Reuters / Cropix
POSLASTICA U 2. KOLU LIGE PRVAKA

FOTO: JUNAČKI DINAMO IPAK NIJE IZDRŽAO NA ETIHADU City nakon više od sat vremena čudesnih prilika uspio probiti hrvatskog prvaka i odnijeti pobjedu

U spektaklu na Etihadu Dinamo je odigrao najveću utakmicu novije generacije protiv moćnog Manchester Cityja u 2. kolu skupine C Lige prvaka. Manchester je u drugome poluvremenu poveo s 1:0 kada je u igru ušao opasni Sterling i poentirao nakon samo deset minuta provedenih na terenu. Na 2:0 povisio je mladi Phil Foden u posljednjim sekundama debelo u sudačkoj nadoknadi. Dinamo će u sljedećem kolu za tri tjedna igrati protiv Šahtara u Harkivu.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. listopad 2019. 15:04

MANCHESTER CITY - DINAMO 2:0 (Sterling 66', Foden 90'+5')

MANCHESTER CITY (4-3-3): Ederson - Cancelo, Otamendi, Fernandinho, Mendy - Gündogan, Rodri, David Silva (od 90. Foden) - Bernardo Silva (od 56. Sterling), Aguero (od 88. Jesus), Mahrez

Trener Pep Guardiola

DINAMO (5-3-2): Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine (od 76. Gavranović), Dilaver, Perić, Leovac - Ademi, Moro, Olmo - Petković (od 83. Atiemwen), Oršić (od 61. Gojak)

Trener Nenad Bjelica

MANCHESTER, Stadion Etihad. Gledatelja 40046. Sudac: Serdar Gözübüyük (Nizozemska)

Dinamo nije uspio ono što je napravio prije dvadeset godina. Tada je na Old Traffordu održao “nulu”, a na Etihadu to nije uspio, makar je više od sat vremena održavao neodlučeno.

Borili su se Modri kao lavovi, branili su se disciplinirano, požrtvovano do bola. Ipak, nisu mogli izdržati baš sve nalete moćne Guardioline momčadi. Moralo je negdje puknuti, prije ili kasnije. Niti jedan poraz nije dobar, ali Modri nisu razočarali. Mnogi su im prije ogleda na Etihadu predviđali visok poraz, nije se dogodio. Nije to više onaj Dinamo koji je nekad u Ligi prvaka doživljavao poniženja.

Nula na poluvremenu

Izgubilo se, ali nitko nije trebao pognute glave napustiti Etihad. City je bolja momčad, prepuna zvijezda, jedna od najskupljih na Globusu.

Bilo je zgodno pogledati semafor na Etihadu nakon prvog poluvremena. Modri su izdržali sve nalete jedne od najboljih momčadi na Globusu.

Kako to već biva u Ligi prvaka, stalno su nas bombardirale informacije o posjedu lopte, broju točnih dodavanja, udaraca u okvir i izvan okvira gola. Naravno da je sve bilo debelo na Cityjevoj strani, ali tko je mario za te brojke kad je Bjeličina momčad držala “nulu”.

Redale su se šanse domaćina jedna za drugom, Pep Guardiola se svako malo primao za obrijanu glavu, a mi smo si mislili - samo vi promašujte...

Teško je bilo uzeti loptu momcima Pepa Guardiole, veliki su to nogometni znalci, stalno su mijenjali mjesta, stalno na sve strane trčali bez lopte, modra vezna linija bila uglavnom nemoćna, ali u prvom dijelu nisu uspjeli zabiti.

Utakmica je od starta zapravo imala predvidljiv okvir, razmjeran kvaliteti suparnika. Doduše, prvih desetak minuta Guardiolina momčad nije naznačila da će nešto kasnije krenuti uragan.

Olmo nastradao

On je zapravo počeo Morinom pogreškom, nehotice je gurnuo loptu do Agüera koji je krenuo sam prema Livakoviću, ali reprezentativni vratar je bio još jednom briljantan, zaustavio je udarac Argentinca, lopta se odbila do Gundogana, ali je on opalio preko vratnice. Bravo za Livija, majstor je to, veliki majstor.

