Damir Krajač/Cropix
SVE JE IMALO SVOJ LOGIČAN SLIJED

DINAMU PROLJEĆE NIJE ODNIO CITY Kad ćemo se prisjećati ove sezone, puno će toga stati u jednu riječ

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. prosinac 2019. 23:21

Živio je Dinamo, Zagreb, Dinamovi navijači, svi u nogometu i oko nogometa zadnjih 18 mjeseci jednu pravu nogometnu bajku. Probuđeni “plavi puk”, sjajan trener i sjajna momčad pomaknuli su granice, skidali rekorde i “prokletstva”, tjerali ljude da od jutra čekaju u redu za ulaznice.

Bila je to jedna bajka, divna priča, koja je imala svoj logičan slijed. Prvo Europska liga, pa proljeće u Europi, pa Liga prvaka, pa europsko proljeće iz Lige prvaka. Godinu i pol kontinuiteta, rada, poboljšanja, uvijek isto pitanje koje je još neko vrijeme trebalo čekati odgovor: Gdje je granica ovim momcima, koliko oni još mogu?

Nažalost, odgovor smo dobili sinoć, ta krivulja je prekinuta, Dinamo je ostao bez europskog proljeća, bez još jednog iskoraka.

Kad ćemo se prisjećati ove sezone, puno će toga stati u riječ - Šahtar. Rudari iz Donjecka/Harkiva uzeli su Modrima sve. Prvo su u Harkivu pretvorili 1:2 u 2:2, a onda u Maksimiru, u toj sudačkoj nadoknadi u tih osam minuta, koje će vječno kopkati Dinamove navijače, dostigli 1:3 i s 3:3 gurnuli u ponor Bjeličinu momčad. Eh, da su barem ti Šahtarovi Brazilci sinoć u Harkivu nekako to vratili, da nisu izgubili od Atalante i Dinamu priuštili barem Europsku ligu, sve bi bilo nekako lakše podnijeti. Ovako ćemo se uvijek pitati “što bi bilo kad bi bilo”. A bilo je blizu.

Čak i sinoć u Maksimiru bajka je 24 minute nudila nastavak, no to bi ipak bilo čudo. Dinamu je sve odnio Šahtar, a ne Manchester City.

Modri se, definitivno, nisu osramotili. Bili su konkurentni momčadima koje su europski puno “važnije” i bogatije, samo u Milanu bili su potpuno inferiorni, pali su gordo i zaslužili onaj pljesak koji im je sinoć uputio Maksimir.

Malo je, dakle, nedostajalo da Dinamo ode dalje, da razmišlja o idućem protivniku, o novim ciljevima na proljeće. No, kad ovako završi, pitanje koje će idućih dominirati jest sigurno je li ovo bio vrhunac ove momčad i može li Nenad Bjelica povesti Dinamo na “popravni” iduće sezone, mogu li ovi dečki pokušati još jednom. Ili je bajka uistinu završila? Neki će sigurno otići, neki na zimu, neki na ljeto, pred Dinamom će biti novi izazovi. Ovih 18 mjeseci bit će teško ponoviti i nadmašiti, ali nadamo se da nećemo predugo čekati na novu bajku.

Tono Ničota

Linker
19. travanj 2024 01:20