Getty Images, CROPIX, sn ilustracija
POGLED U SVIJETLU BUDUĆNOST

DINAMO OVAKAV ŽDRIJEB NIJE IMAO PUNIH DVADESET GODINA! Evo što čeka Modre ako izbore Ligu prvaka, ovih šest velikih imena izbjegli bi već u startu

ŽDRIJEB Izvlačenje skupina za Ligu prvaka i Europsku ligu održat će se 29. i 30. kolovoza u Monte Carlu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. kolovoz 2019. 09:57

Preskoči li Dinamo Rosenborg, posljednju prepreku na stazi do Lige prvaka, bit će uoči izvlačenja skupina (četvrtak 29. kolovoza, Monte Carlo) smješten u treći jakosni “šešir”!

Oproštaj Kopenhagena, Basela, Celtica i Porta u 2. kolu kvalifikacija, klubova koji su imali veći koeficijent od hrvatskog prvaka, pogurnuo je Plave korak iznad zadnje jakosne skupine. Dinamo, podsjetimo, ima koeficijent 29,500, što se nakon eliminacije spomenutih klubova pokazalo dostatnim za korak više.

Istaknimo da je Dinamo, kad bi se plasirao u skupinu Lige prvaka, samo jednom uoči izvlačenja skupina bio u trećem šeširu. Bilo je to 1999. godine, Plavi su u doigravanju eliminirali MTK (0:0, 2:0), a ždrijeb ih je potom stavio u skupinu s Manchester Unitedom, Sturmom i Marseilleom.

A što sad konkretno znači Dinamovo postavljanje u treći šešir? Dohvate li, dakle, Plavi Ligu prvaka, u skupini neće moći igrati s Lyonom, Bayerom iz Leverkusena, Interom, Valencijom i Salzburgom, zatim ni s Bruggeom, sačuva li belgijski prvak na svom travnjaku gostujuću 1:0 pobjedu protiv LASK-a u Linzu, kao ni s pobjednikom dvoboja Olympiacos - Krasnodar. Svi su ti klubovi, zajedno s Dinamom, smješteni u treću jakosnu skupinu.

Ovo je druga sezona u kojoj UEFA u prvi jakosni šešir nije postavila klubove s najvećim koeficijentom, nego je malo modificirala sudionike. Pa su tako u najjačem “loncu” pobjednik lanjske Lige prvaka Liverpool, zatim pobjednik lanjske Europske lige Chelsea te šestorica prvaka najbolje rangiranih zemalja - Barcelona, Manchester City, Juventus, Bayern, Paris Saint Germaine i Zenit. Stoga u tom šeširu nema madridskog Reala, iako ima najveći koeficijent (146,000).

A što će se dogoditi ispadne li Dinamo od Rosenborga?

Plavima je zajamčen nastup u skupini Europske lige, u kojoj će igrati 48 klubova razvrstanih u 12 skupina. Na izvlačenju će tih 48 klubova također biti razvrstano u četiri jakosne skupine, a po svemu sudeći, Dinamo će, na osnovi koeficijenta, biti u drugom jakosnom loncu.

No previše je toga još otvoreno s obzirom na to da će čak 27 sudionika Europske lige biti poznato tek nakon utakmica doigravanja za Europsku ligu i Ligu prvaka (šest poraženih klubova nastavlja natjecanje u Europskoj ligi)...

Četiri skupine nositelja za ždrijeb skupina Lige prvaka

Prvi nositelji

Liverpool, Chelsea, Barcelona, Manchester City, Juventus, Bayern, PSG, Zenit

Drugi nositelji

Real Madrid, Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Napoli, Šahtar, Tottenham, Ajax?, Benfica

Treći nositelji

Lyon, Bayer Leverkusen, RB Salzburg, Olympiacos?, Club Brugge?, Valencia, Inter, DINAMO ZAGREB?

Četvrti nositelji

Lokomotiv Moskva?, Young Boys?, Genk, Galatasaray, RB Leipzig, Slavia Prag?, Atalanta, Lille

Linker
21. travanj 2024 18:52