Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
HRVATSKI PRVAK U UGLEDNOM DRUŠTVU

FOTO: DINAMO IZBORIO SKUPINU LIGE PRVAKA I NIKAD VEĆU ZARADU! Veliku dramu Modrih prekinula strašna golčina aduta s klupe

Dinamo je u Norveškoj remizirao s Rosenborgom i ušao u Ligu prvaka! Modri su na uzvrat playoffa Lige prvaka protiv Rosenborga stigli s 2:0 prednošću iz Zagreba i opravdali velika očekivanja. Strijelac je za Norvežane u 11. minuti bio Akintola, a izjednačenje je Modrima spektakularnom golčinom donio Amer Gojak i time dinamovcima izborio ulaznicu za Ligu prvaka vrijednu 25 milijuna eura.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 17:19

ROSENBORG - DINAMO 1:1 (Akintola 11' / Gojak 71')

ROSENBORG (4-3-3): Hansen - Hedenstad (od 84. Konradsen Ceide), Reginiussen, Hovland, Meling - Jensen, Lundemo (od 74. Trondsen), Konradsen - Akintola (od 74. de Lanlay), Soderlung, Adegbenro

Trener: Eirik Horneland

DINAMO (4-2-3-1): Livaković - Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac - Moro, Ademi - Hajrović (od 66. Gojak), Olmo (od 90'+2. Gavranović), Oršić (od 81. Atiemwen) - Petković

Trener: Nenad Bjelica

TRONDHEIM, stadion Lerkendal Sudac: Ovidiu Hategan (Rumunjska)

Pozlatila ti se ljevica, Amere! Udarčina, golčina, vrijedna tolike milijune, vrijedna Lige prvaka! Kad se drami u Trondheimu nije vidjelo kraja, kad su se svi pitali može li Dinamo ovo preživjeti, ukazao se Gojak, džoker s klupe, opalio s dvadesetak metara i pogodio! Nije moglo bez stresa, nije moglo lagano, ali sad više i nije važno.

Dinamo je u Ligi prvaka, nogometna elita opet će doći u Zagreb! Sad je svakome na volju maštati bi li u Maksimiru želio Messija, Ronalda, Modrića, Perišića, Salaha... Luda noć u Norveškoj, točno šest godina nakon bečke Austrije Bjelica je u Ligu prvaka uveo i Dinamo!

Zanimljivo je i rijetko da su oba trenera vjerovala istim igračima iz prvog susreta, svih 22 istih kao u Maksimiru! Prve minute naviještale su drugačiji razvoj situacije, Dinamo je krenuo odlučno, po gol, kao da on ganja prednost. Već u drugoj minuti Olmo je opasno krenuo, nije uspio poentirati, nedugo poslije Olmo je malo zakasnio na jedan ubačaj Stojanovića. Dobar početak, ali ti su Skandinavci poput mitskog čudovišta, odrežeš mu jednu glavu, naraste ih još nekoliko.

Kad se činilo da su podređeni i da bi ih neki Dinamov brzi gol mogao izbaciti iz igre, oni su oživjeli. Neoprezno dodavanje Hajrovića i Ademija oko centra donijelo je domaćinima korner i već u devetoj minuti prvu veliku šansu. Ubačaj su svi već vidjeli u golu, ali Reginiussen je s gol-crte izbacio loptu glavom, umjesto da poentira. Nije Rosenborg poveo, no probudila se publika, probudila se momčad, posebno se probudio taj neugodan i nepredvidljiv Adegbenro. Kad on na krilu dobije loptu, dobar dio stadiona u Trondheimu ustaje sa sjedala i već slavi gol. U 11. minuti baš je on ubacio, Livaković je sjajno obranio udarac Jensena iz blizine, ali Akintola je natrčao i zabio. Tad je bilo jasno, drama je počela, klasični skandinavski triler.

Screenshoot

Kakav Jo Nesbo, kad Dinamo gostuje na sjeveru Europe, to su svjetski "bestseleri". Naravno, taj je gol dao krila domaćinima, presjekao Modre, kao da je unio nesigurnost u njihovu igru. Odjednom ništa nije štimalo, teško su Dinamovi igrači spajali dva-tri dodavanja, gubili su duele u zraku, sve je išlo na mlin Rosenborga. Doduše, malo nakon gola, poslije kornera, Moro je natrčao na povratnu loptu, ali pogodio je u blok, Olmo pak pucao preko gola. S druge strane svaka je akcija oko Dinamova šesnaesterca bila rizična, Adegbenro je bio sve opasniji, dvaput je i sam pucao, oba puta Livaković sjajno obranio, pokušao je Soderlund, poneki korner, poneki aut, nikad ne znaš što će kamo zalutati. Drugi je gol Rosenborga visio u zraku, vrijeme je sporo prolazilo, a od Dinama smo vidjeli tek majstoriju Petkovića, kad je petom kod aut-crte izbacio domaćeg braniča iz igre, u nastavku akcije tek je Moro pucao u Hansena. Premalo raspoloženih igrača, pogotovo prema naprijed...

