Ronald Gorsic / CROPIX
JEDAN IGRAČ POSEBNO NA CIJENI

HRVATSKI INSAJDER IZ ATALANTE OTKRIO DOBITNI RECEPT ZA DINAMO 'Modri mogu do bodova ako se ne uplaše San Sira, a jedna im stvar ide u prilog

IGOR BUDAN Bivši reprezentativac, igrač Rijeke i talijanskih klubova, danas živi u Bergamu i dobro poznaje Atalantu
Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 23. studeni 2019. 22:34

Igor Budan zadnjih je mjeseci postao stalni suradnik hrvatskih medija. Odlično poznaje talijanski nogomet, posebno Atalantu, živi u Bergamu, zna kako diše Dinamov idući europski protivnik. Dakle, nećemo duljiti.

Kako izgleda Atalanta uoči dvoboja s Modrima, prije kojega još mora igrati i s Juventusom?

- Baš čitam u talijanskim medijima, u Atalanti priznaju da su u Ligi prvaka podcijenili Dinamo i Šahtar. Kaže to i igrač Gomez. Nisu očekivali takvu razinu momčadi sigurno, ali sad znaju s kim imaju posla. Atalanta će u Milanu protiv Dinama sigurno biti na višoj razini nego u Maksimiru, to budite sigurni - govori Budan, koji plus za Dinamo vidi baš u toj utakmice Atalante i Juventusa.

- Dobro je za Dinamo što je s Hajdukom igrao u petak, Atalanta nema tu mogućnost da prvenstvenu utakmicu toliko pomakne. Već je i to što se igra u subotu svojevrsni ustupak, ali Talijani ne mogu svoj raspored podrediti Ligi prvaka. Imaju više klubova u ligi, više njih u Europi i nikako ne bi mogli sve zadovoljiti. Atalanta bi se protiv Juventusa mogla dosta izmoriti, potrošiti, normalno da bi to išlo na ruku Dinamu za dvoboju u utorak.

Budan
REUTERS/Heinz-Peter Bader / REUTERS

Znači, neće Gasperini nikoga čuvati protiv Juventusa za utakmicu s Dinamom? Ići će u obje utakmice punom snagom?

- Ne znam hoće li možda nekog igrača držati na klupi pa ga protiv Dinama staviti u prvih 11, hoće li nekoga ranije izvući iz igre, ali sigurno neće ući u utakmicu s namjerom da se igrači odmore ili da igraju laganije kako bi bili spremni za Dinamo. Ne, Gasperini će i u tom srazu tražiti pobjedu. Pogotovo, jer je već Atalanta pobjeđivala Juve, a sad kad Juventus nije tako dominantan kakav je bio godinama, šanse za pobjedu su i veće. Neće se oni štedjeti za Dinamo, poznavajući Gasperinija on razmišlja o maksimalnom učinku u te dvije utakmice, o dvije pobjede. I napravit će sve da momčad bude maksimalno spremna za takav domet.

Možda Zapata neće biti spreman ni za Dinamo. Barem ne za svih 90 minuta?

- Vidjet ćemo, ne znam kakvo je stanje s njim. Ima ozljedu mišića, a znate kako je s mišićima, kad je hladnije onda oporavak traje dulje. Zapata je sigurno neugodan napadač, teško ga je čuvati i Dinamovi bi braniči odahnuli kad ne bi igrao. Ali, isto tako, u ovim utakmicama u kojima nije igrao Atalanta je bila vrlo efikasna, gotovo da se nije primijetilo da nedostaje. Tako da, ima Gasperini adekvatne zamjene, dobra rješenja ako Zapata i neće biti spreman, na tu kartu Dinamo ne treba igrati.

Ukupno gledajući, u odnosu na prvu utakmicu u Zagrebu, odnosi snaga ipak su se malo promijenili.

- Sigurno će to biti drugačija utakmica, Atalanta bolja nego tada. Ne samo da tada Gasperini i igrači nisu poznavali Dinamo, nego ni oni nisu još bili u pravoj formi, nekima je to bila i prva utakmica u Ligi prvaka, bili su još neiskusni. Dinamo je tada imao i više utakmica u nogama, sve je to utjecalo na onakav ishod. Sad su i Atalantini igrači nešto naučili iz poraza od Dinama i Šahtara, bolje će se pripremiti, forma im je bolja nego tada i sigurno da i sami očekuju da će se iskupiti za te poraze. Još su u igri za prolaz, imaju sve u svojim rukama i nije upitno da se će gristi i dati sve od sebe da pobijede u obje preostale utakmice. No, vjerujem kako će baš zato i Dinamo imati prilike u Milanu.

Vjerojatno iz kontranapada, jer Atalanta mora ići po pobjedu?

- Neću ja Bjelici pametovati o taktici i načinu na koji može do uspjeha, on sve jako dobro zna i bolje od mene i siguran sam da će dobro pripremiti momčad na sve prepreke. Atalanta će htjeti od samog početka nametnuti svoj način igra, dominirati na terenu, ali Dinamo ima adute kojima joj može nauditi. I u obrani i u napadu. No, ono što se Dinamovim igračima ne smije desiti jest da se uplaše San Sira. Znam ja da su oni već iskusni, s puno utakmica u nogama, ali San Siro budi neke posebne osjećaje, mnogima se odsjeku noge kad na njega istrče. Samo da se Dinamu ne dogodi isto, da Modri tek nakon 20 minuta shvate da je počela utakmica, jer Atalanta neće čekati. Ali, ako izbjegnu taj efekt San Sira, Bjeličini igrači sigurno, nogometno, imaju razloga vjerovati da će uzeti bod ili tri.

Kojeg Dinamova igrača u Italiji sad najviše cijene, nakon tih 4:0 i Oršićeva hat-tricka?

- U prvom planu je ipak Dani Olmo. Znate, to se ipak na kraju svodi na vrijednost igrača, a tu je Olmo ipak ispred ostalih. Dakako, mnogi su iznenađeni Petkovićem i njegovim uzletom, radi se stvarno o odličnom igraču. Naravno da je tu i Oršić, no s obzirom na njegove godine, ipak je stariji od ove dvojice, možda nije u tom vrijednosnom rangu. No, ima svoju cijenu, sigurno, treba respektirati to što je došao do reprezentacije.

Linker
23. travanj 2024 23:25