Nakon toga je u sljedećih desetak minuta u modrom šesnaestercu gorio požar širokih razmjera. Poput kanadera gasili su ga Theophile, Dilaver i Perić, ali bilo je jako nezgodno, stalno se širio prema Livakoviću. Jer ni snažni Dinamovi stoperi nisu mogli biti bezgrešni. Nakon jedne Dilaverove krivo dodane lopte, Gundogan je uposlio Bernarda Silvu, ali ovaj nije dobro pucao, bilo je jako i neprecizno s desetak metara iskosa. Minutu kasnije Agüero se oslobodio modre obrane, ali je ljevicom pucao preko grede.

Nakon toga potekla je krv iz glave Danija Olma. Joao Cancelo ga je zahvatio kopačkom, arkada je rastvorila, liječnik Ivica Smodek ga je srećom brzo “pokrpao”. Nakon tog prekršaja nad Olmom, centaršut Leovca završio je na glavi Dilavera, ali udarac je bio preslab, Ederson nije imao problema u hvatanju lopte. Ubrzo je Gundogan pogodio gredu, pa onda David Silva iz fine zgode promašuje... To je bilo tih 45 minuta koje su nudile nadu za nastavak. Nakon sat vemena Bjelica je ojačao veznu liniju s Gojakom. Nije previše pomoglo, City je i dalje dominirao, stvarao prilike koje ipak nisu bile izražene kao u prvom dijelu.

Hrabro pali

Šteta što je ona jedna lopta Sterlinga završila u mreži. Ona druga Fodena na samom kraju je ušla kad su svi krenuli naprijed po izjednačenje. Modri su hrabro pali, ali ovom su predstavom ojačali naš sud da se mogu nositi s svima u skupini C. Borba za europsko proljeće tek počinje.

MANCHESTER CITY - DINAMO 2:0 (Sterling 66', Foden 90'+5')

MANCHESTER CITY: Ederson - Cancelo, Otamendi, Fernandinho, Mendy - Gündoğan, Rodri, D. Silva - B. Silva, Mahrez, Agüero

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile, Dilaver, Perić, Leovac - Moro, Ademi, Olmo - Oršić, Petković

--------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+5' - GOL! Još jedna kontra Cityja nakon što nije dosuđen prekršaj na Periću, Sterling je pretrčao pola terena i uposlio Fodena koji precizno pogađa suprotni donji kut. Ništa tu nije mogao Livaković... Bjelica je zbog protestiranja dobio žuti karton. Dinamovci praktički nisu stigli niti krenuti s centra, a sudac je odsvirao kraj. Šteta, bila je to junačka izvedba dinamovaca... kapa do poda!

Soccer Football - Champions League - Group C - Manchester City v GNK Dinamo Zagreb - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 1, 2019  Manchester City's Phil Foden scores their second goal   REUTERS/Andrew Yates
REUTERS/Andrew Yates

90'+4' - Sijevnula je kontra Cityja, Mahrez je imao više rješenja, no Leovac ga je sjajno pročitao! U nastavku je Olmo mogao povesti rekontru, ali ga ruši Fernandinho i opravdano dobiva žuti karton!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90' - Posljednji put mijenja Guardiola. Izlazi David Silva i predaje kapetansku vrpcu Fernandinhu, a uz velike ovacije ulazi mladi Phil Foden.

89' - Druga promjena kod Cityja. Izlazi Aguero, u igri je Gabriel Jesus.

86' - Strašna obrana Dominika Livakovića! Aguero je ostao potpuno sam i pucao je s pet metara, a Dinamova 'jedinica' fantastično brani taj zicer!

- prema službenim brojkama, na Etihadu je 40 046 gledatelja.

83' - Posljednju zamjenu radi Bjelica. Izašao je Bruno Petković, u igri je Iyayi Atiemwen. Sada maksimalno riskira Dinamov trener kako bi potencijalno došao do izjednačenja. Pohvalno, mora se priznati...