A onda u zadnjim trenucima prvog dijela Dilaver je napravio prekršaj na 20 metara od gola, Hedenstad je pucao, Livaković se nije ni pomaknuo, ali lopta je pogodila vratnicu. Kakva sreća za Dinamo, na poluvremenu je rezultat definitivno bio bolji od igre i to je bila jedina dobra vijest.

Puno se Dinamova igra oslanjala na visoke lopte prema Petkoviću, borio se, više bio u zraku nego na nogama, ali bili su Norvežani spremniji na njega nego u Zagrebu, teško je to prolazilo, kad je i primio loptu, često ju nije imao kome proslijediti. Bjelica je imao nos i umjesto Hajrovića uveo je Gojaka.

Čim je ušao, dobio je neočekivanu šansu koju je Dinamu donijela domaća obrana. Nesporazum s obranom i Petkovićev pritisak natjerali su vratara Hansena na grešku, dodao je u noge Gojaku. Pucao je, u blok, dok je desno Olmo bio sam! No bio je Bjelica u pravu, bila je to njegova večer, iskamčio je loptu i lijevom nogom pogodio rašlje!

Screenshoot

Za veliko Dinamovo slavlje, jer tri gola do kraja ipak nije mogao primiti. Baš kao u Salzburgu prije tri godine, kad je došlo do zida, kad se ponor činio bližim od raja, Dinamo je zabio. Tada Fernandes, sada Gojak, Dinamo je sedmi put u Ligi prvaka. Pratio je dugo Gojaka onaj promašaj iz Lisabona, forma mu je padala i dizala se, izgubio je mjesto u prvih 11... Ali taj projektil s Lerkendala nesumnjivo će mu obilježiti karijeru, ostati upamćen među najvažnijima, zauvijek upisan na listu legendarnih, veliki pogodaka. Ako je trebao nešto vraćati, onda je vratio. Debelo! Jest, Norvežani su kao neman, ali i Dinamo je žilav, nešto poput onih Linekerovih Nijemaca, koji na kraju uvijek pobijede. I kad ne igraju najbolje!

ROSENBORG - DINAMO 1:1 (Akintola 11' / Gojak 71')

ROSENBORG: Hansen - Hedenstad (od 84. Konradsen Ceide), Reginiussen, Hovland, Meling - Jensen, Lundemo (od 74. Trondsen), Konradsen - Akintola (od 74. de Lanlay), Soderlung, Adegbenro

DINAMO: Livaković - Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac - Moro - Hajrović (od 66. Gojak), Ademi, Olmo (od 90'+2. Gavranović), Oršić (od 81. Atiemwen) - Petković

---------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE! DINAMO ĆE IGRATI LIGU PRVAKA! ČESTITKE, PLAVI LAVOVI!!!

90'+2' - Posljednju zamjenu radi Nenad Bjelica. Umjesto Danija Olma u igru će Mario Gavranović.

90'+1' - Prilika za Rosenborg. Konradsen je pucao s vrha šesnaesterca, no još je jednom siguran na golu Dominik Livaković.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

85' - Žuti karton dobio je Marin Leovac zbog nesportskog ponašanja.

84' - Posljednja zamjena za Rosenborg. Izašao je Hedenstad, u igri je Emil Konradsen Ceide.

81' - Drugu zamjenu radi Bjelica. Izašao je Mislav Oršić kojega su očito Norvežani dobro zapamtili iz prve utakmice kada im je postigao drugi pogodak, puno su energije utrošili da ga zatvore i zato je možda djelovao indisponirano na ovom susretu. Umjesto njega ušao je Iyayi Atiemwen.

81' - Šansa za Dinamo! Zatvorili su Norvežani Mislava Oršića i nije ga se baš vidjelo na utakmici, a sada je napokon malo došao do zraka i opalio po golu, ali Reginiussen i Hansen su to zajedničkim snagama izbacili u korner.

78' - Ne predaju se Norvežani, sada je Soderlund opasno pucao s dvadesetak metara i prošlo je to malo pored vratnice!

