Screenshot
GDJE JE SADA VAR?

FOTO: IGRAČI DINAMA SU PODIGLI RUKE, CIJELI MAKSIMIR JE SKOČIO NA NOGE Pogledajte situaciju za jedanaesterac, je li sudac teško oštetio Dinamo?

Nakon igranja rukom Reginiussena, Talijan Orsato trebao je dosuditi kazneni udarac za Dinamo. To nije učinio, ali tada su morali reagirati suci u VAR kombiju, no to nisu učinili...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. kolovoz 2019. 00:07

Maksimir se prolomio od zvižduka u 39. minuti, kad je nakon Olmova prodora rukom u svom 16-ercu igrao Reginiussen. Talijanski sudac Orsato samo je odmahnuo rukom i svi smo očekivali da će se oglasiti VAR arbitri, smješteni u kombiju na parkiralištu na jugozapadnom dijelu stadiona, te da će Orsato barem pogledati prijepornu situaciju.

Međutim, to se nije dogodilo, Orsato je pustio akciju do kaja (što je u redu) i nakon 30-ak sekundi pokazao je samo da se igra nastavi! I tu je pogriješio, jer pregledavanjem tv-snimke bilo je očito kažnjivo igranje rukom norveškog srednjeg braniča i Dinamo je oštećen za nedosuđeni kazneni udarac.

Screenshot

Tko je, dakle, više pogriješio – Orsato, ili VAR arbitri? Prihvatimo li teoriju da Orsatu to igranje rukom u realnom vremenu nije bilo za kazneni udarac (ili nije vidio da je lopta udarila u ruku, ili je mislio da se sve brzo odigralo, da je sve bilo vrlo blizu, pa Norvežanin nije stigao maknuti ruku!), pa stoga nije ni tražio reakciju iz VAR kombija, to nije opravdanje za izostanak reakcije VAR arbitara.

Jer, bila je to vrlo prijeporna situacija, suci u VAR kombiju imali su dosta vremena iznova pogledati video-zapis (akcija je, naime, još dugo trajala) i upozoriti Orsata da bi trebao barem pogledati taj još kako prijeporni trenutak na snimci! Ali, iz VAR kombija nije stigao nikakav znak upozorenja Orsatu i suci u tom kombiju gadno su pogriješili na Dinamovu štetu. U svom debiju u Hrvatskoj, VAR se, eto, nije proslavio, svojom su šutnjom VAR arbitri pomogli Rosenborgu. I tako samo potvrdili da ni VAQR nije savršen...

Linker
25. travanj 2024 04:22