83' - VAR PROVJERA! Perić je nagazio Aguera i sudac je konzultirao kontrolnu sobu, međutim procijenjeno je da to nije bio prekršaj za najstrožu kaznu.

Manchester, Engleska, 011019. 
Stadion Etihad. 
UEFA Lige prvaka, skupina C, 2. kolo, 
Manchester City - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: VAR provjera.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

- Raheem Sterling, 24-godišnji ofenzivac Manchester Cityja, zabio je večeras 101. pogodak u seniorskoj klupskoj karijeri u svim natjecanjima. Bio mu je to 201. nastup za Građane i 78. gol u njihovu dresu. Deseti put nastupio je ove sezone i došao do svog devetog gola. U zadnjih 16 domaćih utakmica za City u Ligi prvaka, Sterling je direktno sudjelovao kod čak 18 pogodaka. Zabio ih je 11, a asistirao za njih sedam.

(Damir Dobrinić)

79' - Kakva šansa za City! David Silva je pronašao Aguera u petercu kojega u posljednji trenutak uspijeva blokirati Dilaver!

76' - Još jednu zamjenu radi Bjelica. Zanimljiva odluka Dinamova stratega - ući će švicarski napadač Mario Gavranović umjesto stupa obrane Kevina Theophilea-Catherinea!

- statistika sada pokazuje 506 točnih dodavanja Cityja naspram 81 Dinama.

70' - Opet je proključao Etihad i tražio najstrožu kaznu! Sterling je pao u duelu sa Stojanovićem, čini se da je možda i bilo kontakta, no prije toga dirao je Stojanović loptu... čini se da je nizozemski sudac ispravno procijenio da nije bilo govora o jedanaestercu. Došlo je do koškanja između Petkovića i Mendyja nakon tog duela pa je sudac morao smirivati strasti. Guardiola je dobio žuti karton zbog višestrukih prigovora četvrtome sucu!

69' - 'Požutio' je sada i Dino Perić zbog neopreznog prekršaja na sredini terena.

66' - GOL! Pravu malonogometnu akciju nakon kornera izveli su igrači Cityja, lopta je došla do Mahreza koji je šalje u peterac gdje Sterling bježi Ademiju i Dilaveru te pogađa mrežu pored nemoćnog Livakovića. Šteta, dobro su se držali dinamovci u drugome dijelu...

MANCHESTER, ENGLAND - OCTOBER 01: Raheem Sterling of Manchester City scores his team's first goal during the UEFA Champions League group C match between Manchester City and Dinamo Zagreb at Etihad Stadium on October 01, 2019 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Clive Brunskill/Getty Images

65' - Sterling je stvorio još jednu opasnu situaciju, a Perić to sjajno čisti!

63' - Opet je neuhvatljivi Sterling u prilici, ali uspio je to nekako Theophile blokirati!

61' - Prva izmjena u momčadi Dinama. Izašao je vidljivo umorni Oršić koji je enormno mnogo pretrčao, a priliku je dobio Amer Gojak.

58' - Prilika za City! Sterling je bio u šansi i pucao je po golu, međutim uspio ga je omesti sveprisutni Dilaver i uhvatio je to Livaković.

56' - Prvu zamjenu radi Guardiola. Trčeći izlazi Bernardno Silva, zamijenit će ga opasni Raheem Sterling koji je bio najavljen od prve minute.

Soccer Football - Champions League - Group C - Manchester City v GNK Dinamo Zagreb - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 1, 2019  Manchester City's Raheem Sterling comes on as a substitute to replace Bernardo Silva   Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters/Carl Recine

55' - Prilika za City! David Silva je prošao Oršića kao da ga nema i zatim silovito opalio po golu, srećom ispriječio se Perić i blokirao njegov udarac!

53' - Guardiola je vidio da je vrag odnio šalu te šalje Sterlinga na zagrijavanje!