74' - Dvostruku zamjenu radi norveški trener Horneland. Ušli su Yann Erik de Lanlay i Anders Trondsen, na klupu će Akintola i Lundemo.

71' - GOOOL! Je li moguće?! Kakva strašna golčina Amera Gojaka!!! Dinamov je veznjak došao u sjajnu poziciju na dvadesetak metara i odvažio se na udarac, opalio je ljevicom i ušlo je to kroz ušicu igle u same rašlje! Hansen se ispružio koliko je dug i širok, ali nije bilo pomoći - bio je to milimetarski precizan udarac Amera Gojaka... Svaka čast, majstore!

Screenshoot

67' - Mogao se sada proslaviti Gojak! Ademi je napravio pritisak na domaćeg vratara koji griješi i lopta dolazi do Gojaka, on odmah puca po golu na kojem nije bilo Hansena, ali su mu zasmetala trojica obrambenih igrača, i otišlo je to od bloka u korner!

66' - Prvu zamjenu radi Bjelica. Izaći će Izet Hajrović, zamijenit će ga Amer Gojak.

63' - Opet prijete domaći! Jensen se izborio za udarac i pucao s vrha šesnaesterca, ali nije bilo snage u njegovu pokušaju i Livaković to lakoćom hvata.

60' - Prilika za Rosenborg. Hedenstad je ubacio iz daljine, Konradsen je tukao glavom, srećom - otišlo je iznad grede.

56' - Šansa za Dinamo! Olmo je ubacio u peterac iz slobodnjaka, ali nažalost nitko nije stigao na taj ubačaj...

54' - Skočili su sada svi Norvežani i tražili jedanaesterac! Soderlund je prošao kroz Dinamovu obranu i ušao u šesnaesterac gdje je pao u duelu s Dilaverom, no rumunjski je sudac odmahnuo rukom te pokazao da nema govora o najstrožoj kazni.

52' - Opet traje pritisak Norvežana. Sada je opalio Konradsen iz daljine, a Moro je to uspio blokirati.

47' - Soderlund je dobio žuti karton zbog prekršaja na Ademiju.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjene u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamovci su bolje ušli u susret, pokazali su da su u Norvešku došli po prolaz u Ligu prvaka, no vrlo ih je brzo paralizirao rani pogodak Norvežana kada je nakon gužve u petercu mrežu zatresao opasni Akintola. Nakon toga su Modri djelovali prilično uzdrmano i pravo je čudo da Rosenborg nije postigao još koji pogodak u toj fazi prvoga dijela. Kako se bližilo poluvrijeme, Bjeličini su igrači postupno došli k sebi te su nekoliko puta konkretnije zaprijetili. Međutim, u samoj završnici je Hedenstad iz slobodnjaka zatresao vratnicu i - mora se reći - Dinamo je uz puno sreće dočekao predah sa samo jednim pogotkom u mreži. Livaković i Petković definitivno su najbolji pojedinci zagrebačke momčadi u prvome poluvremenu te su najzaslužniji što prednost nije i veća za Rosenborg.

45' - Neće biti sudačke nadoknade i rumunjski sudac šalje igrače u svlačionicu.

44' - TRESE SE SPOJNICA! Hedenstad je majstorski izveo slobodnjak, mora se priznati da je to bio strašan udarac, i odsjelo je to na vratnici, taman malo ispod mjesta gdje se spajaju vratnica i greda... ne bi ovo obranila ni trojica vratara da je išlo u okvir!

43' - Loša reakcija Emira Dilavera. Srušio je Soderlunda na vrhu šesnaesterca i pritom dobio žuti karton! Ovo će sad biti jako neugodno za Dominika Livakovića...

39' - Strašna akcija Brune Petkovića! Fenomenalnim 'malonogometnim' driblingom riješio se svog čuvara na centru i sjurio se prema golu, ušao je u šesnaesterac i poslao povratnu do More, dobro je pucao Dinamov veznjak, međutim brani to nekako Hansen! Ovo sad već bolje izgleda za Modre...

38' - Vraća se Dinamo u život! Olmo je još jednom pokušao iz solidne pozicije s vrha šesnaesterca, ali otišlo je to malo iznad gola.

37' - Prilika za Rosenborg! Još jednom je zaprijetio opasni Akintola, pucao je iz teške situacije s desetak metara iskosa, no srećom i ovoga je puta Livaković siguran na golu.

36' - Evo napokon i nekakvog odgovora dinamovaca. Ušli su u polukontru i Petković je pokušao pronaći Hajrovića, ali nije to bilo precizno dodavanje, Norvežani su se lako obranili.

