CROPIX
EUROPSKA ELITA U ZAGREBU

EVO KADA ĆE DINAMO SAZNATI PROTIVNIKE I TKO IM SVE PRIJETI U NASTAVKU LIGE PRVAKA Ovako bi mogla izgledati najteža, a ovako itekako prolazna skupina

DINAMO U LIGI PRVAKA Ždrijeb grupne faze je u četvrtak u 18 sati, a popis potencijalnih suparnika hrvatskog prvaka varira od onih koje će biti izuzetno teško svladati, do onih s kojima bi eventualna skupina bila itekako prolazna.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 28. kolovoz 2019. 00:56

Dinamo se kvalificirao u grupnu fazu Lige prvaka! Sedmi puta od hrvatske neovisnosti Modri će igrati u tom natjecanju, a zarada od UEFA-inih nagrada već sada se popela na razinu od oko 25 milijuna eura. Dvokorakom protiv Rosenborga nadodao se orkestar Nenada Bjelice na ranija slavlja protiv Saburtala i Ferencvarosa te je bez mrlje osiguran novi nastup u elitnom razredu europskog nogometa.

Ždrijeb grupne faze Lige prvaka na rasporedu je već u četvrtak u 18 sati u Monte Carlu, a Dinamo će biti smješten u treću jakosnu skupinu. To znači da će na Maksimiru doći i jedan barem nominalno, po UEFA-inom koeficijentu, slabiji suparnik u skupini. Nadalje, zarada od već spomenutih 25 milijuna eura mogla bi se dodatno podebljati.

Velika anketa SN - koga biste voljeli u skupini Lige prvaka s Dinamom?

U prvoj jakosnoj skupini nalazi se sedam prvaka najbolje rangiranih europskih liga te Liverpool kao aktualni europski prvak. Bilo koji protivnik iz ovog 'šešira' bit će jako težak.

Ni druga jakosna skupina ne nudi lakog protivnika. Tu su oba madridska kluba, Borussia Dortmund, Napoli, Tottenham, Ajax, Šahtjor i Benfica. Sve velikan do velikana.

Četvrta jakosna skupina nudi neke potencijalne zamke, poput Atalante, Leipziga i Lillea, ali i nekoliko klubova protiv kojih se 'može igrati' pa će tu Dinamo tražiti bodove.

Svaka pobjeda u skupini Lige prvaka na račun kluba koji ju je ostvario dodaje još 2.7 milijuna eura, a svaki remi podebljava blagajnu za 900 tisuća eura.

BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 04:  Izet Hajrovic of Dinamo Zagreb celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the UEFA Europa League Group D match between RSC Anderlecht and Dinamo Zagreb at Constant Vanden Stock Stadium on October 4, 2018 in Brussels, Belgium.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Evo i jakosnih skupina u ždrijebu, uz ogradu da se još tri imena sudionika grupne faze mora saznati u srijedu, nakon što svoje susrete odigraju još tri kvalifikacijska para.

Pot 1
Liverpool (Engleska)
Chelsea (Engleska)
FC Barcelona (Španjolska)
Manchester City (Engleska)
Juventus (Italija)
Bayern Munchen (Njemačka)
PSG (Francuska)
Zenit (Rusija)

Pot 2
Real Madrid (Španjolska)
Atletico Madrid (Španjolska)
Borussia Dortmund (Njemačka)
Napoli (Italija)
Šahtjor (Ukrajina)
Tottenham (Engleska)
Ajax (Nizozemska - ako prođe APOEL)
Benfica (Portugal)

Pot 3
Olympique Lyon (Francuska)
Bayer Leverkusen (Njemačka)
RB Salzburg (Austrija)
Olympiacos (Grčka)
Club Brugge (Belgija - ako prođe LASK)
Valencia (Španjolska)
Inter (Italija)
Dinamo (Hrvatska)

Pot 4
Lokomotiv Moskva (Rusija)
Genk (Belgija)
Galatasaray (Turska)
RB Leipzig (Njemačka)
Slavia Prag (Češka - ako prođe Cluj)
Crvena zvezda (Srbija)
Atalanta (Italija)
OSC Lille (Francuska)

Ovu ljestvicu se, iako parovi od srijede nisu uzeti u obzir bez obzira može uzeti kao službenu, barem provizorno. Naime, ako se u grupu probije neko od imena u zagradi, odnosno od nenositelja iz playoff-runde, zauzet će mjesto u četvrtoj jakosnoj skupini. Ni APOEL, ni LASK, ni Cluj nemaju koeficijent veći od Dinama, posljednjeg kluba u trećem "potu". Dakle, može se dogoditi da svi ili netko iz trojca Lokomotiv - Genk - Galatasaray bude promoviran u treću jakosnu skupinu.

Konačan "kostur" pred ždrijeb znat ćemo u srijedu oko 23 sata, a već sada možemo projicirati izgled neke potencijalne Dinamove skupine. Najjača bi bila ona s Manchester Cityjem, Realom i RB Leipzigom, a itekako prolazna ona u kojoj bi bili sa Zenitom, Šahtjorom i Genkom.

Linker
23. travanj 2024 01:34