52' - I opet je sijevnula kontra dinamovaca, ali ni ovoga puta Petkovićev pas prema Olmu nije prošao. Ne može mu se ništa zamjeriti, bio je to dobra zamisao, ali obrana Cityja je i dalje na visokoj razini.

48' - Sada jedna nespretna reakcija Dominika Livakovića... 'zaplivao' je vratar Dinama u prazno, zasmetao mu je i Perić, no srećom Aguero nije uspio iskoristiti trenutak nepažnje.

47' - Uhh, ovo je mirisalo na pogodak... Sijevnula je kontra dinamovaca, Petković je vukao kontru, ali nije mu prošao završni pas i Građani su uspjeli zaustaviti taj opasan prodor Dinama.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Manchesteru. Nema promjena u sastavu. Sretno, Modri!!!

- Manchester City prekinuo je niz od čak 12 uzastopnih utakmica u svim natjecanjima u kojima je postigao barem jedan pogodak u prvom poluvremenu. Niz je trajao od 12. svibnja kada su pobijedili 4:1 u gostima Brighton u Premier ligi, a posljednji put prije Dinama u prvom dijelu Građani nisu poentirali 6. svibnja ove godine kad su kod kuće svladali Leicester s 1:0. Eto, nakon 148 dana City opet nije uspio poentirati u početnih 45 minuta. (Damir Dobrinić)

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Pravu rafalnu paljbu gledamo na Etihadu. City je držao strahovit tempo i napravio gomilu prilika, a dinamovci su se - iako na trenutke panično i nesigurno - uspijevali donekle disciplinirano braniti. Bruno Petković je u potpunosti izoliran i, u situacijama kada primi loptu, okružen barem četvoricom igrača. Slično je i s Danijem Olmom. Moćni Guardiolin stroj izgleda kao da u njemu igraju svemirci, no - mora se priznati - Bjeličine mu trupe zasad uspješno odolijevaju. Daleko najzaslužniji za 'nulu' na poluvremenu u Manchesteru je fantastični Dominik Livaković.

45'+3' - Opet prijeti strahovito opasni Aguero! Jednom je uspio prevariti Theophilea, ali zatim Francuz ispravlja pogrešku i blokira sjajnog Argentinca.

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

42' - Skočio je cijeli Etihad i tražio jedanaesterac! David Silva je pao u duelu sa Stojanovićem, no ponovljena je snimka pokazala da je Španjolac sam od sebe počeo padati kada je vidio da mu lopta bježi.

41' - Sjajno igra City, mora se priznati... opet je izigrana Dinamova obrana, a Dilaver uspijeva raščistiti tu situaciju.

37' - Još je jednom zaprijetio Dilaver, ali i ovoga puta Ederson lakoćom izlazi kao pobjednik.

Soccer Football - Champions League - Group C - Manchester City v GNK Dinamo Zagreb - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 1, 2019  Manchester City manager Pep Guardiola and GNK Dinamo Zagreb coach Nenad Bjelica look on  Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters/Carl Recine

33' - Statistika pokazuje zastrašujuće brojke... Manchester City ima čak 213 točnih dodavanja naspram 38 Dinamovih! Posjed lopte je 71 % - 29 % u korist Građana.

28' - Tek što se činilo da je Dinamo došao do daha, opet prijete Građani! Još je jednom Aguero bio u opasnoj situaciji i opet se Livaković istaknuo sjajnom intervencijom!

27' - I još jednom prijeti Dinamo! Oršić se lijepo izvukao na udarac i gađao s ruba šesnaesterca, međutim otišlo je to daleko od gola... dobro je, čini se da su došli do daha Modri i pohvatali konce igre. Pao je strašan tempo Cityja.

23' - Nižu se prigode iz minute u minutu, Livaković je kao na streljani! Pucao je sada David Silva potpuno sam i neometan sa šest metara, a lopta je prošla samo par centimetara od vratnice! Sve će biti u redu s Olmom i vratit će se u igru.