31' - Još jedna šansa za domaće! Adegbenro je prelako došao u poziciju za udarac, pucao je iz okreta, a fantastičnom se intervencijom istaknuo Dominik Livaković!

27' - Prilika za Rosenborg! Soderlung je ostao sam na šest-sedam metara i dvaput zapucao po golu, opasno je to bilo, ali su Ademi i Dilaver nekako uspjeli blokirati norveškog napadača.

25' - Gomila sitnih pogrešaka u igri Modrih, definitivno nismo navikli na ovakvo izdanje dinamovaca... I dalje traje pritisak Norvežana.

20' - Ne izgleda dobro ovo. Norvežani sve opasnije prijete, a dinamovci djeluju uzdrmano nakon primljenoga gola. Nikako ne uspijevaju iznijeti loptu izvan svoje polovice i čini se da se panika uvukla u redove Modrih.

13' - Ovo je bilo blizu! Nakon kornera je Moro opalio iz daljine, a netko je to od Norvežana uspio blokirati na dva metra od gola... zatim je pucao Olmo s ruba šesnaesterca, ali samo preko gola.

11' - GOL! Adegbenro je ubacio s lijeve strane, a Jensenov je udarac s dva metra skinuo Livaković! Međutim, na odbijanac je naletio Akintola i spremio loptu u mrežu... šteta, a izvrsno je počeo Dinamo.

Screenshoot

9' - Prvi udarac imali su sada Norvežani, ali je šut završio u korneru... opasno je bilo nakon kornera! Reginiussen je promašio glavom s gol-linije!

6' - I dalje Modri igraju svoju igru, ne dopuštaju Norvežanima da se razmašu. Sada je Olmo opalio s vrha šesnaesterca, ali taj je udarac od obrambenog bloka završio u korneru.

3' - Prvu priliku na utakmici imali su dinamovci! Stojanović je oteo jednu loptu i ubacio s desnoga boka, a Olmo je za sekundu zakasnio na taj ubačaj! Izvrsno igraju Modri na samome startu susreta...

1' - Počela je utakmica u Trondheimu! Ajmooo!!!

---------------------------------------

20.55: Igrači su istrčali na travnjak stadiona Lerkendal. Glavni sudac je Rumunj Ovidiu Hațegan. Stadion je u potpunosti ispunjen, napetost je očigledna jer su ulozi ogromni, ali i euforija je na vrhuncu. Odsvirana je službena himna Lige prvaka, atmosfera je fantastična i sve je spremno za spektakl! Sretno, Modri!!!

>>> Ovako izgledaju taktičke formacije obje momčadi:

20.40: Dinamovci su prije susreta izašli na travnjak stadiona Lerkendal:

20.20: Na službenoj Twitter stranici Lige prvaka možete glasati za svog favorita... Tko će, po vašem mišljenju, večeras odigrati ključnu ulogu?

20.00: Pogledajte dolazak Plavih lavova na norveški stadion:

19.45: Objavljeni su službeni sastavi. Kod Dinama nema promjena, trener Modrih Nenad Bjelica izvest će očekivanu postavu koja se suprotstavila Rosenborgu i u prvoj utakmici.

Iako su kod Norvežana bile najavljene dvije izmjene - trebali su startati Helland i Asen - trener Eirik Horneland odlučio je da će ipak na teren poslati Lundema i Akintolu koji su također igrali na Maksimiru.

----------------------------

>>> Utakmica će se igrati na stadionu Lerkendal u Trondheimu.

>>> Norvežani strahuju od BBB-a

Norveški kolege puno su se raspitivali o navijačima, očekivali, valjda, invaziju “zloglasnih” BBB-a, kažu nam i da je policija posebno spremna, a i neki kafići i restorani zatvarali su preventivno svoja vrata. U strahu su velike oči.

- Zašto ih neće doći više, pa nije li ovo za Dinamo velika utakmica? - pitao nas je norveški novinar kad smo rekli da ih se ne očekuje više od nekoliko desetaka.

>>> Modri trenirali i na dan utakmice

Nije to ništa novo, ustaljena je praksa kod Nenada Bjelice da momčad trenira i na sam dan utakmice. Naravno, lakše je trening odraditi u Zagrebu, sve je nadohvat ruke, ovdje su Modri ipak morali pitati domaćine mogu li im omogućiti taj "luksuz". Iz Rosenborga su izašli ususret, pronašli teren u blizini stadiona, na kojemu je Bjeličina momčad odradila lakši trening, svojevrsno zagrijavanje za utakmicu.

Linker
19. travanj 2024 04:34