REUTERS
FENOMENALNE PREDSTAVE

DINAMO PO PRVI PUT U 21. STOLJEĆU NIJE IZGUBIO U 3. KOLU, A SADA JE PRED NJIM NOVI IZAZOV Može li nakon Harkiva prekinuti još jednu crnu tradiciju?

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 23. listopad 2019. 18:11

Odavno je UEFA uvela sustav da se u skupinama Lige prvaka isti klubovi međusobno susreću u 3. i 4. kolu. Ta tradicija nije napuštena, nakon što je sinoć Dinamo odigrao utakmicu u Harkivu, Šahtar će biti njegov gost u sljedećoj utakmici elitnog natjecanja koja je na rasporedu u srijedu 6. studenoga s početkom u 21 sat na stadionu u Maksimiru. Pomalo je neobično da je prije ove sezone, Dinamo samo jednom protiv istog suparnika bio gost u trećem, a domaćin u četvrtom kolu.

Hrvatski prvak uspješno je prekinuo crnu seriju i po prvi put u 21. stoljeću nije izgubio utakmicu 3. kola po skupinama. U osam posljednjih blok-utakmica uoči Harkiva Dinamo je zaredao poraze, a nakon remija sa Šahtarom, sada je pred njim novi izazov. U šest dosadašnjih utakmica 4. kola u skupinama LP, Dinamo je upisao pet poraza i tek jednu pobjedu. Prije 21 godinu...

U svom prvom pojavljivanju među najjačim europskim klubovima nakon preimenovanja i restrukturiranja Kupa prvaka, zagrebački klub je nastupio pod imenom Croatia. U sezoni 1998./99. Modri su u 3. kolu doživjeli uvjerljiv 0:3 poraz na stadionu Das Antas u Portu, ali su dva tjedna kasnije protiv istog suparnika bili puno bolji. Mihael Mikić, Tomislav Rukavina i Edin Mujčin zabili su za domaćine, Jardel za gosta, završilo je 3:1 za hrvatskog prvaka.

Sljedeće sezone situacija se okrenula. Croatia je u 3. kolu prvo bila domaćin Sturmu i svladala ga je u Maksimiru s 3:0, dva gola zabio je Tomo Šokota, jedan Rukavina. No u Grazu je bila druga priča, Austrijanci su pogotkom Tomice Kocijana pobijedili Hrvate 1:0.

Prvi od pet nastupa u skupinama LP u ovom desetljeću, ali i stoljeću, Dinamo je imao u sezoni 2011./12. Nije to bila godina za pamćenje, jer najtrofejniji hrvatski klub ni u jednoj od šest skupina nije uspio ostati neporažen. U blok-utakmicama suparnik Dinamu bio je Ajax.

Dva uvjerljiva trijumfa Kopljanika iz Amsterdama, prva u Zagrebu s 2:0, a potom i u Nizozemskoj s 4:0. Vrlo sličan rasplet u skupini bio je i u sljedećoj sezoni, kad je identičnim rezultatima u istom rasporedu, protiv Modrih slavio i Paris SG. Jedina je razlika što je u toj sezoni 2012./13. Dinamo ipak došao do boda, u posljednjem kolu u nevažnoj domaćoj utakmici s kijevskim Dynamom pred 3.663 gledatelja u Maksimiru...

Dinamo se u LP vratio 2015. godine i nastavio negativni niz u blok-sudarima. Bio je blizu osvajanja u oba dvoboja s Olympiacosom, ali mu je Brown Ideye prvo golom u 79. minuti presudio u Zagrebu, pa Felipe Pardo u 90. u Pireju. Zabio je Kolumbijac na toj utakmici dva pogotka, golom Armina Hodžića poveo je hrvatski predstavnik, ali nije pomoglo.

U toj je sezoni Dinamo osvojio tri boda, senzacionalno je na startu skupine svladao Arsenal, no godinu kasnije opet su Modri brojčanik vratili na nulu. Šest utakmica, šest poraza. U 3. i 4. pretkolu suparnik je bila Sevilla, koja je prvo u Zagrebu slavila s 1:0, pa na Sanchez Pizjuanu s 4:0.

Linker
19. travanj 2024 22:57