Emilio Andreoli/Getty Images
SPEKTAKL JE ZAGARANTIRAN

'DINAMO JE ODLIČNA MOMČAD, DOBRO SMO PROUČILI NJIHOVE IGRAČE' Trener prvog suparnika Modrih u Ligi prvaka ekskluzivno za SN o Bjelici, Olmu...

Trener Atalante u razgovoru za jedini hrvatski sportski dnevni list uoči gostovanja kod Dinama u Ligi prvaka.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. rujan 2019. 16:07

U srijedu Dinamo starta u Ligi prvaka, na Maksimiru dočekuje Atalantu. Spektakl je zagarantiran, prepoznali su to i navijači Modrih koji su već prvog dana pretprodaje ulaznica razgrabili tri tribine. Zagreb jedva čeka svoj Dinamo opet u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu. Momčad Nenada Bjelice s golemim ambicijama kreće u novi izazov.

Povijesni cilj

Taj prvi sraz s Atalantom iznimno je značajan, možda i presudan kad se radi o mogućem prolasku skupine i ostanku u trci za europskim proljećem, drugi uzastopnim. Međutim, kao što je značajan za Dinamo, tako je taj prvi ogled bitan za Atalantu i njezina trenera Giana Piera Gasperinija. Trener Atalante veliki je prijatelj poznatog hrvatskog nogometnog menadžera Predraga Račkog. Preko njega smo i uspjeli doći do talijanskog stručnjaka, vrlo simpatičnog čovjeka koji je odvojio svoje vrijeme za novinara Sportskih novosti.

Prvo smo ga pitali koje su ambicije Atalante u Ligi prvaka ove sezone.

- Ostvarili smo povijesni cilj ulaskom u Ligi prvaka. Bit će jako lijepo sudjelovati u tom natjecanju. Naša ambicija je nadigravati se sa svim suparnicima u skupini. Ako osvojimo treće mjesto, nastavljamo u Europskoj ligi, ali ako nam se otvori mogućnost da se borimo za prva dva mjesta, svakako ćemo se pokušati plasirati u sljedeću fazu Lige prvaka - kazao je u uvodu Gasperini.

Trener Atalante nije bio veliki igrač. Igračku karijeru započeo je u Juventusovu omladinskom pogonu. U njegovoj generaciji nositelj igre bio je Paolo Rossi. Za Juventus je nastupio tek u nekoliko kup-utakmica i karijeru je proveo u Serie B. U petnaestak godina karijere i gotovo 500 utakmica kao vezni igrač zabio je samo jedan pogodak. Kao nogometaš nije postao slavan, ali je zato izgradio uspješnu trenersku karijeru, koju je kao i igračku počeo u Juventusovoj nogometnoj akademiji. Ona mu je bila odskočna daska, preko nje se penjao stepenicama uspjeha. Od početka karijere, od rada s mladima, pokazivao je veliki talent u kreiranju napadačke igre. To se i danas vidi u Atalanti koja igra napadački i atraktivni, maštoviti nogomet s kojim je prošle sezone završila na trećem mjestu Serie A.

Na temelju tog rezultata, mnogi Atalantu vide kao drugog favorita skupine...

FERRARA, ITALY - AUGUST 25: Gianpiero Gasperini head coach of Atalanta BC gestures during the Serie A match between SPAL and Atalanta BC at Stadio Paolo Mazza on August 25, 2019 in Ferrara, Italy. (Photo by Mario Carlini / Iguana Press/Getty Images)
Mario Carlini / Iguana Press/Getty Images

- Manchester City objektivno je izvan našeg dosega. Po meni je jedan od favorita za osvajanje naslova prvaka Europe. Iza Engleza će se voditi otvorena borba između Atalante, Dinama i Šahtara, s Ukrajincima kao laganim favoritima s obzirom na njihovo iskustvo u Ligi prvaka.

