REUTERS/Kai Pfaffenbach
ČUDESAN UČINAK HRVATA

HRVATI PONOVNO BRILIJIRAJU U LIGI PRVAKA, A TREĆINA IH JE IZBORILA OSMINU FINALA Kramarić zabija kao na traci, a jedan trči više od bilo koga u Europi

ZAKLJUČENE SKUPINE LIGE PRVAKA U elitno klupsko nogometno natjecanje krenuo je 21 hrvatski nogometaš, a sedmorica su izborila prolazak u iduću fazu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. prosinac 2018. 15:43

Navikli smo na Hrvate u finalima i na tronu Lige prvaka, ali sve te najveće rezultate u posljednjih pet sezona napravila su petorica. I dok je Mateo Kovačić preseljenjem iz madridskog Reala u redove Chelseaja dobrovoljno lišen šanse da opet bude član kluba sudionika završnice, možda i akter, jer u ranijim prigodama među Kraljevima ostao je promatrač, svi standardni hrvatski aduti i ovaj put grabe prema visokim kotama.

Luka Modrić, koji ima četiri europske titule, Ivan Rakitić vlasnik jedne, Mario Mandžukić u čijim su uspomenama i pobjeda i poraz u finalu, te ovogodišnji finalist Dejan Lovren s Realom, Barcelonom, Juventusom i Liverpoolom prevalili su sve zamke skupine, koje su bile posebno posijane Redsima po putu, i još jednom bit će među ozbiljnim pretendentima na titulu prvaka. Iako su tek sedmorica Hrvata ostala u elitnom natjecanju od 21 koliko ih je krenulo, izgledi da se netko naš popne na tron nemaju ni za gram manju težinu.

Soccer Football - Champions League Final - Real Madrid v Liverpool - NSC Olympic Stadium, Kiev, Ukraine - May 26, 2018   Real Madrid's Mateo Kovacic consoles Liverpool's Dejan Lovren after the match     REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS/Gleb Garanich

Ugledno društvo

Ni Atletico Madrid, tako niti Nikola Kalinić nisu bez šansi, a Ante Ćorić i Dominik Kotarski morali bi naći ulaz na pravu scenu. Roma i Ajax obavili su posao u skupini bez njihove pomoći. Ćorić je dobio “pola sata” u porazu od Reala.

No, ni Rakitić, ni Mandžukić, koji su još jedmom odlično odigrali i najavili goleme aspiracije, kamoli Modrić čija je to bila “olovna” jesen nakon krešenda da Svjetskom prvenstvu, nisu hrvatski broj 1 u LP ove sezone. To je Andrej Kramarić, autor čak pet golova, što je ranije u fazi po skupinama od naših uspjelo još Dadi Prši, Mariju Mandžukiću i Ivanu Klasniću. Međutim, svi ti pogoci Hoffenheimu nisu donijeli ništa više od zadnjeg mjesta i ispadanja, jer Julian Nagelsmann, koliko god bio hvaljen mladi stručnjak u Njemačkoj, za Europu je početnik, čiji je površan nogomet u defenzivi odredio konačan poredak.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18:  Andrej Kramaric of Croatia celebrates after scoring his team's first goal during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, United Kingdom.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images / Getty Images
Kramarić

Kramarić ima 27 godina, matirao je golmane na devet utakmica u nizu, to su dometi kakve smo mogli vezati za igrače poput Batistute ili Ronalda, u sedamdesetima je Gerd Müller zabio u 16 bundesligaških utakmica zaredom za Bayern, a Messi je čak 21 put u seriji bio strijelac u Primeri za Barcelonu sezone 2012/13.

Ukupno 10 golova

Dosta dugo Hrvatska nije imala napadača koji bi na najvišim razinama držao takav kontinuitet. Pred Kramarićem je još samo jedan iskorak koji treba napraviti, sve to isto činiti u većem klubu koji osvaja trofeje. Možda već sljedeće sezone. Možda...

Nikola Vlašić je s tri pogotka i dvije asistencije odmah uz bok Kramariću, koji ima i jedno dodavanje za gol, no niti njegov CSKA nije odmaknuo dalje od dna. Vlašić je posebno impresivno odigrao s Realom i ovo je polusezona njegova najzrelijeg nogometa. Od svih Hrvata najveći je dobitnik jeseni u Ligi prvaka. Veliko iskustvo stekao je i Kristijan Bistrović.

Ukupno 21 nogometaš dao je 10 pogodaka, na Kramarićevih pet i Vlašićeva tri nadovezuju se po jedan Rakitićev i Mandžukićev. Nije to malo...

Soccer Football - Champions League - Group Stage - Group G - Real Madrid v CSKA Moscow - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - December 12, 2018  CSKA Moscow's Nikola Vlasic shoots at goal    REUTERS/Sergio Perez
REUTERS/Sergio Perez

I dok je jasno tko su dobitnici lovorika, još je evidentnije kome ide “kaktus”. Interu je ponovno u prosincu sezona praktično propala. Nakon poraza u derbiju Serie A od Juventusa, koji je zabetonirao da se ništa neće promijeniti u borbi za scudetto, smrknuti tragičari u crno-plavima dresovima nisu uspjeli svladati ni PSV Eindhoven i još su jednom potvrdili gubitnički mentalitet ekipe.

I dok se Marcelo Brozović može “vaditi” da je pretrčao ultramaraton od 73,4 kilometra, što je najviše od svih igrača u Ligi prvaka, premda u šest nastupa nema ni gol ni asistenciju, najveći neuspjeh među Hrvatima doživio je Ivan Perišić. Predodređen da bude jedan od frontmena Intera, nakon godina čekanja ponovno je zaigrao u najjačem klupskom natjecanju, na terenu proveo 501 minutu, ali i ostao golemi dužnik.

Interovi problemi

Jedino vrednije što su napravili bilo je u prvom kolu kad su okrenuli s Tottenhamom iz 0:1 u 2:1, nakon što je već izašao s terena. Perišić nije zabio, u statistici nema niti asistenciju. Kad se sjetimo da je prilikom potpisa za milanski klub kazao “Motiv mi je bio osvajati trofeje”, ima se zbog čega gristi.

Šime Vrsaljko, kojeg prati problem s koljenom, igrao je tek 97 minuta. Inter ima samo još jedan izlaz - osvojiti Europsku ligu. Ne sugeriramo da se treba kladiti na njih, nisu se pokazali kao osvajačka momčad, međutim, kad bi to napravili, za ovu ekipu bilo bi veliko djelo.

U isto natjecanje ide i Napoli, bude li u njegovim redovima na proljeće i Marko Rog moguć još jedan hrvatski sraz, te Benfica za koju će Filip Krovinović, gotovo sigurno, zaigrati u međunarodnim dvobojima. Subašić je zbog ozljeda branio samo 45 minuta i inkasirao tri komada, a Marko Livaja je prvo odležao četiri susreta zbog crvenog kartona i odmah u prvoj koju je igrao ponovno bio isključen.

Od Hrvata ostalo je društvo malo, ali sad već poprilično dobro odabrano.

Linker
24. travanj 2024 16:24