Damir Krajac / CROPIX
VELIKI RIVALI

DINAMO TAKVU NENADANU PODRŠKU IZ DRUGE DRŽAVE NIKAD NIJE IMAO! Insajder otkriva što se sprema Modrima na možda i najvažnijem gostovanju u Ligi prvaka

Dinamo u srijedu od 21 sata na Maksimiru igra protiv Atalante prvu utakmicu sezone u Ligi prvaka, a za mišljenje o 'modroj' skupini C upitali smo iz novinare drugih medijskih kuća. Posebno je zanimljiva najava iz Ukrajine...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. rujan 2019. 20:46

VADIM SKIČKO (Megogo - Ukrajina): Za Šahtar bi sve osim prolaza bio fijasko

Odmah nakon ždrijeba skupina Lige prvaka, izvršni direktor Šahtara Serhij Palkin u šali je rekao da UEFA želi sklopiti brak između Šahtara i Manchester Cityja. Razlog tim riječima je činjenica što će se ta dva kluba po treći put susresti u skupinama elitnog natjecanja. Poslije se Palkin uozbiljio i odaslao čvrstu poruku: “Sve osim našeg plasmana u osminu finala za Šahtar bi bio fijasko!” Slažem se s njime, jer je Šahtar, barem na papiru, najmoćnija i najiskusnija momčad u skupini, ne računajući Man. City.

Engleska momčad apsolutni je favorit, mora završiti prva u skupini. Mislim da će za Šahtar ključne biti utakmice s Dinamom. Šahtar i Dinamo Zagreb igrat će back-to-back utakmice u 3. i 4. kolu i ako ukrajinski predstavnik u tim dvobojima osvoji barem četiri boda, sigurno može završiti na drugom mjestu. Zagrepčani bi u Harkivu mogli imati i pomoć s tribina. Priča se u Ukrajini da bi dinamovce mogli bodriti i navijači kijevskog Dynama.

SIMON BAJKOWSKI (Manchester Evening News - Engleska): Zagreb će navijačima biti lijepo putovanje

U Manchester Cityju su bili zadovoljni skupinom koju im je donio ždrijeb, također, svjesni uloge favorita, ne samo u skupini već i općenito u Ligi prvaka, zadovoljni su i rasporedom utakmica. Ipak, težak je prvi meč, gostovanje u Harkivu zahtjevat će punu koncentraciju, jer svi žele da City što prije osigura prvo mjesto i plasman u drugi krug. Iako je za mnoge favorit Lige prvaka, City još nije toliko samouvjeren u Europi.

Da, Guardiola živi pod pritiskom osvajanja Lige prvaka, premda, možda je baš taj pritisak i uzeo Cityju priliku da osvoji trofej. Zato sad vlada neko mišljenje da je ispravan put koncentrirati se na Premiership i domaća natjecanja, lišiti se tog pritiska u Ligi prvaka, pa da bi baš taj način mogao donijeti trofej. Što se tiče Dinama, o njemu, iskreno, u Engleskoj malo znamo, pogotovo navijači ne znaju mnogo, jer malo ljudi ovdje prati hrvatsku ligu. Međutim, znam da se navijači već raduju dolasku u Zagrebu, bit će to za njih lijepo putovanje.

ANDREA ELEFANTE (La Gazzetta dello Sport - Italija): Najveća razlika favorita i ostalih

Od osam skupina ove Lige prvaka, možda je baš skupina C ona s najvećom razlikom između favorita - zbog nadmoći Manchester Cityja - i drugih. No, možda je to i skupina s najvećom ravnotežom između tri momčadi koje će se boriti (ako ne bude nekih iznenađenja) za jedino mjesto iza kraljice skupine. Engleska momčad ima sve resurse da osvoji Ligu prvaka: rijeku kvalitete i široki roster s kojim se ne mora bojati dekoncentracije.

Iza Cityja, u redu pota ždrijeba: iskustvo Šahtjora, prekaljenog u kontinuiranim nastupima u Ligi prvaka. Svježina Dinama Zagreb, natjecateljska momčad koja ima faktor Maksimir, koji može donijeti bodove. Efekt iznenađenja Atalante, jedinog kluba između 32 sudionika koji debitira u fazi po skupinama Lige prvaka. Prognoza? Prvi Manchester City, drugi Šahtar. Za mjesto u Euroligi, sukladno kalendaru, mnogo će toga ovisiti o prvoj utakmici između Dinama i Atalante u Zagrebu.

ROBERT JUNACI (Večernji list - Hrvatska): Prva utakmica protiv Atalante bit će ključna

Dinamova skupina je iznimno zahtjevna. Ako je City nedodirljiv, što svi mislimo da jest, ostaju nam Atalanta i Šahtar. Atalanta je igrala prošle sezone možda i najljepši nogomet u Serie A. Ne izgleda mi kao momčad protiv koje Dinamo može računati na bodove. Kad se radi o Šahtaru, onda treba napomenuti da Dinamo s Ukrajincima ima očajna iskustva. Sjetimo se samo da smo gubili od tog istog Šahtara, kijevskog Dynama, Černomoreca, Dnjipra...

Nikako s njima na zelenu granu. Ono što mi daje nadu je igra Dinama od prošle sezone, kad je pokazao da se u Europi može nositi s kvalitetnim suparnicima. Posebnu nadu mi daje utakmica s Benficom, iako se ispalo nakon produžetaka. Međutim, bili su Modri ravnopravni klubu koji je ranga Atalante i Šahtara, ako ne i bolji. Bitno je da Dinamo ne podlegne atmosferi, novim izazovima koji su veliki. Za eventualni prolazak skupine s drugog ili trećeg mjesta bit će ključna prva domaća utakmica protiv Atalante.

Pogledajte podcast Sportskih novosti Dinamo u Ligi prvaka u kojem gostuju proslavljeni bivši nogometaši modrih i aktualni trereni Ognjen Vukojević i Andrej Panadić:

Linker
08. svibanj 2024 22:27