CROPIX
PLANULO SVE U TREN OKA

DINAMO MAGNETIZIRAO MAKEDONCE Ulaznice se prodaju k'o lude, vruća atomsfera u Skopju

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. srpanj 2016. 17:00

Napisali smo jučer da će Modre u Skoplju na stadionu Filip II. Makedonski dočekati oko 20 tisuća ljudi, što je za Skoplje vrlo dobra brojka, ali nismo pritom razumjeli da je to zapravo iznimno mnogo i za Dinamo velika čast. Jer, u prvom valu, kažu nam makedonski kolege, otišlo je blizu 20 tisuća ulaznica, a u prodaju je pušteno nešto manje od 25 tisuća karata na kapacitetu stadiona preko 32 tisuće mjesta.

Što zbog sigurnosti, što zbog UEFA-inih restrikcija i priprema za taj europski Superkup koji se igra idućeg ljeta. Na neki način, ovo bi mogla biti generalna proba za taj događaj, naravno, pod uvjetom da Vardar ispadne od Dinama, jer tada klupskog nogometa ovakve razine i izazova do sljedećeg ljeta u Skoplju i neće biti.


Velike mjere opreza

Stoga je i UEFA uvela dodatne mjere opreza, testiraju se organizatorske sposobnosti domaćina, provjere na ulasku na stadion bit će jače nego obično, s nekoliko “obruča” pregleda.

Ima jedan podatak koji se ovdje posebno provlači po medijima, koji sve navijače u Skoplju jako bode oči. On kaže da već 10 godina nijedan makedonski klub nije prošao prvu stepenicu u Ligi prvaka. Tada je Rabotnički izbacio Debrecen, kasnije ‘legao’ od Lillea, bio je to zadnji pravi europski trzaj ijednog ovdašnjeg kluba.

- Stoga je Dinamo dodatno privlačan. Svi se nadaju da bi se moglo dogoditi nešto veliko - tvrdi Ivanovski.

Eura više nema, nema se navečer što gledati, pa se domaćini nadaju da će doista prodati sve ulaznice koje su na tržištu. Rekli bi zlobnici i poneku više, ako se pojave ‘tapkaroši’. Raduju se ovdje Dinamu, osjetili smo to čim smo došli, od hotela, do kafića, govori se o utakmici, priča, naravno, posebno o dvojici ljudi.

- Jel došao Mamić?... Hoće li igrati Pjaca? Kamo će on na kraju? - to su uglavnom pitanja ljudi ovdje, uz nedvojbeni zaključak:

- Navijamo za Dinamo u svakom utakmici osim u ovoj. Mogao bi Vardar proći!
Čuli smo to na svakom koraku, optimizam je u uzlaznoj putanji, Goce Sedloski, bez dvojbe, donio je ovdje nadu.


Novi početak

Ova je sezona označena, na neki način, Vardarovim novim početkom, puštanjem glasa Europi da klub ima jače europske ambicije od pukog sudjelovanja. Dinamov skalp bio bi veliki pothvat, jer Dinamo u Skoplje dolazi kao ugledan europski stanovnik, momčad s pedigreom Lige prvaka, a onim starijima još u sjećanju kao član nekadašnje “velike četvorke”, suparnik kojega je uvijek lijepo pobijediti. Sada pogotovo.

- Hoće li igrati Pjaca, recite? - još smo jednom čuli, krečući prema stadiona na trening Modrih. Dobar glas daleko se čuo, Pjaca je i ovdje već ‘must see player’. Voljeli bi ga domaći vidjeti, makar im i presudio.

Kako će Dinamo proći u Europi ove sezone?

Proći će u skupinu Lige prvaka

Ispast će na zadnjoj stepenici i ući u Europsku ligu

Neće izboriti ni Europsku ligu niti Ligu prvaka

Ispadaju već protiv Vardara

- Dobar igrač, dobar. Morao je ranije ući protiv Portugala, pobijedili biste - pričao nam je Goran, kako za sebe kaže, vjerni Vardarov navijač.

Nasmijali smo se, okrenuli glavu, mazati sol na staru ranu nema smisla. Da, i ovdje se pitaju što bi bilo da je Hrvatska prošla Portugal. Očito, nema točke na svijetu na koju možemo pobjeći od tog pitanja.

------------------------------------------------------------------------------------

U zadnjih 10 godina ovdje nije bilo veće klupske utakmice!
Na blagajnama je za Dinamo preostalo još tek 4-5 tisuća karata...

- Svi vjeruju da će i ostale ulaznice biti prodane, Dinamo ovdje budi veliko zanimanje. Osobno, ne pamtim u zadnjih desetak godina takav interes za jednu klupsku utakmicu kao sad. Dinamo je veliki magnet - rekao nam je kolega Igor Ivanovski, jedan od najuglednijih makedonskih nogometnih kroničara.

Dakle, negdje nešto više od 20 tisuća sigurno će biti, u zadnji tren će publika pohrliti kad vidi da se događa nešto posebno. Bilo je, doduše, i lani toliko gledatelja, na APOEL je stiglo preko 22 tisuće navijača, na kraju su razočarani napustili stadion.

- Istina, bilo ih je na APOEL-u toliko, ali nije bila ista euforija, Dinamo je neka druga priča. Po meni i po mnogima ovdje Dinamo je i bolji od tog APOEL-a, a da ne pričamo da je i popularniji - kaže nam Ivanovski.

Temperatura blizu 40 stupnjeva!
Prognoza vremena najavljuje da bi danas temperatura mogla i preko 40 stupnjeva, u vrijeme utakmice bit će tek nešto ugodnije, daleko od idealnoga za igru. No, vruće će očito biti i na tribinama, svojevrsna euforija.

----------------------------------------------------------------------------------

Linker
24. travanj 2024 22:50