screenshot
PRISILJENI NA PROMJENE

DOBRE VIJESTI ZA DINAMO: ŠAHTAR ĆE NA MAKSIMIRU BITI OSLABLJEN Nakon ozljede najveće zvijezde, stigla nova loša vijest za Ukrajince

ŠAHTAR Rudari u 3:0 pobjedi protiv Karpata na gostovanju u Lvivu ostali bez još jednog igrača
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 04. studeni 2019. 16:29

Sigurnom 3:0 pobjedom u Lvivu protiv Karpata, nogometaši Šahtara vratili su mir i psihološku stabilnost u svlačionicu uoči gostovanja u Zagrebu. Podsjetimo, naime, da su prije ove utakmice Rudari” upisali tri uzastopne utakmice bez pobjede, a takav se mizeran učinak godinama ne pamti u klubu pobjedničkog mentaliteta.

Trener Luis Castro očekivano je odmarao gotovo cijelu udarnu postavu, čuvajući ključne igrače za okršaj s Dinamom, pa su tako u Lvivu nastupila samo trojica igrača koji će vjerojatno istrčati u Maksimiru - Dodo, Hočolava i Stepanenko. Kako sad stvari stoje, zagrebačku će utakmicu preskočiti ozlijeđeni Konopljanka i Krivcov, a u Lvivu se ozlijedio i Solomon, pa bismo na lijevom ofenzivnom boku protiv Dinama mogli vidjeti razvikanog Brazilca Tetea, koji je zabio treći gol protiv Karpata. Na lakše se ozljede žale još Pjatov, Marlos i Ismaily, a Castro je odmarao Taisona, Moraesa i Matvijenka, dok Alan Patrick nije imao pravo nastupa zbog crvenog kartona.

Unatoč sigurnoj pobjedi, Šahtar nije briljirao, štoviše, no ipak je velika kvalitativna razlika čak i između pričuvne momčadi Šahtara i Karpata, koji se bori za ostanak. A otežavajuća je okolnost za klub iz Lviva bila što nisu mogli računati na prvog čuvara mreže, Olega Kudrika, koji je na posudbi baš iz Šahtara i prilikom posudbe je dogovoreno da ne smije braniti protiv matičnog kluba!

Svugdje iste rasprave

Pa je na vrata stao Pidkivka, koji je odveo goste do pobjede! Prvi je pogodak domaći vratar skrivio već u 10. minuti lošim ispucavanjem lopte, točno u noge Borjačuku, koji je u svom prvom nastupu od početka zabio i gol za Šahtar! U drugom dijelu, pak, Kovalenko je u 58. minuti, nakon udarca iz kuta, glavom sa sedam metara poslao loptu u mrežu, a sedam minuta kasnije Tete je udarcem s 25 metara kaznio loše postavljanje Pidkivke...

Soccer Football - Champions League - Group C - Shakhtar Donetsk v GNK Dinamo Zagreb - Metalist Stadium, Kharkiv, Ukraine - October 22, 2019  Shakhtar Donetsk's Yevhen Konoplyanka scores their first goal   REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS
Konopljanka je zabio prvi gol za Šahtar u Harkivu, ali Maksimir neće vidjeti

Pa iako su domaćini igrački bili ravnopravni većim dijelom dvoboja, iako su u nekoliko navrata inicirali slabosti u očito neuigranoj obrani Šahtara, ipak su velike pogreške odlučile pobjednika i brojke su na semaforu na kraju pokazale kudikamo uvjerljiviju pobjedu gostiju, nego što bi se to moglo zaključiti po zbivanjima na travnjaku. Tako to, uostalom, rade veliki klubovi, pojedinačna kvaliteta rješava ovakve utakmice...

Šahtar je igrao u ovom sastavu (4-2-3-1): Ševčenko - Dodo, Bondar, Hočolava, Marquinhos Cipriano - Marcos Antonio, Stepanenko (od 55. Kovalenko) - Tete, Dentinho, Solomon (od 52. Bolbat) - Borjačuk (od 67. Sikan).

- Rotacije u momčadi su neizbježne u ovakvom ritmu igranja, da nismo rotirali u Lvivu, bilo bi to samoubojstvo uoči Zagreba. Uostalom, vjerujem svim igračima koje imam u svlačionici i oni su ovom pobjedom potvrdili da na njih mogu računati. Istina, bilo je pogrešaka u našoj igri, u jednom smo trenutku izgubili kontrolu nad utakmicom, ali uspjeli smo zgodicima u drugom dijelu vratiti mirnoću i osigurati bodove - rekao je poslije utakmice Šahtarov trener Luis Castro.

A ukrajinske je novinare zanimalo koliko kvaliteta ukrajinske lige utječe na nastupe momčadi u Ligi prvaka?

- Svi znamo u kojim se zemljama igra najbolji nogomet. A u svim ostalim zemljama vode se ovakve rasprave. Slično je i u mom Portugalu, jasno je da domaće prvenstvo utječe i na igre u Europi - što je jača konkurencija u nacionalnom natjecanju, veći su izgledi da će klub dobro igrati i u Europi. Ali, za lošije rezultate u Europi ne treba tražiti izgovore u domaćem natjecanju! Svi znamo kako stoje stvari i moramo učiniti sve kako bismo svojim igrama smanjili tu razliku u dvobojima s bogatijim i jačim klubovima. Ne možete li nešto promijeniti, onda se treba suočiti sa stvarnošću - smatra Castro, izbjegavši odgovore o stanju ozlijeđenih igrača.

Linker
27. travanj 2024 01:41