Goran Mehkek / CROPIX
DINAMO JE ODIGRAO ZA SVE

DANAS SLAVI CIJELI HNL! Dinamov uspjeh donio milijune svim klubovima iz elitnog razreda hrvatskog nogometa

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 28. kolovoz 2019. 13:55

Često se u našem javnom prostoru, barem u njegovu sportskom segmentu može čuti kako hrvatski klubovi i sportaši nemaju novca za velike stvari. Neki čak nemaju ni za one nešto manje, osnovne... Baš je zato plasman Dinama u Ligu prvaka vijest, sama po sebi još i veća nego što je nastojimo prikazati.

Jednako tako, rijetko je, gotovo endemski da neka krovna sportska organizacija na ime uspjeha kluba iz određene države daje nagrade i ostalima iz iste lige. Takav je slučaj sa UEFA-om koja ima svoj Fond solidarnosti.

Stvar funkcionira vrlo jednostavno. Određenu svotu novca, u ovom slučaju onu od 130 milijuna eura UEFA raspoređuje na broj saveza koji daju svoje predstavnike u Ligi prvaka. Jasno, engleski savez dobit će najviše novca jer njihovih pet klubova sudjeluje u grupnoj fazi. Ali, HNS-u bi od 130 trebalo pripasti oko 4 milijuna eura.

Svakom od devet preostalih prvoligaša, klasičnom matematičkom operacijom djeljenja ide oko 3 milijuna kuna! A to je u vremenu kad se ona druga jakosna skupina HNL-a bori s podvlačenjem crte u zelenoj boji na kraju godine sjajan podatak.

Zagreb, 210819.
Stadion Maksimir.
Utakmica UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinama i Rosenborga B.K.
Na fotografiji: Emir Dilaver.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Jasno, pohvale ovdje moraju ići na račun samog HNS-a koji je Dinamu, ali i Rijeci napravio veliku stvar odgodom njihove međusobne utakmice koja se trebala igrati proteklog vikenda. Modri su svoju europsku priču u kvalifikacijama odradili, sad je red na Rijeci da se prolaskom u skupine Europske lige nastavi boriti za hrvatski koeficijent.

Bilo bi glupo izgubiti dva mjesta u Ligi prvaka već nakon jedne, one sljedeće sezone. Nije li tako?

Velika anketa SN - koga biste voljeli u skupini Lige prvaka s Dinamom?

U prvoj jakosnoj skupini nalazi se sedam prvaka najbolje rangiranih europskih liga te Liverpool kao aktualni europski prvak. Bilo koji protivnik iz ovog 'šešira' bit će jako težak.

Ni druga jakosna skupina ne nudi lakog protivnika. Tu su oba madridska kluba, Borussia Dortmund, Napoli, Tottenham, Ajax, Šahtjor i Benfica. Sve velikan do velikana.

Četvrta jakosna skupina nudi neke potencijalne zamke, poput Atalante, Leipziga i Lillea, ali i nekoliko klubova protiv kojih se 'može igrati' pa će tu Dinamo tražiti bodove.

Linker
19. travanj 2024 18:20