NTB Scanpix/Ole Martin Wold via REUTERS
U ZAGREBU VEĆ SLJEDEĆE SRIJEDE

DINAMO IMA VELIKU PRILIKU! POSLJEDNJI PROTIVNIK NA PUTU DO LIGE TEŠKO ŽIVI I U DOMAĆOJ LIGI Prva zvijezda kluba nije zabila 'od Božića'...

ROSENBORG - DINAMO Modri su izborili nastup u završnoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka. Sastav Nenada Bjelice u dvije je utakmice izbacio Ferencvaros, sada ga čekaju ogledi s norveškim prvacima, momčadi Rosenborga. Prva utakmica na rasporedu je sljedeću srijedu od 21 sat na maksimirskom travnjaku, uzvrat je u utorak, 27. kolovoza u Trondheimu.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 14. kolovoz 2019. 14:07

Čini se da ćemo još samo nekoliko mjeseci momčad Rosenborga moći zvati norveškim prvacima. Iako su u prethodna četiri izdanja tamošnjeg nacionalnog prvenstva manje-više nadmoćno osvajali titule, ove im se godine ne piše tako dobro. Trenutno su na tek petom mjestu, nakon što je prošlo malo više od polovice tijeka prvenstva koje se igra po sustavu proljeće-jesen.

Ne počinjemo slučajno priču o sljedećem Dinamovom europskom protivniku s tim podatkom. Pad u formi je očit, jer ako se u obzir uzme činjenica da su u 30 godina, od 1988. do 2018. godine momci sa stadiona Lerkendal uzeli čak 22 pehara za najbolju norvešku momčad, to govori sve. U tom intervalu još su četiri puta bili viceprvaci, a najveći europski uspjeh imali su u sezoni 1996/97 kada su u četvrtfinalu Lige prvaka ispali od Juventusa.

Europski doprvak mučio se s Rosenborgom

Najveći europski uspjeh norveškog sastava dogodio se, kako rekosmo, u sezoni 1996/97. Tada su u posljednjem kolu natjecanja po skupini u Ligi prvaka pobijedili veliki Milan s 2:1 na svom stadionu i tako se plasirali u četvrtfinale. Tamo ih je čekao još jedan talijanski predstavnik, moćni Juventus. Prvi dvoboj u Norveškoj završio je 1:1, a u torinskom uzvratu bilo je 2:0 za Staru damu. Za ilustraciju, u udarnoj postavi tadašnje momčadi Marcela Lippija igrali su Peruzzi, Deschamps, Vieri, Zidane, Jugović...

Rezultati koje postižu ove sezone na europskom planu, iako to tako možda i ne piše, nisu nešto. Reći ćete - pa kako? Ta, Mariborčane su isprašili s dvaput po 3:1. Istina, ali za sve one koji su gledali, primjerice, prvo poluvrijeme uzvrata u Trondheimu unisono je mišljenje da su Slovenci već do predaha mogli anulirati zaostatak. Vodili su 0:1, imali još dvije-tri "mrtve", ali nije ulazilo više. Tri domaća gola u nastavku više su bila stvar kontraefekta, odnosno pokušaja Slovenaca da pod svaku cijenu zabiju ta nužno potrebna tri komada.

Nije Norvežanima bilo lagano ni u drugom pretkolu, kada ih je bjeloruski BATE na istoku Europe dobio u prvoj utakmici (2:1). Uzvrat je ponudio dramu, momci iz Borisova imali su do 73. minute povoljnih 0:0, no u završnici im se dogodio blackout i dva primljena zgoditka. Priznajemo, bilo je Rosenborgu lako u prvom pretkolu dobiti sjevernoirski Linfield sa 6:0 u ukupnom zbiru.

Osim jednog imena u rosteru Rosenborga, on bi za mnoge mogao predstavljati gotovo potpunu nepoznanicu. Iako je norveška liga odnedavno dostupna i hrvatskim gledateljima putem jedne pay-per-view platforme, još uvijek ona skuplja svoje fanove. Oni su pak dobro upoznati s likom i djelom Nicklasa Bendtnera, 31-godišnjeg (povremenog) danskog reprezentativca čija je golgeterska forma i u realnosti stvar prošlosti. Ove sezone - pet nastupa, niti jedan pogodak. Posljednjeg je zabio u prosincu, u finalu prošlosezonskog izdanja norveškog Kupa kad je Rosenborg nadigrao Stromsgodstet rezultatom 4:1. Prošlo je od tada do danas cijelih 256 dana.

Nenad Bjelica o Rosenborgu

Nakon velike 4:0 pobjede u Budimpešti, o novom protivniku je progovorio i Nenad Bjelica. Dinamov trener zna već podosta o mogućnostima norveškog prvaka.

Što znate o Rosenborgu, suparniku u doigravanju?

- Gledao sam utakmicu u Mariboru, tamo su bila i trojica mojih suradnika. Ozbiljna su momčad, dobro organizirana, s njihovim sam se trenerom, Eirikom Hornelandom, sučelio kao trener Lecha, on je trenirao Haugesund. Igraju tipični skandinavski nogomet, čvrst, imaju kvalitetne pojedince, disciplinirani su i siguran sam da će to biti dvije jako dobre utakmice - govorio je Bjelica.

Riječ dvije o treneru, 44-godišnjem Eriku Hornerlandu, nekadašnjem izborniku norveške juniorske reprezentacije, igračkoj legendi Haugesunda. Na klupi Rosenborga je od siječnja, a kako se čini, u premijernoj sezoni na klupi neće do domaćeg naslova. Prvoplasirani Molde ipak bježi za osam bodova, mada je velikih 13 kola još do kraja prvenstva.

Ne manje važno, Dinamo nikad nije pobijedio utakmicu na norveškom tlu. U tri gostovanja, dva remija i jedan poraz. Prije 12 godina izgubilo se od Branna (2:1), 2015. godine Molde je spasio tri pogotka zaostatka na svom terenu odigravši s Modrima 3:3, a prije dvije sezone kod Odda je završilo bez golova.

Za podsjetnik, Dinamu bi ovosezonski ulazak u Ligu prvaka značio da se među europsku elitu vraćaju nakon sezone 16/17 u kojoj su ostvarili šest poraza (Juventus, Lyon, Sevilla) bez postignutog pogotka.

Zlatan: 'Nemam pojma tko su ti ljudi...'

Među brojnim izjavama aktera često suparničkih momčadi jedna se ponajviše ističe. Tako je u jesen 2002. tada mlađahni Zlatan Ibrahimović rekao nešto što i dan-danas peče navijače Rosenborga. Kada je sa svojim tadašnjim klubom Ajaxom dolazio na utakmicu grupne faze Lige prvaka u Trondheim, vrlo je drsko odgovorio na jedno novinarsko pitanje.

Pitali su ga norveški predstavnici medija da kaže što misli o momčadi protiv koje će se sljedeći dan nadmetati, a ovaj im je odgovorio:

'Nemam pojma tko su ti igrači. Nisu mi nimalo poznati. Uostalom, što me briga, ja sam igrač Ajaxa i moje je da im zabijam golove."

Nije im zabio tada, završilo je bez golova, ali jest već za tri tjedna kada su Rosenborg i Ajax igrali u Amsterdamu. Tada je bilo 1:1.

Linker
20. travanj 2024 10:18