Soccer Football - Champions League - Group C - Manchester City v GNK Dinamo Zagreb - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 1, 2019  GNK Dinamo Zagreb's Dani Olmo receives treatment from the physios after sustaining a head injury  Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters/Carl Recine

22' - TRESE SE GREDA NA ETIHADU! Opet su Građani izigrali gostujuću obranu, a na kraju je silovito pucao Gundogan i završilo je to na gredi!

21' - Prvi Dinamov udarac u okvir gola! Nakon kornera tukao je glavom Emir Dilaver, ali Ederson to lako hvata na samoj gol-liniji.

20' - Oršić je izveo taj slobodan udarac, a lopta je završila u korneru.

Soccer Football - Champions League - Group C - Manchester City v GNK Dinamo Zagreb - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 1, 2019  Manchester City's Joao Cancelo in action with GNK Dinamo Zagreb's Dani Olmo   Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters/Carl Recine

19' - SUDAC, PA ŠTO JE OVO?! Napokon su uzvratili dinamovci, Olmo je prošao po lijevom boku, a Cancelo ga je gotovo nokautirao udarivši ga kopačkom po glavi. Daniju Olmu pukla je arkada, curi mu krv, a nizozemski je sudac Cancelu pokazao samo žuti karton...

Soccer Football - Champions League - Group C - Manchester City v GNK Dinamo Zagreb - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 1, 2019  Manchester City's Joao Cancelo is shown a yellow card by referee Serdar Gozubuyuk  Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters/Carl Recine

18' - Curi na sve strane! Mendy i Aguero izigrali su obranu Modrih, a Sergio Aguero šutirao je iznad grede.

15' - I još jedna pogreška Dinamove obrane! Lopta je došla do Bernarda Silve koji puca iz voleja s vrha šesnaesterca, no srećom samo preko grede... Theophile-Catherine zasad se čini prilično pogubljeno, a City stvara sve više šansi.

13' - Uhh, puno je sreće sada imao Dinamo... Aguero je pronašao rupu u obrani i zaprijetio iskosa, a Livaković je fantastično zatvorio kut i obranio prvi udarac! Nakon toga šutirao je i Bernardo Silva, ali samo preko grede... stišće sada City!

12' - Šansa za City! Aguero i Bernardo Silva su zakuhali opasnu situaciju u šesnaestercu, a Theophile i Perić zajednički su raščistili tu prigodu.

11' - Cancelo je ubacio u peterac, ali siguran je Livaković u svom kaznenom prostoru... i dalje se čini da su dinamovci impresionirani Etihadom, no zasad nema većih pogrešaka u igri Modrih.

7' - Osjeća se početna nervoza u reakcijama dinamovaca... niz sitnih pogrešaka dogodio se u redovima Modrih, Aguero se dočepao lopte i sjurio se prema Livakovićevu golu, no srećom krivo je poslao dodavanje za Mahreza i sudac je dosudio gol-aut.

3' - Problemi za Pepa Guardiolu. Rodri je nezgodno pao preko leđa Gundogana i mora mu se ukazati liječnička pomoć. Sve će biti u redu i veznjak Cityja vratit će se u igru.

1' - Počela je utakmica u Manchesteru. Ajmooo!!!

--------------------------------------------------

20.55: Igrači su istrčali na travnjak stadiona Etihad. Glavni sudac je Nizozemac Serdar Gözübüyük. Malo je reći da je atmosfera fantastična i euforija je na vrhuncu! Sretno, Plavi lavovi!!!

20.50: De Bruyne ozlijeđen

Pep Guardiola je Raheema Sterlinga ostavio na klupi za pričuve, na lijevom krilu je Bernardo Silva, a zamijenio je i obojicu bekova. Walker mu je na klupi, a na desnoj strani je Joao Cancelo, dok je na lijevoj strani stacioniram Mendy.

Soccer Football - FA Cup Final - Manchester City v Watford - Wembley Stadium, London, Britain - May 18, 2019  Manchester City's Gabriel Jesus and Raheem Sterling celebrate their second goal with David Silva and Bernardo Silva   Action Images via Reuters/John Sibley
Reuters/John Sibley
David Silva

Zinčenko nije niti na klupi za pričuve. Nema Kevina De Bruynea koji je ozlijeđen.

