Boris Kovacev / CROPIX
PROBOJ U ELITNO DRUŠTVO

EUROPSKI USPJEH MODRIMA DONIO JOŠ DOBRIH VIJESTI Dinamo nositelj u play-offu Lige prvaka? Da tako ne bude trebale bi se poklopiti dvije od tri stvari

DINAMOV USPJEH Europski rezultat donio još dobrih vijesti hrvatskom prvaku uoči novog pokušaja proboja u elitno društvo.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. ožujak 2019. 09:06

Iako je europska sezona za Dinamo sad prošlost, a poraz na Luzu “bacio” je fokus prema HNL-u u kojemu je neizvjesnost ionako odavno iščeznula, pozitivni efekti Dinamova europskog rezultata i dalje dolaze u Maksimir. Pa je sad poznato da je Dinamo toliko popravio svoj europski klupski koeficijent da će, prema svemu sudeći, biti nositelj u zadnjem pretkolu, odnosno play-offu Lige prvaka.

Treba pritom reći da su Modri i protekle jeseni, zapravo, bili nositelji. Odnosno, bila je to po svom koeficijentu Astana, a kako je ždrijeb play-offa bio prije no što su odigrani susreti trećeg pretkola, kazahstanski je prvak “izvukao” nenositelja Young Boyse, pa je Dinamo samo preuzeo taj status. Što mu nije bilo dovoljno za ulazak u Ligu prvaka.

Utrke u Češkoj i Grčkoj

Međutim, svejedno je bolje biti nositelj, jer, u ovom trenutku to znači da Dinamo na zadnjoj stepenici neće moći igrati protiv prvaka Nizozemske, bio to PSV ili Ajax (PSV trenutačno ima pet bodova više od četvrtfinalista Lige prvaka), austrijskog Red Bulla te škotskog Celtica.

Da Dinamo ne bude nositelj u tom zadnjem pretkolu, trebale bi se poklopiti dvije od tri stvari: da Ligu prvaka osvoji klub koji nije skupinu Lige prvaka iduće sezone osigurao kroz prvenstvo (trenutačno su to Porto, Ajax i Manchester United), jer tada bi i austrijski Red Bull išao u play-off, a ne direktno u skupinu, da Viktoria Plzen nadoknadi devet bodova zaostatka za praškom Slavijom i osvoji češki naslov ili da Olympiacos nadoknadi 10 bodova zaostatka za PAOK-om.

U tom bi slučaju četiri od pet klubova Red Bull, PSV, Viktoria, Olympiacos i Celtic bili ispred Dinama i Modri bi se za Ligu prvaka mogli boriti s nekim od tih suparnika. Međutim, puno je izgledniji rasplet u kojemu će Dinamo izbjeći te klubove u ždrijebu. Što opet ne mora značiti puno lakši put.

Neće biti lako

Naime, svojim su igrama u Europi došli Modri do 51. mjesta na UEFA-inoj klupskoj ljestvici, s koeficijentom 29.500, pa su time prestigli, primjerice, Ludogorec, Legiju, BATE Borisov ili APOEL, klubove koji su im godinama često u zadnjem pretkolu kao nositelji, ali ih je Dinamo uz sreću u ždrijebu ili uz “pomicanje crte” izbjegavao. Pridodamo li njima i grčki PAOK, a, potencijalno, ovisno o tome hoće li biti nositelji ili ne, i švicarske Young Boyse, vidimo da put do Lige prvaka neće ni ove godine biti lagan. Jasno, uz uvjet da Dinamo preskoči prve dvije prepreke u pretkolima i dođe do play-offa.

Granično mjesto

U svakom slučaju, najzvučniji suparnik, u rangu Benfice, nizozemski prvak neće se naći na putu Modrima. A ni taj uvijek neugodni Red Bull koji bi napokon, nakon toliko godina pucnjeva u prazno mogao dosanjati Ligu prvaka.

Naime, mjesto za austrijskog prvaka je granično, kao što je lani bilo za Viktoriju Plzen. Ako Ligu prvaka osvoji netko od klubova koji su nastup u skupinama iduće sezone izborili kroz nacionalne lige, a za to su jako veliki izgledi, onda će i klub iz Salzburga direktno ući u skupinu Lige prvaka i riješiti se kompleksa kvalifikacija u kojima dosad to nije uspio čak 13 puta, sedam godina zaredom.

Linker
18. travanj 2024 06:19