Harold Cunningham/Getty Images
NOVA EUROPSKA AVANTURA

DINAMO NAPOKON SAZNAO NA KOGA IDE U LIGI PRVAKA Po četvrti put u povijesti Modrima prijeti stari znanac, sada predvođen jednim Hrvatom!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. lipanj 2019. 14:21

U srijedu je u Nyonu održan ždrijeb drugog pretkola Lige prvaka, u kojem je momčad Dinama saznala svoju prvu prepreku na putu do skupina najelitnijeg nogometnog natjecanja na svijetu, a to će biti pobjednik dvoboja moldavskog i gruzijskog prvaka, igraju Šerif protiv Saburtala.

Šerif, kojeg trenira donedavni strateg Osječana Zoran Zekić, već je triput bio protivnik modrima u pretkolima europskih natjecanja, a sada je izgledno da će se taj sudar dogoditi i po četvrti put.

Prvi put Dinamo i Šerif susreli su se 2010. godine kada je momčad iz Tiraspola šokirala Modre u trećem prekotlu Lige prvaka. U obje utakmice rezultat je bio 1:1, pa je tako pobjednik odlučen boljim izvođenjem jedanaesteraca. Valja istaknuti kako je u obje utakmice strijelac za Dinamo bio Sammir. Tadašnji vratar Filip Lončarić uspio je obraniti čak tri jedanaesterca, ali su za Modre s bijele točke redom promašivali Sammir, Badelj, Vrsaljko i Dodo.

Dvije godine kasnije Dinamo se rutinski obračunao s Moldavcima te u oba susreta odnio pobjede. Na Maksimiru su te 2012. pogotke u visokoj 4:0 pobjedi zabijali Vida, Beqiraj, Čop i Ibanez dok je 2013. u novom obračunu dvaju klubova još jednom uspješniji bio Dinamo i slavio ukupnim rezultatom 5:0.

Momčad Šerifa na Transfermarktu procjenjuje se na nešto više od 11 milijuna eura, a za moldavskog prvaka nastupaju i dvojica Hrvata, bivši vratar Osijeka Zvonimir Mikulić i nekadašnji dinamovac Antun Palić.

Kada je u pitanju drugi potencijalni protivnik u pitanju, gruzijski FC Saburtalo, Modri sa spomenutim još nisu odmjerili snage. Momčad Saburtala procjenjuje se na nešto manje od šest milijuna eura, a ekipa trenera Giorgija Chiabrishvilija uglavnom je sastavljena od domaćih nogometaša.

Zagrepčani će svoje prve europske ispite u novoj sezoni imati u terminima 23. i 24. srpnja, odnosno 30. i 31. srpnja, kad su na rasporedu uzvratni dvoboji. U prvom susretu prvak Hrvatske bit će gost. Inače, 22. srpnja održat će se i ždrijeb trećeg pretkola, u kojem će Dinamo također biti nositelj...

Također valja napomenuti kako će Dinamo svoju prvu utakimicu na Maksimiru igrati pred prazim tribinama. Kazna UEFA-e došla je zbog rasističkog ponašanja dijela publike, korištenja pirotehnike, bacanja predmeta u teren i blokiranih prolaza na tribinama u prvoj utakmici osmine finala Europske lige protiv Benfice 7. ožujka u Zagrebu.

Screenshot: UEFA.com

Linker
25. travanj 2024 14:02