Oni koji ga poznaju kažu da je uvijek umjeren u izjavama. Takav je bio i u razvoju svoje trenerske karijere. Nije preskakao stepenice, nije iz osnovne škole odmah krenuo na fakultet. Nakon mladih u Juventusu, preuzeo je seniorsku momčad Crotonea, kluba koji je tada igrao u trećoj ligi. Uveo ju je u Serie B odmah iz prvog pokušaja, a onda stabilizirao na sredini ljestvice. Preuzeo je tada Genou, koju je opet iz prvog pokušaja iz druge lige uveo u Serie A, a potom i do izlaska u Europu. Nakon tih kontinuiranih uspjeha i logičnog građenja karijere, stigao je poziv velikog Intera. Upravo je Jose Mourinho javno izjavljivao kako je upravo Gasperini najteži suparnik s kojim se susretao. Počeo je s radom u Interu, ali tamo nije uspio, možda u tom trenutku nije imao dovoljno karizme za vođenje velikog kluba, nije u takvom klubu mogao nametnuti svoj autoritet znanja. Nakon toga trenirao je Palermo, pa opet Genou, a od ljeta 2016. godine je u Atalanti koju je pretvorio u respektabilnu momčad.

Dobro znam Dinamo

Kažemo mu da znamo kakav je Guardiolin City, a zanima nas može li mu Atalanta nekako parirati. Ako je mogla najboljim talijanskim klubovima, možda može i njima?

- Što da vam odgovorim na to pitanje? Kazao sam vam da su oni ipak posebna klasa u našoj skupini, ali naravno da ćemo pokušati parirati Manchester Cityju. To je također jedan od naših ciljeva.

Jasno, nas je ipak najviše zanimalo koliko poznaje Dinamo.

Soccer Football - Coppa Italia Final - Atalanta v Lazio - Stadio Olimpico, Rome, Italy - May 15, 2019   Atalanta coach Gian Piero Gasperini       REUTERS/Ciro De Luca
REUTERS/Ciro De Luca

- Dobro poznajem Dinamo. Znam da se radi o odličnoj momčadi koja je prošle sezone odlično igrala u Europskoj ligi i pobjeđivala respektabilne klubove. Isto tako dobro poznajem i Šahtar. Protiv Dinama, a isto tako i protiv Šahtara, pokušat ćemo igrati što bolje i ostvariti dobre rezultate.

Otvarate Ligu prvaka baš u Zagrebu.

- Prva utakmica u Zagrebu sigurno neće biti lagana, pogotovo jer se radi o našem debiju u Ligi prvaka. Ali u ovakvom tipu natjecanja, važno je krenuti na najbolji mogući način. To ćemo i pokušati učiniti i na Maksimiru, na Dinamovu stadionu.

Jaki na svim mjestima

Pitali smo ga zna li da je trener Dinama Nenad Bjelica baš želio Atalantu kao momčad iz zadnjeg, četvrtog ‘pota’ kod ždrijeba?

- Bjelica je dobio ono što je htio. Sad smo u istoj skupini i igramo odmah na otvaranju skupine. Mi smo spremni.

Poznaje li kojeg Dinamova igrača?

- Naravno da proučavamo igrače Dinama. Dani Olmo, reprezentativac mlade španjolske vrste koja je prvak Europe, poznat je i jak nogometaš, ali Dinamo je dobra momčad na svim pozicijama. Držim da je Dinamo najjači kao kolektiv.

Atalanta je prošle sezone bila senzacija u Serie A, nitko nije očekivao da će biti u vrhu, plasirati se u Ligu prvaka. Kako izgleda ove sezone, je li trener zadovoljan?

- Za nas je najbitnije da je momčad od prošle sezone ostala na okupu i da smo je čak i pojačali na nekoliko mjesta. Mislim da smo apsolutno spremni za Ligu prvaka.

Pogledajte podcast Sportskih novosti Dinamo u Ligi prvaka u kojem gostuju proslavljeni bivši nogometaši modrih i aktualni trereni Ognjen Vukojević i Andrej Panadić:

Naš Mario Pašalić ima bitnu ulogu u Atalanti. To je itekako vidljivo. Evo što Gasperini kaže o njemu_.

- Mario Pašalić je došao u Atalantu prošle sezone i puno je napredovao. Zahvaljujući tome, postao je bitan igrač za našu momčad.

Eto, toliko trener Atalante pred sraz u Maksimiru. Mirno i bez velike pompe najavljuje nastup svoje momčadi u Ligi prvaka. Ali, vjerujte, Gasperini sa svojim klubom cilja visoko. A sigurni smo da ćemo vidjeti Atalantin atraktivan nogomet, već u srijedu. Dinamo će morati ponuditi jednu od svojih najboljih europskih partija ako želi doći do trijumfa protiv te jako dobre talijanske momčadi koju vodi trener koji jako dobro poznaje nogomet.

Linker
25. travanj 2024 16:58