Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
ČETRNAESTO GOSTOVANJE

DINAMO IZVAN ZAGREBA VIŠE NE 'SKIDA GAĆE', BJELIČIN EUROPSKI SKOR UISTINU JE RESPEKTABILAN Ovakav niz Modrih nije imao nijedan njegov prethodnik

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. studeni 2019. 19:34

Utakmica s Atalantom u Milanu bit će četrnaesto europsko gostovanje Modrih u eri Nenada Bjelice.

U dosadašnjih trinaest trener Modrih iznimno je uspješan. Dinamo je na gostovanjima diljem Starog kontinenta pet puta pobijedio, pet puta igrao neodlučeno, a samo tri puta je izgubio.

Od ta tri poraza dva su se dogodila prošle sezone. Prvi gostujući poraz Bjelice stigao je protiv Viktorije iz Plzena, u prvoj utakmici šesnaestine finala Europske lige, Modri su poraženi s 1:2. To je bila ona utakmica u kojoj su Modri vodili 1:0, a onda se pojavio Ludek Pernica koji je u Livakovićevu mrežu pospremio dva pogotka.

Međutim, u Maksimiru su Bjeličini dečki pobijedili 3:0 pogocima Oršića, Dilavera i Petkovića, pa to posrtanje u Plzenu nije na koncu bilo bolno. Onaj drugi gostujući poraz stigao je u uzvratnoj utakmici osmine finala Europske lige protiv Benfice. Tih lisabonskih 0:3 je najteži poraz Bjelice otkako je stigao u Maksimir. Međutim, do njega je došlo u produžetku, nakon 90 minuta bilo je 1:0 za slavni portugalski klub.

Lisabon, Portugal, 140319. 
Stadion Luz.
Uzvratna utakmica osmine finala 2 . kola UEFA Europa Lige, S. L. Benfica - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Bez tužnih lica

Taj drugi europski gostujući poraz značio je oproštaj Modrih od Europe prošle sezone. Ipak, nakon njega nije bilo tužnih lica, jer su Modri odigrali povijesnu sezonu, nakon 49 godina su uhvatili europsko proljeće. S tim da valja napomenuti da su Modri u Lisabonu imali prilika, a nije suđen niti čisti jedanaesterac na Petkoviću. Konačno, treći europski poraz na gostovanjima, Modri su doživjeli ove sezone kod Manchester Cityja, Guardiolina momčad bila je bolja s 2:0, ali Modri nisu razočarali, dobro su se držali.

Kao što vidite, ovu priču o Dinamovim gostovanjima pod Bjelicom počeli smo porazima, ali ne slučajno. Naime, statistika poraza zapravo pokazuje koliko je momčad pod Bjelicom jako, baš jako dobra na gostujućim utakmicama, hrabra je i odlučna, nikako nije od onih koja na gostujućim terenima “skida gaće”. Zato svi oni koji vole Dinamo mogu biti optimisti pred gostovanje u Milanu.

Kad se radi o pobjedama u gostima, onda treba izdvojiti neke utakmice koje su zaista bile nogometna remek-djela. Jedna od njih jest svakako pobjeda nad Anderlechtom od 2:0, koji je riješila svojim pogocima bosanska veza, Hajrović i Gojak. Modri su fino odigrali i u pobjedi protiv Astane istim rezultatom, te protiv Spartaka iz Trnave u trijumfu 2:1. A ove sezone svakako strši trijumf nad Ferencvarosem od 4:0 kad su zabili Ademi, Petković, Olmo i Gojak. Dva sjajna gostovanja nisu završila pobjedama, ali super partije ponudili su remiji s Young Boysima prošle sezone u 4. pretkolu Lige prvaka (1:1), te onih 2:2 s Šahtarom u skupini Lige prvaka ove sezone.

DINAMOVA EUROPSKA GOSTOVANJA

SEZONA 2018./2019.

2. pretkolo LP:

Hapoel BS - Dinamo 2:2

3. pretkolo LP:

Astana - Dinamo 0:2

4. pretkolo LP:

Young Boys - Dinamo 1:1

2. kolo EL:

Anderlecht - Dinamo 0:2

3. kolo EL:

Spartak - Dinamo 1:2

5. kolo EL:

Fenerbahče - Dinamo 0:0

1/16 finala EL:

Viktoria - Dinamo 2:1

1/8 finala EL:

Benfica - Dinamo 3:0

SEZONA 2019./2020.

2. pretkolo LP:

Saburtalo - Dinamo 0:2

3. pretkolo LP:

Ferencvaros - Dinamo 0:4

4. pretkolo LP:

Rosenborg - Dinamo 1:1

2. kolo LP:

Man. City - Dinamo 2:0

3. kolo LP:

Šahtar - Dinamo 2:2

Linker
19. travanj 2024 03:33