REUTERS/Andrew Boyers
ZANIMLJIVE REAKCIJE

DOK MADRID SLAVI NAJVEĆI REAL U POVIJESTI, SVI PRIČAJU O PROVOKACIJI LEGENDE MANCHESTER UNITEDA 'Hvala ti Gareth Bale, napravili ste ih budalama...'

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 28. svibanj 2018. 20:38

Nakon što je Real Madrid obranio naslov najboljeg u Europi mediji iz Madrida ističu kako su njegovi nogometaši nepobjedivi, dok katalonski mediji tvrde da imaju nevjerojatnu sreću.

“Nepobjedivi. Prvaci Europe po 13. put!“, ističu na naslovnici novine Marca. Konkurentski AS naglašava: “Dvije bombe Balea...i jedna Ronalda. Prvi je riješio utakmicu svojim golovima a drugi zaprijetio svojim odlaskom”.

Marca navodi kako je ovo najbolja momčad Reala u njegovoj 116 godina dugoj povijesti premda je Kraljevski klub pet puta zaredom bio prvak od 1956. do 1960.

“Klub prolazi kroz neponovljivo razdoblje modernog nogometa. Tri osvojene Lige prvaka zaredom, četiri u zadnjih pet godina, jesu nešto nikad viđeno u eri tako zahtjevnog nogometa“, navode te novine.

U Barceloni, pak, mediji navode kako Real Madrid ove sezone ima nevjerojatnu sreću. Smatraju da su madridskom klubu pogreške vratara i ozljede ključnih protivnika utrle put prema trofeju. “Kada to nije vratar Bayerna, jest vratar Liverpoola. Kada to nije ozljeda Dybale, Robbena i Neymara, jest ozljeda Salaha“, istaknula je katalonska radijska postaja RAC1.

Nevilleovo veselje

Salah i Karius, dvojac koji je u suzama napustio travnjak kijevskog stadiona i koji je rastužio brojnu Liverpoolovu vojsku navijača, a razveselio Garyja Nevillea, u engleskim medijima također su glavni likovi. Dok za suze egipatskog napadača svi imaju razumijevanje, one njemačkog vratara različito su tretirane.

“Nije uopće moguće da bi netko nakon dvije neshvatljive pogreške, pogotovo na ovoj razini, mogao žaliti Lorisa Kariusa”, piše The Independent.

“Liverpoolovi snovi o naslovu umrli su sa Salahovom ozljedom, garnirano s dvije prestrašne Kariusove pogreške”, dodao je The Guardian.

“Vrijeme za tugovanje, vratarsko ludilo i potez genija zaključila su snove navijača Redsa o šestoj europskoj kruni.”, sukus je tekstova u The Sunu.

Garry Neville se, pak, veselio porazu Redsa, na Twitteru je napisao:

“Mislili su da će osvojiti šestu, hvala ti Gareth Bale, napravili ste ih budalama, 26. svibnja uvijek u našim srcima, dan kada je United osvojio Treble”.

Zidane prvi trener koji je tri puta zaredom osvojio europski naslov

Prošlo je 20 godina otkako je Zinedine Zidane s dva pogotka odveo Francusku do naslova prvaka svijeta, a dvije godine kasnije s Tricolorima je osvojio i europski naslov.

- On je jedan od pet najboljih igrača svih vremena - tako je o Zidaneu večer prije finala Lige prvaka u Kijevu govorio Liverpoolov menadžer Jürgen Klopp.

Soccer Football - La Liga Santander - Real Madrid vs Girona - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - March 18, 2018   Real Madrid coach Zinedine Zidane before the match   REUTERS/Sergio Perez
REUTERS/Sergio Perez

Veliki igrači mogu postati i veliki treneri, ali u tome nema pravila. Ipak su to dva različita posla, koliko god sličnosti imali. Zidane se po završetku igračke posvetio stručnoj karijeri, i mnogi su sumnjali u njega kad je u siječnju 2016. godine s klupe Realove B momčadi stigao na onu prve ekipe madridskoga kluba. Određeni upitnici kod raznih skeptika vjerojatno i dalje postoje, no nakon devetog osvojenog trofeja u manje od tri godine i oni su sve manji.

- Tek sam počeo raditi kao trener, ali ono što proživljavam sa svojim igračima je impresivno. Nema tajni, to je samo puno posla. Imamo igrače koji su jako dobri, no iza svega toga stoji puno teškog rada. Momci imaju želju i glad za pobjedama - kazao je Zidane.

Francuz alžirskog podrijetla u subotu se u Kijevu zlatnim slovima upisao u nogometnu povijest. Jer, upravo je Zidane prvi trener koji je tri puta zaredom osvojio Ligu prvaka, dok je Real prva momčad koja je uzela tri uzastopna naslova europskog prvaka nakon više od 40 godina. Po tri europske titule u ulozi trenera dosad su uspjeli osvojiti samo bivši Liverpoolov menadžer Bob Paisley te Talijan Carlo Ancelotti, koji je dvaput bio prvak s Milanom te jednom s Realom.

Nema limita

Upravo je od Ancelottija i Marcela Lippija Zidane najviše i naučio o trenerskom poslu, a dakako da mu je vrlo korisno bilo i igračko iskustvo s najviših razina. Pep Guardiola i Jose Mourinho dosad su osvojili ‘samo’ po dvije Lige prvaka...

Nekad vrhunski igrač (s Realom je 2002. osvojio Ligu prvaka) danas je definitivno i vrhunski trener, teško se to više može osporiti unatoč tome što je u La Ligi osvojio tek treće mjesto. A može li otići korak dalje i uzeti još jednu europsku titulu s Realom sljedeće sezone?

- Ova momčad nema limita. Mi uvijek želimo osvojiti sve - poručio je.

Linker
20. travanj 2024 09:46