REUTERS
NOVA SEZONA

HRVATSKI STRUČNJACI O POČETKU LP-A: REAL I BARCA SU OPET NAJBOLJI 'Da treneri presuđuju Mourinho bi stalno bio prvak, a sada bi Nijemci mogli daleko!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. rujan 2017. 20:19

Može li PSG skinuti Real s trona? Hoće li to učiniti netko drugi? Jesu li Madriđani kadri i treći put u nizu osvojiti Ligu prvaka? Za odgovore smo pitali Josipa Skoblara, legendu Marseillea, negda Zlatnu kopačku Europe koji dobro zna francuski nogomet i Nenada Gračana, izbornika mlade hrvatske reprezentacije, svojedobno igrača u španjolskoj Primeri.

- PSG je dovoljno dobar da vrati titulu prvaka Francuske, pojačao se s Neymarom i Mbappeom, ali Liga prvaka je nešto drugo. Proći će skupinu, ali kad krene faza eliminacije ne mogu sa sigurnošću tvrditi da su u stanju probiti se do naslova. Još uvijek ne mogu. Pa sjetite se kako su ispali od Barcelone, to je bila čudna nemoć, tada su završili rano natjecanje nezasluženo, ali svojom krivicom. Ranjivi su, ne vjerujem da su tu boljku iskorijenili. Nisu u ulozi glavnog favorita. Svake godine imaju neku krizu koju ne uspiju prebroditi. Puno će ovisiti o ždrijebu nokaut faze - komentira Skoblar, pa naglašava “Dok Barcelona ima Messija, nije bitno slabija”.

Odlučuju igrači

- Messi je u stanju mnogo toga sam riješiti, drugo bi bilo da su njega izgubili, onda bismo mogli govoriti o hendikepiranoj Barceloni, ovako to nisu. Oni i Real su favoriti, a do njih odmah stavljam Bayern. Štoviše, Bavarci bi ove sezone mogli biti prvaci Europe.

Zaista? O Nijemcima je rado govorio.

- Jako mi se sviđa RB Leipzig, kako igraju, moderno i okomito, imaju Wernera koji je jedan od boljih centralnih napadača. No, Bayern je pokraden protiv Reala na proljeće, po meni oni su favoriti broj 1. Iako u njemačkoj ligi na startu ne dominiraju, a Ribery i Robben su pri kraju karijere. No, oni mogu još uvijek poslužiti.

Vidite li kakvo iznenađenje iz drugog plana?

- Napoli. Za dobru sezonu, međutim ne i za samu titulu. S užitkom ih gledam. Imaju super jedanaestericu. Ozbiljna su opasnost. Od Talijana vrijedi spomenuti Juventus, seriozni su, super vođeni, dok Englezima baš ne vjerujem. Recimo Tottenham lijepo igra, dugo je u standardnom sastavu, ali niti oni, niti ekipe iz Manchestera ne ulijevaju mi povjerenje. U pravilu se vrti sve oko istih. Na kraju odlučuju igrači.

Messi i Ronaldo obilježili su zadnje godine...

- Da, odlučuju igrači jer kad bi presuđivali trener uvijek bi prvak bila ekipa koju vodi Jose Mourinho. Ali očito nije tako - zaključio je Skoblar.

Nenad Gračan vidi stare favorite:

- Uvijek su to Barcelona i Real, Juventus je ozbiljan, a PSG pojačan, ali ne znam koliko je to dovoljno u kontinuitetu da se napravi natjecateljska momčad koja može otići do kraja. Što se tiče Engleza, oni su također kadri dosta učiniti, možda bi baš Manchester United mogao biti iznenađenje. Stigli su preko Europske lige, ali silno su motivirani, imaju dobru ekipu. No, poznato je tko su TOP momčadi, koje su i dosad bile u vrhu. Njima dajem prednost.

Real ima u skupini Borussiju Dortmund i Tottenham, može li se dogoditi prvaku, ili bilo kojem drugom favoritu, da naiđe rano na poteškoće?

- Znaju skupine biti problematične, ali može kiksati Real, no niti druge momčadi ne pobjeđuju sve redom, pa na kraju dođe na ono što očekujemo. Računam da će klubovi kao Real i Barca sigurno proći, uvijek su sposobni za to. Iako nam je svima drago da bude zanimljivo.

Neymar nije na redu

Koji će igrati obilježiti?

- Momčad izbaci igrača, dosta je pojedinaca koji su TOP klase, u prvom redu jasno Messi i Ronaldo, ali upravo izvedbe momčadi ih dodatno izdvajaju. Ne mislim da bi se Neymar mogao ubaciti ispred Ronalda ili Messija. Real i Barcelona su nešto bolje momčadi od Parižana i to će utjecati na konačan odabir najboljeg nogometaša.

Što očekujete od Hrvata. Od 2013. godine svaku Ligu prvaka osvojio je netko od naših. Mandžukić, Modrić, Rakitić, pa još dvaput Modrič uz kojeg je bio i Kovačić.

- Modrić i Kovačić su s Realom aspiranti na titulu, to je već normalno, u Juventusu očekujem zapaženog Mandžukića i da mu se Pjaca priključi tijekom sezone, možda naprave iznenađenje. I svi ostali puno doprinose klubovima, bitan su kotačić i Rakitić, i Vrsaljko, i drugi - konstatirao je Gračan.

Linker
16. travanj 2024 12:51