NTB Scanpix/Ole Martin Wold via REUTERS
ISPUNJENA ŽELJA

'DINAMO BI U ITALIJI BIO U PRVIH OSAM MOMČADI!' NENAD BJELICA NAJAVIO LUDU MAKSIMIRSKU SRIJEDU 'Vjerujem u pobjedu i u još jedno europsko proljeće!'

NENAD BJELICA Istra arhivirana, pred modrim je strategom prva utakmica Lige prvaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. rujan 2019. 10:23

Istrani su bili teška prepreka, još jedna zamka između reprezentativne stanke i europskog sraza. Riješio je Gavranović tu ‘Skandinavku’ i Maksimir je već u petak navečer uplovio u atmosferu Lige prvaka. Atalanta i samo Atalanta, jedina tema do srijede, groznica velike utakmice među pukom se ionako osjeća već danima. Samo što u Maksimiru nitko nije želio pričati o toj utakmici dok ne završi ogled s Puljanima.

Nenad Bjelica u najavi ždrijeba poželio je za suparnika baš Atalantu, što je htio, to je dobio, sad je pred njima nekoliko dana velikih priprema za dvoboj od kojega modri navijači očekuju i više od samog nastupa.

Nikad s Gasperinijem

Koliko god Atalanta bila sjajna, opasna, kvalitetna, ipak je dojam da Dinamo, onakav kakav je lani brodio Europom, može parirati takvoj momčadi.

- Htio sam Atalantu za suparnika, jer volim igrati protiv jakih momčadi. A i bio sam u Italiji, igrao u Španjolskoj i htio sam da igramo protiv Talijana ili Španjolaca. Dobili smo Talijane. Atalanta je vrhunska momčad, treba joj odati priznanje, bila je u Italiji treća prošle sezone, imala je najefikasniji napad lige i to govori sve o njezinom ofenzivnom potencijalu. Ove godine Atalanta može biti samo jača nego lani, jer su uglavnom svi igrači ostali na okupu - govori Nenad Bjelica, priznajući da on i suradnici nisu još napravili temeljitu analizu prvog suparnika u Ligi prvaka.

- Nismo još išli previše u detalje. Atalanta mijenja sustav igre, nekad 3-4-1-2, nekad 3-4-2-1, u špici i na polušpici igraju četiri izuzetno opasna igrača, nesumnjivo je pred nama težak, vrlo težak zadatak. Ali, ako Dinamo bude na svom maksimumu, može ostvariti pozitivan rezultat. Vjerujem u pobjedu kao i uvijek, skautirat ćemo ih u nedjelju u Genoi, pogledati i neke utakmice da vidimo kako igraju protiv ovog našeg sustava igre i onda ćemo vidjeti kako ćemo im se suprotstaviti.

Bjelica je u Italiji trenirao Speziju, Gian Piero Gasperini tada je bio u Genoi, koja je i geografski blizu Spezije. Je li Bjelica već u Italiji upoznao svoga protivnika, znaju li se iz tih dana?

- Ne, nisam se nikad susreo s Gasperinijem, ali poznati je to trener koji je jako dobro radio u Genoi i sad u Atalanti, ima svoj prepoznatljiv stil. Naš Ivan Jurić je njegov učenik, puno je radio s njim, Ivanove momčadi igraju kao i Gasperinijeve, to je ista škola. Morat ćemo se malo prilagoditi tom načinu igre koji je dosta neuobičajen, ali dobro, imamo četiri dana da se pripremimo i siguran sam da ćemo biti dobri.

Jednog poznatog talijanskog trenera Bjelica je već dobio u Europi, Luciana Spallettija na klupi Zenita. Zapravo, pobjeda i remi tada na klupi bečke Austrije?

- Da, dobio sam ga, ali nisam to samo ja, već momčad. Dinamo je taj koji treba napraviti rezultat, svi mi. Vjerujem da ćemo zajedno, igrači, moj stožer i navijači, ostvariti taj rezultat.

Goran Mehkek/Cropix

Modra stabilnost

Nije slučajno da Dinamo dosad ni od koga nije izgubio dva razlike u 90 minuta u Bjeličinoj eri?

- Izgubili smo od Rijeke u finalu Kupa dva razlike.

Istina, ali mislili smo na europske utakmice?

- To je zato što smo stabilni. Kad 11 igrača radi za momčad, onda nas je teško pobijediti, to smo pokazali i protiv vrlo jakih momčadi. To je slika ovog Dinama. Fokusiranost, maksimalna organiziranost, momčadski duh, svi ti segmenti donose rezultat. Ne padamo psihološki kad primimo gol, znamo što igramo i što moramo činiti. Teško nas je pobijediti, teško nam je zabiti gol, kad se branimo s 11 igrača onda nas je teško probiti.

Kako sad, kad se bliži prva utakmica, Dinamov trener gleda na izglede u Ligi prvaka. Je li optimizam veći ili manji nego neposredno nakon ždrijeba?

- Gledat ćemo od utakmice do utakmice. Vjerujem da možemo proći u proljeće, ili kao drugi ili kao treći. Naravno da bi drugo mjesto bilo vrhunski uspjeh, ali i treće mjesto bilo bi san snova, jer igramo s kvalitetnim momčadima. Opet kažem, vjerujem u svoje igrače i naš rad i do zadnje utakmice u skupini.

Kako bi prema Bjeličinom mišljenju Dinamo prošao da igra u Serie A? Bi li se mogao u ligaškim dvobojima nositi s tamošnjim klubovima?

- Mislim da bi Dinamo u Italiji bio prvih osam, mogao bi se nositi s tim momčadima. Zato vjerujem da ćemo se i s Atalantom moći nositi.

Pep kao izazov

Liga prvaka će donijeti i dvoboj s Pepom Guardiolom. Smatra li te utakmice Bjelica i kao priliku za osobno dokazivanje, promociju na trenerskoj sceni?

- Ma ne, samo mi je bitno da s Dinamom napravimo uspjeh, da ostvarimo što bolji rezultat i skupimo što više bodova. Također, cilj mi je da uspijemo i dalje održati ovu atmosferu koja već 15-16 mjeseci vlada oko Dinama. Ne natječem se ni sa kim, želim sebe poboljšati svakodnevno te da i naša momčad bude što bolja - kaže Bjelica.

Pogledajte podcast Sportskih novosti Dinamo u Ligi prvaka u kojem gostuju proslavljeni bivši nogometaši modrih i aktualni trereni Ognjen Vukojević i Andrej Panadić:

Linker
25. travanj 2024 02:16