Reuters/Matthew Childs
KOMBINACIJE...

EVO KAKO JE POGODAK TOTTENHAMOVOG JUNAKA UTJECAO NA SUDBINU DINAMA Ishod jednog derbija mogao bi pokvariti planove hrvatskom prvaku

OPASNOST NA PUTU ZA ELITU Momčad koja je srušila Real Madrid i Juventus mogla bi biti na putu Modrima
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. svibanj 2019. 10:01

Pogodak Lucasa Moure kojim je Tottenham izbacio Ajax i izborio finale Lige prvaka posredno je utjecao i na sudbinu hrvatskog prvaka. Naime, Tottenham je ulaskom u finale prakitčki omogućio austrijskom Red Bullu da napokon dohvati skupinu Lige prvaka. Jer, austrijski je prvak bio mjesto ispod crte, čekao je hoće li osvajač Lige prvaka osigurati mjesto u idućoj Ligi prvaka kroz prvenstvo. Liverpool je to već učinio, a i Tottenham je na korak od tog dosega.

Uoči zadnjeg kola ima tri boda više i za osam bolju gol-razliku od Arsenala. Dakle, samo čudom Spursi neće biti ući preko Premiershipa u Ligu prvaka i time pomoći Red Bullu ulazak u skupinu. A to, opet, oslobađa poziciju nositelja u zadnjem pretkolu Lige prvaka, što je dobro za Dinamo.

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Ajax Amsterdam v Tottenham Hotspur - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - May 8, 2019  Tottenham's Lucas Moura celebrates scoring their third goal to complete his hat-trick with Dele Alli    Action Images via Reuters/Matthew Childs       TPX IMAGES OF THE DAY - RC16143AE000
Reuters/Matthew Childs

Dakle, u takvom raspletu s Red Bullom u skupini Lige prvaka, Modri su trenutačno četvrti među prvacima po koeficijentu, što znači da će u zadnjem pretkolu, ako do njega dođu, biti nositelji. Ispred njih su zasad Kopenhagen, Celtic i prvak Nizozemske, PSV ili Ajax. Prije mjesec i nešto dana izgledalo je da će to biti “to”, jer praška Slavia imala je veliku prednost pred Viktorijom iz Plzena. Međutim, uspjeh u Europskoj ligi stajao je Pražane forme u prvenstvu, sad Viktoria zaostaje samo dva boda, četiri kola prije kraja, a ovog vikenda u Pragu se igra derbi i pobjedom u gostima Viktoria bi vjerojatno pokvarila planove hrvatskom prvaku. Momci iz Plzena imaju bolji europski koeficijent od Dinama i budu li prvaci, gurnuli bi Bjeličinu momčad u bubanj nenositelja. Što znači da bi potencijalni suparnik Modrima mogao biti i Ajax. Naravno, ako prije toga osvoji nizozemski naslov.

Slatke brige

- Nisam previše gledao koga možemo izvući, daleko je to, govorimo o posljednjem pretkolu. Međutim, koga god izvučemo u Europi, borit ćemo se, dati sve od sebe, tko god bio na suprotnoj strani - rekao nam je trener Nenad Bjelica.

Celtic, Kopenhagen i Viktoria Plzen sigurno ne bi bili neprelazni, u slučaju da Modri neće biti nositelji, a ako, pak, budu nositelji, mogli bi se ponovno susresti sa švicarskim Young Boysima. Ali, doista je sad prerano dublje analizirati tu temu, bit će to, na neki način, slatke brige ako će Modri razmišljati o protivniku u zadnjem pretkolu Lige prvaka. Jer, to bi značilo da su Europsku ligu već osigurali.

Linker
24. travanj 2024 09:58