Zagreb, 190816. Stadion u Maksimiru.
Nogometna utakmica prve MAXtv lige izmedju Dinama i Splita.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

ŠTO SE MOŽE U AUSTRIJI?

HRVATSKI AUSTRIJANCI UOČI DINAMOVE UTAKMICE SEZONE 'Modrima treba recept s Poljuda'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 23.08.2016. u 23:08

 • Zlatko Kranjčar velika je “faca” u Austriji. Igračka je legenda Rapida za koji je odigrao 201 utakmicu i postigao 106 golova, a trenersku karijeru također je započeo u toj državi. Nakon završetka igračke karijere u Sankt Pöltenu, trenirao je Wienerfeld iz Beča i Austriju iz Klagenfurta, a nakon prve trenerske epizode u Dinamu, 1996. godine preuzeo je LASK.

   

  Boji li se možda društvo iz Salzburga činjenica da Cico austrijski nogomet poznaje u dušu? Ne samo to, Kranjčar u Austriji ima mnogo prijatelja i poznanika koji su mu sigurno do detalja ispripovijedali sve što znaju o Salzburgu. Na tu temu porazgovarali smo s još dvojicom hrvatskih “Austrijanaca”, Ottom Barićem i Nenadom Bjelicom.

  Slavni Herr Otto, koji je u Austriji uvijek imao status trenerskog božanstva, kaže:

  - Ne, Austrijanci uopće ne razmišljaju o tome da je Cico nekad igrao i trenirao u njihovoj državi. Davno je to bilo... - kaže Barić.

  Uzvrat je druga priča

  Barić kaže da je Salzburg mnogo slabiji nego što je bio u vremenu kad je onako uvjerljivo isprašio Modre.

  - Dinamo je pak bolji nego tada... Što realno nije ni teško biti, jer tada je bio jako slab, Salzburg je punio mrežu kako je htio. Međutim, Kranjčar u srijedu može odigrati veliku ulogu!

  Na koji način?

  - Vrlo jednostavan. Utakmicom protiv Hajduka pokazao je kako može sjajno postaviti i ukomponirati momčad. Siguran sam da će Salzburgu napraviti sve da mu momčad izgleda kako treba. Konačno, Dinamo je po svojoj fizionomiji više za utakmice na gostovanjima. Plavi su u stanju odigrati utakmicu kao protiv Hajduka, a to znači da imaju objektivne šanse plasirati se u Ligu prvaka.

  Veli da se ne smije ponoviti ona priča iz prve maksimirske utakmice.

  - Bio sam jako razočaran tom prvom utakmicom koja je završila 1:1. Obostrano je bila slaba. Ali, Dinamo je igrao doma, a ovoga puta igra vani, gdje ponavljam, ima bolju igru.

  Barić kaže da ima maksimalno povjerenje u Kranjčara...

  - Da, svakako! Prošao je trenerski život, bio je dosta puta u teškim situacijama, radio je u zemljama gdje često ne možeš objasniti šefovima klubova što nije dobro i što treba. Imao je težak put, ali sve je dobro apsolvirao, ima veliko iskustvo i zna momčad sjajno postaviti. Želim mu mnogo sreće u Salzburgu, u stanju je Dinamo odvesti u Ligu prvaka!

  Na kraju je rekao da ovo svakako moramo napisati...

   

  - Želim mu osim Lige prvaka još je nešto vrlo bitno. To je da ima situaciju koju sam ja imao u Austriji, da može dovesti još dva-tri pojačanja koja Dinamu trebaju! Modri klub mora zadržati neke bitne igrače i dovesti još neke, da konačno ima jednu sigurniju momčad. Onda će to biti to! - zaključio je Barić.

  Kranjčaru je lakše

  Nenad Bjelica također drži kako Austrijanci uopće ne razmišljaju o tome da je Kranjčar nekad igrao i radio u njihovu nogometu.

  - Danas se o svakoj momčadi informacije mogu saznati u roku od 15 minuta! Salzburg i Dinamo su jedni druge skenirali do u detalje. Prošlo je jako mnogo vremena od onda kad je Kranjčar igrao i trenirao u Austriji, tako da tu nema nikakve prednosti - kaže Bjelica.

  Kakvu utakmicu očekuje?

  - To će biti posve otvorena utakmica. Salzburg ima prednost domaćeg terena, a i minimalnu prednost što se tiče rezultata. Ali, Dinamo je u boljoj poziciji!

  E, to ćete nam sad onda morati objasniti... Salzburg ima dvije prednosti, a Modri su u boljoj poziciji?!

  - Kranjčar može lakše pripremiti utakmicu. Dinamo zna da mora zabiti pogodak, da mora praktički krenuti na pobjedu da bi prošao dalje. Nadalje, Dinamo igra dobro u gostima, a to su okolnosti koje Dinamu idu u prilog. Obje momčadi se dižu u formi. Nekako držim da će utakmica biti kao i prva, pomalo kalkulantska, ali Dinamo ima mnogo manje za kalkulirati. To je po mom mišljenju velika psihološka prednost - zaključuje Bjelica.

  Iz drugih medija