Foto: Boris Kovacev / CROPIX
POGLED NA BROJKE

GUARDIOLA NAKON DINAMA SMANJIO ZAOSTATAK ZA VELIKIM RIVALOM Hrvatska legenda statistički i dalje u samom vrhu trenerske elite

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 03. listopad 2019. 17:40

Sir Alex Ferguson nedodirljiv je za kolege po broju pobjeda ostvarenih u skupinama i nokaut rundama Lige prvaka u povijesti tog natjecanja koje se pod tim imenom igra od sezone 1992./93.

Legendarni škotski strateg Manchester Uniteda, koji je na klupi kluba s Old Trafforda bio od 1986. do 2013. godine, vodio je Crvene vragove na čak 194 utakmice u Ligi prvaka i ostvario 105 pobjeda. Nijedan drugi trener ne može se pohvaliti da je prošao brojku od sto trijumfa u LP.

STOKE ON TRENT, ENGLAND - SEPTEMBER 09:  Former Manchester United manager Sir Alex Ferguson during the Premier League match between Stoke City and Manchester United at Bet365 Stadium on September 9, 2017 in Stoke on Trent, England.  (Photo by Alex Morton/Getty Images)
Alex Morton/Getty Images

Arsene Wenger drugi je po broju utakmica u elitnom natjecanju, 188 puta vodio je Arsenal u LP. Šest dvoboja manje od Fergusona, ali i čak 17 pobjeda manje. U vlasništvu zasad umirovljenog francuskog trenera zasad je samo negativni rekord od 56 pobjeda. Nitko nije u LP izgubio više utakmica od Wengera za kormilom londonskih Topnika.

Prvi Fergusonov pratitelj po broju pobjeda je još uvijek aktivni Carlo Ancelotti. Ne da se 60-godišnji stručnjak iz Reggiola, koji je u Ligi prvaka za razliku od Fergusona i Wengera koji su vodili samo jedan klub, bio trener Parme, Juventusa, Milana, Chelseaja, Paris SG-a, Real Madrida, Bayerna i sada Napolija.

Četvrti na ljestvici je Jose Mourinho sa 147 utakmica i 79 pobjeda. Portugalac će u siječnju 2020. proslaviti 57. rođendan, tako da za njega još ima vremena, ali trenutačno je bez kluba. Dok ga nađe, njegov bi ga veliki rival mogao dostići.

Pep Guardiola također je rođen u siječnju, no osam godina je mlađi od Mourinha, koji je do jučerašnje utakmice na Etihadu uspio ostvariti samo devet pobjeda više u Ligi prvaka, a vodio je 32 utakmice više. Guardiola je u LP vodio Barcelonu, Bayern i Manchester City i već bi ove sezone po broju pobjeda mogao dostići portugalskog kolegu.

Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters

Niko Kovač lider je u hrvatskoj konkurenciji u Ligi prvaka. Ovo mu je tek druga sezona s Bayernom, no već je rekorder sa šest pobjeda, tri remija i jednim porazom (26:10 gol-razlika).

Nenad Bjelica upisao je dvije pobjede u osam utakmica na klupama Austrije Beč i Dinama, dvije pobjede imaju i Velimir Zajec na klupi zagrebačke Croatije te Ivan Katalinić, koji je s Hajdukom u sezoni 1994./95. prošao skupinu i plasirao se u četvrtfinale Lige prvaka. Jedan trijumf na kontu imaju Ivan Leko (Club Brugge), Otto Barić (Salzburg) i Zoran Mamić (Dinamo), dok su vodeći zagrebački klub u LP bez pobjede ostali Krunoslav Jurčić (7 utakmica), Ante Čačić i Zlatko Kranjčar (po 5 utakmica) te Marijan Vlak i Željko Sopić (jedna utakmica).

No iznad Nike Kovača je ipak jedan od najvećih svjetskih trenera ikad Tomislav Ivić, koji je u elitnom je europskom klupskom natjecanju (Kup prvaka i Liga prvaka) ostvario čak 29 pobjeda u 46 utakmica te je s postotkom od 63 posto četvrti po uspješnosti među trenerima s više od 40 utakmica u eliti.

Linker
19. travanj 2024 12:54