REUTERS
PERO UMOČENO U OTROV

ENGLEZI SU SPREMILI PALJBU PO DINAMU I PRIJE NEGO LI JE UTAKMICA BILA GOTOVA Ovakvo sprdanje s hrvatskim prvakom potpuno je promašilo metu!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. listopad 2019. 17:03

Kad su nakon teških Dinamovih poraza u Madridu, Parizu ili Münchenu mediji u tim državama pisali o Modrima kao primjeru Ahilove pete Lige prvaka, nudili su im se za to argumenti, koliko su god pojedine opaske bile pretjerano brutalne. Međutim komentar u engleskom Daily Mailu u utorak navečer potpuno je promašio metu.

Djeluje kao da je autor već na stadion došao s pripremljenim otrovom u koji će "umočiti pero" i očekujući pobjedu Cityja na podrugljiv način "istresti" svoj snobovski pogled na europski nogomet koji je, valjda, samo za milijardere, odakle god oni bili. Iz Azije naprimjer... Ili je jednostavno osjetio potrebu da bude primijećen pa je stao pametovati poput kakvog novinarskog ekshibicionista. Koliko je puta samo u Hrvatskoj citiran, ako je to bila svrha, postignuta je.

Izvještaj s Etihada na portalu spomenutog medija počinje:

"Dinamo je najbolje pokazao lošu stranu Lige prvaka. Klub koji je osvojio 13 od 14 posljednjih titula prvaka u Hrvatskoj do ove je sezone osvojio četiri boda. Pojave se, uglavnom gube, sretni su jer uzimaju novac i nadaju se kako će pronaći kupca za nekog od mladih igrača. Čak se ni UEFA-in prevoditelj nije potrudio prevesti riječi Nenada Bjelice na engleski. Jedini kreativni doprinos Hrvata veličini ove utakmice stigao je s južne tribine iza transparenta Purgeri, odakle su gostujući navijači gromoglasno bodrili svoju momčad."

Kako smo u Daily Mailu ranijih godina mogli pročitati i navode poput "Zdravko Mamić je čelnik Dinama iz Beograda", jasno je da ne znaju mnogo o zagrebačkom klubu i nisu u stanju napraviti distinkciju između današnjeg i onog iz nekih ranijih sezona, no novinar koji želi napisati pokoju objektivnu rečenicu o hrvatskom prvaku morao bi dati plus što je upravo ovaj Dinamo trenera Nenada Bjelice zadržao sve glavne igrače, doveo pojačanja i napravio iskorak sukladno svojem budžetu. Ligu prvaka ne shvaća kao "bankomat", iako mu je taj novac bitan.

Točno je da je ranijih godina bilo forsiranja Matea Kovačića, Alena Halilovića i drugih, da ih se pokaže i prije no što su bili spremni za takve utakmice, i da se to negativno odrazilo na rezultatima i dojmu, no sada Dinamo čini sve što može da napravi najbolji mogući domet, matirao je trećepolasiranu ekipu talijanske lige i cilja na prolaz skupine. Ni po čemu se nije ogriješio o natjecateljski aspekt Lige prvaka. Nije mu pretpostavio trgovački.

Naravno da je Manchester City kvalitetniji, pa on je na kladionicama prvi favorit za osvajanje Lige prvaka, i svatko je realno morao očekivati da će dobiti. I Šahtar s kojim Modri igraju sljedeći susret još uvijek je jači, ali zagrebački klub smanjio je zaostatak i neće u te dvije utakmice ući bez nade.

Pa Manchester City je u protekloj sezoni, u kojoj je s rekordnim brojem bodova osvojio Premier ligu, od 38 utakmica čak 23 dobio s istom razlikom kao i Dinamo ili većom. U 60,5 posto susreta suparnici su prošli kao Modri ili lošije. Huddersfield, Southamptom i Chelsea inkasirali su šesticu, Cardiff i Burnley peticu, a pritom su bili klub s najviše promašenih šansu u boljim europskim prvenstvima. Ti klubovi Premier lige ulaze u sezonu sa 180 milijuna eura za TV prava, a Dinamo s dva milijuna. Igrače koje ima u pravilu sam mora stvoriti ili ih igrački unaprijediti u odnosu na razinu na kakvoj su došli.

Istina je da smo i mi očekivali od Dinama da bude hrabriji, ali razlika u kvalitetu je objektivna činjenica. Nogomet ne može i ne smije biti samo business, kao u filozofiji mnogih engleskih klubova, negdje se igračka kvaliteta mora i stvarati. U Ligu prvaka ulaze tek četiri predstavnika iz zemalja kao što je Hrvatska ili sličnih. Četiri od 32. Zar je to previše? Zar su oni najveći problem?

Kakav je bio Manchester City prije milijuna s Tajlanda pa milijardi iz Emirata? I što ako Emiraćani jednog dan kažu: "Preselit ćemo klub u Los Angeles!" Ili Pariz? Ili Berlin? Što će onda biti City? To što engleske novinare ne zanima razmišljanja Dinamova trenera, njihovo je pravo, nas zanima da ponovno neki hrvatski izbornik i ti igrači čiji se nastup u elitnom natjecanju posprdno komentira, matiraju Englesku, pa neka to bude opet u polufinalu Svjetskog prvenstva. I to je nogomet u kojem je Hrvatska svjetski doprvak, ne samo kupovanje svega najboljeg što postoji.

Linker
22. travanj 2024 20:02