Ronaldo i Messi
 REUTERS/Sergio Perez / REUTERS
SAFET SUŠIĆ ZA SN

DETALJNA ANALIZA JEDNE OD NAJVEĆIH LEGENDI U POVIJESTI PSG-A 'Ronaldo je bolji od Neymara, Zidane od Emeryja, ali PSG može izbaciti Real Madrid'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. prosinac 2017. 21:59

Safet Sušić (63), trener Alanyaspora, veliko je ime PSG-a. U pariški klub stigao je 1982. godine i ostao punih devet godina. Ostavio je dubok trag, jedan je od najboljih nogometaša koji su ikad igrali u tom klubu. Godinu nakon dolaska proglašen je za najboljeg stranog igrača u Francuskoj, a stariji navijači drže da je on najbolji stranac koji je ikad igrao u PSG-u. S Parižanima je osvojio prvenstvo i Kup Francuske.

Sušić nam je, dakle, idealan sugovornik za priču o “finalu prije finala” Lige prvaka, kako se nazvao okršaj osmine finala između Reala i PSG-a.

Pitamo ga tko je jači od ta dva europska nogometna giganta?

- Kažete “finale prije finala”? Ja bih rekao da je okršaj Reala i PSG-a jedno od finala. Ove sezone ima po meni pet-šest momčadi koje mogu osvojiti Ligu prvaka. Teško je biti pametan i kazati tko je glavni favorit. Tu su PSG, Real, Barcelona, Bayern, Manchester City, možda ne treba zaboraviti ni Juventus. Zato bih se zaista ostavio prognoze tko će, recimo, u četvrtfinale, naročito kad se radi o sudaru Reala i PSG-a. Nezahvalno je to jer se radi o utakmicama u kojima zaista nema favorita. Možda, ali samo možda je u maloj prednosti PSG jer uzvrat igra kod kuće. Ali s druge strane, Real je dvaput uzastopce osvojio Ligu prvaka, tko može kazati da je netko i mali favorit protiv njih? - kazao nam je Sušić na početku razgovora.

Football Soccer - Barcelona v Real Madrid - Spanish La Liga Santander- Nou Camp Stadium, Barcelona, Spain - 3/12/16. Real Madrid's Cristiano Ronaldo and Barcelona's Lionel Messi in action during the
REUTERS/Sergio Perez / REUTERS
Ronaldo i Messi

Ronaldo i prije Messija

A može li se postaviti pitanje tko je bolji, Ronaldo ili Neymar?

- Može se postaviti to pitanje, ali odgovor je jasan. Ronaldo! Sve što je taj čovjek napravio u posljednjih desetak godina, te što još uvijek radi na nogometnim terenima, pokazuje da je, po meni, najbolji nogometaš svijeta. Neymara s njim još ne bi trebalo uspoređivati. Ronalda stavljam i ispred Messija.

Napadačke trojke jednih i drugih su ubitačne. Neymar, Mbappe, Cavani protiv Ronalda, Benzeme i Balea? Tko je tu u prednosti?

- Ne znam. To je zaista jedini mogući odgovor. Ne mogu se odlučiti. Ova trojka iz PSG-a je zaista sjajna, nisam analizirao, ali ovako napamet mogu kazati da je njihova statistika ove sezone sigurno bolja od Realove trojke. Međutim, to ništa ne treba značiti kad počnu utakmice. Nikako se ne bih upuštao u procjenu koja je trojka bolja. Svaki od te šestorice može riješiti bilo koju utakmicu.

Tko ima jačeg trenera za nokaut -utakmice?

- Unai Emery ima više iskustva kao trener. Ali Zinedine Zidane je trener pobjednik, osvojio je dvije Lige prvaka zaredom, tko je to napravio? Tu nema nikakve dvojbe, Zidane je svakako jači trener za nokaut-utakmice. Ne, ne može se Emery uopće uspoređivati sa Zidaneom.

Koliko u ovakvim utakmicama može biti presudno što Real ima 11 europskih naslova, posljednja dva uzastopna, a PSG nema ništa?

