REUTERS/Dylan Martinez
IZBORNIKOVA ANALIZA

DALIĆ ODUŠEVLJEN DINAMOM NA MAKSIMIRU, A NAJAVA ZA UZVRAT ZVUČI JOŠ BOLJE Stiže li među Vatrene i potpuno novi dinamovac? Evo što kaže izbornik

Izbornik je jako zadovoljan onime što je vidio od hrvatskog prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. kolovoz 2019. 10:13

Maksimirsku utakmicu Dinama i Rosenborga pratio je i hrvatski izbornik Zlatko Dalić. Bio je jako zadovoljan onime što je vidio od hrvatskih prvaka, koji su se na korak približili Ligi prvaka. Mogao je vidjeti da Bjeličina momčad ima sve predispozicije za plasman u najelitnije klupsko natjecanje na svijetu.

- Dinamo je odigrao jako, jako dobro prvo poluvrijeme. Bio je mnogo dominantnija i nadmoćnija momčad. Šteta što nisu postigli još koji pogodak. Bilo je situacija u kojima je svaki napad Dinama bio vrlo opasan. Rosenborg pak u tom razdoblju nije imao nikakve šanse. Kratko i jasno - Dinamo me oduševio! Pogotovo u toj prvoj dionici. Kompletnom igrom i taktikom te načinom na koji sve to provode - kazao je u uvodu Dalić.

Izvrsno uigrani

Hvalospjeve na račun modre prezentacije nastavio je sljedećim rečenicama:

- U svakom trenutku znaju kako, gdje i što treba napraviti. To mogu postići samo izvrsno uigrane momčadi, maksimalno spremne i organizirane.

A kakva su Dalićeva zapažanja o drugom poluvremenu?

- U drugoj dionici Dinamo je malo stao, očito je čuvao tu prednost od 2:0. Možda su bili malo rezervirani jer su imali dobar rezultat, nisu srljali. Držim da će ova prednost od dva pogotka bez primljenog gola na domaćem travnjaku biti dovoljna za plasman u Ligu prvaka.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Ipak, naš je izbornik dovoljno iskusan stručnjak koji je prošao mnogo toga, zato upozorava:

- Bez obzira na to što vjerujem da će se Dinamo plasirati u Ligu prvaka, na uzvratnoj utakmici treba biti oprezan. Nije sve sto posto gotovo. Zato je bitno ostati maksimalno koncentriran i fokusiran na utakmicu u Norveškoj.

No drži da bi Modri u Trondheimu mogli nuditi sliku momčadi koja se tako sjajno predstavila u Budimpešti.

- Dinamo bi mogao u Norveškoj imati čak više šansi nego u Maksimiru, baš kao što je bilo u Budimpešti. Uigrani su, imaju samopouzdanja, momčad i trener su u kontinuitetu, imat će prilike polukontrama i kontranapadima ugroziti Rosenborgova vrata. S obzirom na rezultat iz prve utakmice, Norvežani moraju napasti, a nisam baš vidio da imaju neku kvalitetu prema naprijed. Imaju opasne Akintolu i Adegbenra preko bokova, koji mogu biti individualno opasni, ali to je sve što oni mogu napraviti.

Njegovi reprezentativci Livaković, Petković i Oršić pokazali su zašto su njegovi reprezentativci. Nismo ni sumnjali da naš izbornik zna odabrati.

Oršić se sjajno ubacuje

- Ma vidite, kompletna momčad Dinama igra dobro. Njih su trojica u tom dijelu dodatne kvalitete iskočili protiv Rosenborga. Eto, možda Dani Olmo nije bio u onoj sjajnoj formi u kojoj smo ga navikli gledati, no dobro je za Dinamo što ima i drugih igrača koji mogu donijeti prevagu. Petković je bio jako dobar, uvijek zna sačuvati loptu, u svakom je duelu, na njemu je skrivljen jedanaesterac, sigurno ga je zabio. Oršić je zabio pogodak, sjajno se ubacio u prazan prostor. Livaković je pak dugo konstantno siguran. Ali ne bih sad želio izdvajati pojedince jer treba posebno apostrofitrati da je kompletni Dinamo jako dobar. Zaslužio je sve to što mu se događa, što je postao europski konkurentan. Daj Bože da uđe u Ligu prvaka! To bi za hrvatski nogomet i sve nas bilo jako dobro, velika stvar.

Trener Nenad Bjelica kazao je da bi uskoro na Dalićevu radaru mogao biti i Dinamov stoper Dino Perić. Kako tu rečenicu komentira izbornik, vidi li gdje Perića, momka koji je već godinu dana na visokoj razini, zapravo, sve je bolji i bolji svakom utakmicom.

- Ne bih sad komentirao pojedince, ali mogu kazati da sve pratimo, gledamo, snimamo... Reagiramo u trenutku kad nam netko treba. Tako da neću sada bilo koga pojedinačno secirati, to nije moj način i moj stil. Reći ću ovako: čestitke Dinamu na svemu, svaki igrač Dinama zaslužio je pohvale!

Pozdravljam posudbu Tina Jedvaja u Augsburg

Kad smo već razgovarali s hrvatskim izbornikom, iskoristili smo priliku da ga priupitamo i o promjeni kluba Tina Jedvaja, koji je iz Bayera otišao na posudbu u Augsburg.

- Takav potez pozdravljam. Svaki takav čin, bilo Vlašića, Kovačića, Roga, Jedvaja ili bilo kojeg drugog potencijalnog reprezentativca koji odlazi u klub u kojem će igrati sjajna je stvar. Jer ako ne igraš, onda imaš problem igranja u reprezentaciji. Da, možeš u određenim okolnostima biti u reprezentaciji, ali za nešto više - neće moći. Zato velim da svaki takav potez pozdravljam, poštujem i cijenim. Kad igrač vidi da ne igra te odluči promijeniti sredinu, onda je to zaista dobro. Pa čak i kad iza sebe ostavi bolje uvjete i bolje financije. Znak je to da ti igrači prepoznaju situaciju i vide da bez igranja nema ništa. Imali smo dosta problema zbog toga što neki naši igrači nisu igrali, ali vjerujem da će se to promijeniti - zaključio je Zlatko Dalić.

Linker
23. travanj 2024 17:48