(Davorin Olivari)

20.40: Gojak na klupi

Nenad Bjelica izabrao je onih jedanaest igrača koje smo i najavili. Očito nije bilo nikakvih dvojbi kod trenera Dinama. Zanimljivo je pogledati klupu. Na tribinama su ostali Izet Hajrović, Francois Moubandje, Luka Ivanušec i Sandro Kulenović.

Soccer Football - Champions League - Group C - Manchester City v Dinamo Zagreb - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 1, 2019  GNK Dinamo Zagreb's Petar Stojanovic and team mates during the warm up before the match   REUTERS/Andrew Yates
REUTERS/Andrew Yates

Bjelica je držao da mu ta četvorka nije neophodna u sudaru s momčadi Pepa Guardiole. Amer Gojak koji je bio pod odgojnim mjerama trenera, svoju će priliku čekati na klupi za pričuve. U Manchester nisu doputovali ozlijeđeni Andrić, Lešković, Majer i Horkaš.

(Davorin Olivari)

20.30: Pogledajte zagrijavanje igrača Manchester Cityja:

20.00: Objavljeni su službeni sastavi. Kako je i najavljeno, Nenad Bjelica će na travnjak stadiona Etihad poslati najjaču trenutnu postavu. Na golu će startati Dominik Livaković, stoperski trojac ispred njega bit će Kevin Theophile-Catherine, Emir Dilaver i Dino Perić. Lijevi bočni Marin Leovac i desni bočni Petar Stojanović po potrebi će odrađivati i defanzivne i ofanzivne zadatke kombinirajući tako formaciju 5-3-2 u 3-5-2. U veznome redu igrat će Nikola Moro, Arijan Ademi i Dani Olmo, a ofenzivni vezni bit će Mislav Oršić. Centralna špica je Bruno Petković.

Trener Građana Pep Guardiola napravio je jednu izmjenu u odnosu na očekivani sastav. Raheem Sterling susret će gledati s klupe, a priliku je dobio İlkay Gündoğan.

19.30: Dinamo će večeras nastupiti protiv Manchester Cityja na velebnom stadionu Etihad kapaciteta 55 097 gledatelja. Peti je po veličini u Premier ligi i deseti u Velikoj Britaniji.

Soccer Football - Champions League - Group C - Manchester City v Dinamo Zagreb - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 1, 2019  General view inside the stadium before the match   Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters/Carl Recine

Soccer Football - Champions League - Group C - Manchester City v Dinamo Zagreb - Etihad Stadium, Manchester, Britain - October 1, 2019  General view of the inside the stadium displayed on a monitor before the match   Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters/Carl Recine

19.00: Zanimljivi su podaci kojima se igraju statističari:

- Raheem Sterling i Kevin de Bruyne sami vrijede više od kompletne Dinamove momčadi

- cijela momčad Cityja vrijedi 12 puta više od Dinamove

- De Bruyne zarađuje 3.4 puta više od Dinamova prvog sastava

- Pep Guardiola zarađuje 24 puta više od Nenada Bjelice

17.50: Zanimljiva scena zabilježena je na Etihadu uoči večerašnjeg okršaja Cityja i Dinama. Uoči susreta delegacija dvaju klubova, mali zbor engleskog prvaka otpjevao je par pjesama u čast domaćina, ali i Dinama. Na Etihadu se tako orilo 'Volim te, Dinamo!'. Pogledajte simpatičnu situaciju...

17.00: Počinje zagrijavanje u Manchesteru, Oko 1.500 navijača Modrih moglo bi, kao i obično, pružati bučnu potporu svojim ljubimcima s tribina Etihada, a u grupicama su tijekom jutra i poslijepodnevna počelo okupirati pubove u centru grada.

Atmosfera je sjajna, nema incidenata i večeras se zaista očekuje jedna od najvećih utakmica u povijesti zagrebačkog kluba.

Linker
19. travanj 2024 00:33