- Može to utjecati, kako ne... PSG-u je jedini cilj osvajanje Lige prvaka! A kad imate takav cilj, onda je na momčadi veliki pritisak. Real je slabo startao u prvenstvu, praktički je izgubio titulu. Barcelona će osvojiti naslov. Isto tako, teško je očekivati da će Real tri puta zaredom postati europski prvak. Ipak, držim da je daleko manji pritisak na Realu nego na PSG-u. Jer, budimo realni, mnogo govore i pišu da ako ove sezone PSG ne uzme europski naslov, neće nikad! Pa u Ligi prvaka još nisu došli do polufinala. Zato je njihovo opterećenje ogromno. Kod Reala je ovako, “uzeli su dva puta zaredom, ako ne uzmu i treći put, što bi bio fantastičan pothvat, nitko im neće posebno zamjeriti”. Parižani su sve napravili da uzmu naslov, enormno su platili Neymara, njima je samo u glavi da dođu do Lige prvaka.

Soccer Football - Champions League - Bayern Munich vs Paris St Germain - Allianz Arena, Munich, Germany - December 5, 2017   Paris Saint-Germain’s Kylian Mbappe celebrates scoring their first goal with Marco Verratti             REUTERS/Michael Dalder
REUTERS/Michael Dalder

Golman im je problem

Koliko je PSG kao projekt već sada blizu vrhunca, ili je to priča u kojoj još ima prostora za pomake?

- Projekt PSG će trajati, oni se neće pomiriti sa stvaranjem megamomčadi dok ne osvoje Ligu prvaka! Njima novac nije problem. Njihov budžet nema limit. Oni će i dalje kupovati svjetske zvijezde. Ali ovoga trenutka PSG ima jedan bitan problem. On se zove - vratar! Alphonse Areola koji je došao iz Villarreala ipak nije taj. Jedna momčad koja želi osvojiti Ligu prvaka mora imati vrhunskog vratara. PSG ga u ovom trenutku nema.

Je li Pariz kao grad sada već potpuno uz Paris Saint-Germain ili postoje nekakvi otpori, suzdržanost zbog stranog vlasnika?

- Nema otpora niti suzdržanosti. Svima je cilj da grad Pariz ima veliku momčad. Nitko nema ništa protiv stranog vlasnika. dapače, ljubitelji nogometa i navijači žele da PSG osvoji Ligu prvaka. Pogotovo jer je naslov prvaka kao jedina francuska momčad do sada osvojio Marseille. Tu vlada veliko suparništvo, tako da Parižanima teško pada da su oni osvojili, a PSG nije. Također mislim da će strani vlasnici iz Katara ulagati koliko god treba dok PSG ne sjedne na vrh Europe. Ako ne osvoje ove godine, opet će se pojačati, kupiti dva-tri svjetska igrača. Po meni, samo je pitanje vremena kad će PSG postati europski prvak. Tko zna, možda postanu europski prvaci kad se najmanje budu nadali. Kao što se to dogodilo, recimo, Chelseaju. Abramovič je ulagao, ulagao, a kad su praktički svi digli ruke od naslova prvaka Europe, Chelsea ga je osvojio. S anonimnim trenerom Robertom di Matteom.

Kako se u Francuskoj gleda na PSG? Podiže li taj klub kvalitetu francuske lige ili je “ubija” zbog toga što nema pravu konkurenciju?

- Francusko prvenstvo zbog ovakvog PSG-a nije zanimljivo. Zanimljiva je borba za ostanak te za drugo-treće mjesto. Znalo se i prije početka prvenstva da će prvak biti PSG. Monaco je prodao najbolje igrače i sve je tada bilo gotovo. Makar u Francuskoj je to česta slika. U svoje vrijeme je dominirao Bordeaux, pa Marseille, pa Lyon... Prošle godine je bilo zanimljivo jer je Monaco igrao super. Ove sezone je PSG “ubio” ligu.

Linker
26. travanj 2024 03:20