Boris Kovačev/Cropix
RECEPT ZA USPJEH SE ZNA

DINAMO U OSMINI FINALA, HRVATSKA NA EURU? DINAMOV POVRATNIK 'Nemam ništa protiv! Ja sam spreman, a igrat ćemo kao da nam je zadnja u životu!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. studeni 2019. 15:49

Danas je veliki dan za Dinamo, utakmica koja može donijeti mnogo toga lijepoga, dodatno oduševiti sve poklonike plave boje koji već dugo vremena uživaju u sjajnom nogometu i rezultatima koje nudi momčad Nenada Bjelice.

Ovaj Dinamo koji gledamo treba dobro zapamtiti, jer tko zna kad ćemo opet imati priliku gledati takvu momčad zagrebačkog kluba, momčad koja se ravnopravno bori s kremom europskog nogometa. Modri su već do sada napravili toliko toga dobroga da im se treba pljeskati i nakloniti bez obzira na rezultat sutrašnjeg ogleda. Da, utakmica može donijeti još jedan ogroman uspjeh, proljeće u Europi u Europskoj ligi, može otvoriti i vrata proljeća u Ligi prvaka, ali kako god sutra završilo, znamo da će Modri dati sve od sebe, da će odigrati kako najbolje mogu uz, sigurni smo, veličanstvenu podršku s tribina.

Dinamo je postao prepoznatljiv u europskim okvirima, trener Bjelica je svojim radom i trenerskim genom stavio šlag na tortu, pa stoga, pobijedio ili izgubio od Šahtara, plavi klub neće izgubiti svoj europski šarm.

U predvečerje maksimirskog ogleda porazgovarali smo s jednim od glavnih Dinamovih nogometaša, hrvatskim reprezentativcem Brunom Petkovićem. Malo smo se zabrinuli kad je u utakmici s Interom ostao ležati na travnjaku, držeći se za gležanj. Jeste li posve spremni za Šahtar?

- Spreman sam za utakmicu. Malo sam osjetio bol odmah nakon tog starta, ali to je bilo prolazno. Veselim se utakmici i jedva čekam da istrčim na pun Maksimir.

Zagreb, 271019.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 13. kola Hrvatski telekom 1. HNL, GNK Dinamo - NK Osijek.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama,  Bruno Petkovic, Dani Olmo, Damian Kadzior.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Samo neka potraje

Kako procjenjujete svoju golgetersku formu na ljestvici od 1 do 10?

- Ma, teško mi se svrstavati na takav način. Mislim da sam od početka sezone u nekoj dobroj formi, no to ne znači puno. Idem utakmicu po utakmicu, veselim se svakom nastupu i nadam se da će dobra forma potrajati.

Posljednji europski pogodak za Dinamo postigli ste protiv Rosenborga u Maksimiru. Je li srijeda idealan dan da opet zabijete? Imate li kakav osjećaj prije utakmice, osjećaj da ćete pogoditi mrežu?

- U svaku utakmicu ulazim s ciljem da zabijem gol. Nekada to ostvarim, nekada ne. Najbitnije je da momčad pobjeđuje i ostvaruje dobre rezultate u skladu s očekivanjima koje imaju naši navijači, klub, ali i mi sami. Dok je tako, manje je bitno jesam li zabio ja, Oršić, Gavranović ili netko četvrti.

Kako vas se Šahtar dojmio na prvoj utakmici u Harkivu? Gdje su najjači, gdje najslabiji? Koje bi igrače Šahtara posebno izdvojili po dobrom?

- Mi prvo moramo poći od sebe. Izvući maksimum i tek tada se okrećemo protivniku i gledamo koje su njihove dobre i loše strane. U ovakvim utakmicama i s protivnicima takvog renomea moramo biti dobri da bismo se imali priliku nadati nečemu.

Je li Šahtar otprilike iste kvalitete kao Atalanta koju ste u Maksimiru pobijedili 4:0? Možete li u srijedu ponoviti utakmicu s Talijanima?

- Kamo sreće da to ponovimo, ali mislim da će to biti totalno drugačija utakmica. Više nas protivnici ne podcjenjuju i to je jedan od uspjeha ovog Dinama. Prošla su vremena kada su europski klubovi dolazili ovamo, uzeli tri boda i odletjeli natrag. Ako smo protiv Atalante skrenuli pozornost na sebe, u Manchesteru i Harkivu potvrdili smo svoju snagu i postali zanimljivi svima drugima koji sada s dozom respekta govore o nama. To ja snaga ovog Dinama.

Bez kalkuliranja

Osjećate li pritisak pred utakmicu? Pobjeda sigurno donosi europsko proljeće, najmanje u Europskoj ligi, a otvara vrata i proljeću u Ligi prvaka?

- Ne. Mi se moramo isključiti i igrati kao da je prva utakmica i kao da nam život ovisi o njoj. Svaka misao i kalkuliranje nije poželjno i moramo ga spriječiti. Utakmica nosi puno, ali samo ako se dobije. Nakon tih 90 minuta ćemo pričati gdje smo i što smo.

Nego, hoće li vaš klupski i reprezentativni kolega Mislav Oršić opet zabiti, rijetko prođe utakmica a da ne pogodi?

- Kamo sreće da Oršić nastavi svoj niz, ili da bilo tko drugi zabije, ako će to značiti tri boda za Dinamo.

Što biste pred dvoboj poručili Dinamovim navijačima? Hoće li gledati Dinamo u europskom proljeću drugi put zaredom?

- Poručio bi im da budu uz nas kao što su to bili protiv Atalante, u Manchesteru i Harkivu. Uz njihov vjetar u leđa sve je lakše.

Ova mjesec čekaju vas odlučne utakmice s Dinamom, prvo Šahtar, pa onda Atalanta, a u međuvremenu Slovačka. Hoćemo li na kraju mjeseca studenog ustvrditi da je Dinamo na proljeće u Europi, a Hrvatska na Euru?

- Ne bih imao ništa protiv takvog raspleta, ali ajmo utakmicu po utakmicu. Sada je na redu Šahtar i samo to je bitno - zaključio je Petković.

Linker
22. travanj 2024 04:45