiru ste unatoč svih tih nedaća nešto jača momčad od domaće Viktorije?

- Trener nas upozorava da su oni dobra momčad, da će biti iznimno motivirani jer su svjesni da u Ligi prvaka mogu samo protiv nas nešto napraviti. Stadion će sigurno biti pun i svi će biti jako nabrijani...

Nabrijani ćete valjda biti i vi. Konkretno vama je to debi u Ligi prvaka?

- Naravno da smo i mi nabrijani, jedva čekam da utakmica počne. Kada sam krenuo s ozbiljnim treniranjem jedan od željenih ciljeva bilo je i igranje u Ligi prvaka. Svaka čast svim ligama, ali ta snaga koju ima Liga prvaka čini mi se jača od svega i da nema veće klupske utakmice od one koju igraš u Ligi prvaka.

Kakvu taktiku pripremate? Vama bi i bod u Češkoj realno bio dobar ulov, otvorio bi vam vrata za treće mjesto u skupini?

- Ne vjerujem da ćemo napasti spuštenog garda, ali sigurno nije ideja braniti se, jer to nije stil koji naš trener preferira. K tome, ne vidim zašto bismo se trebali bojati Viktorije, iako smo doista jako oslabljeni zbog tih ozljeda. Osobno sam spreman za ‘ratničku’ utakmicu u koju ulazim s idejom da pobijedimo. U dobroj smo formi, imamo samopouzdanja, imamo i dobre igrače.

Puno je ozljeda kod vas, ali zato vam se vratio Dzagojev, nominalno prvi igrač momčadi?

- Odigrao je zadnjih 20-ak minuta protiv Ufe. Zna se da je sjajan igrač, šteta što ga toliko muče ozljede, a s njim ćemo svakako biti još jači na terenu.

Vama očito godi to igranje u veznom redu, jer godinama ste uglavnom bili krilo pa čak i napadač?

- Puno puta sam zadnjih godina govorio da sam vezni igrač i da se najbolje osjećam u sredini terena, ali treneri su me ipak vidjeli na krilnoj poziciji. Trener Gončarenko me je saslušao, vidio na nekoliko treninga i odmah mi je dao šansu u vezi. Rekao bih da sam s tim profitirao i ja kao igrač, ali i CSKA kao momčad, a ne vidim razlog zbog kojeg u budućnosti ne bih pružao još bolje igre kao vezni igrač.

Rekli ste već da vam je Gončarenko dao slobodu u igri, da vas potiče na driblinge i prodore?

- Nakon pobjede kod Ufe samo mi je došao i rekao da moram voditi računa o tome da će me suparnički igrači sve češće i snažnije faulirati i da se pripazim. Međutim, kada osjetim priliku za prolaz, uvijek ću je probati iskoristiti, a strah od duela kod mene nikada nije postojao. Mislim da imam dovoljno snažno tijelo i da ću pronaći način da se sačuvam.

Prostor za napredak

Zašto vam toliko godi sredina terena? Na krilu ste bliže golu, a imate sjajnu brzinu i eksplozivnost, kao i dribling?

- U sredini sam puno više u kontaktu s loptom i jednostavno se najbolje osjećam kada imam više izbora za odigravanje. Na krilu mi je linija preblizu, sputava me. Također se trudim maksimalno igrati i obrambenu rolu u veznom redu, trener mi taktičkim savjetima puno pomaže tako da osjećam kako napredujem, a što me posebno veseli, točno osjećam kako imam još golemi prostor za napredak, kako u napadu tako i u obrani.

Što ćemo s pogocima. U tri zadnja nastupa čak ste tri puta zatresli gredu, a jednom vratnicu?

- Prije dolaska u CSKA znao sam odigrati utakmice bez poštenog udarca na gol, tako da su ove grede za mene veliki iskorak. Sada sam češće u poziciji da mogu pucati, imam slobodu, ali i samopouzdanje da više ulazim u kazneni prostor suparnika i golovi će doći, za to ne brinem.

Linker
19. travanj 2024 08:22