CROPIX
NAJAVA VELIKOG FINALA

IGOR BIŠĆAN BIO JE ČLAN LEGENDARNE GENERACIJE KOJA JE IZVELA ČUDO U ISTANBULSKOM FINALU 'Ne bi bilo pošteno da Redsi ove sezone ostanu bez trofeja'

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 01. lipanj 2019. 17:07

Iako je konferencija za novinare bila organizirana uoči prvenstvenog ogleda Istre 1961 i Rijeke, iskoristili smo posljednje pitanje, te pitali Igora Bišćana za komentar duela Barcelone i Liverpoola uoči uzvratne polufinalne utakmice na Anfieldu, a nakon katalonskih 3:0 na Camp Nouu.

- Nije to još gotovo! Mislim da je Liverpool u stanju odigrati jednu ludu utakmicu u kojoj može preokrenuti stvari. Ukoliko je to mogla Roma godinu prije, a koja po meni nije ni blizu Liverpoolove razine, zašto ne bi mogli i Redsi?

Zagreb, 110916.
Igraliste Hitrec-Kacian.
Utakmica 5. kola Druge HNL,
Dinamo II - Rudes.
Na fotografiji: Igor Biscan.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Aktualni trener Rijeke i osvajač Lige prvaka kao član legendarne istanbulske momčadi Liverpoola pokazao se odličnim prorokom, pa je nekoliko dana kasnije, već u istoj večeri kada je Anfield svjedočio pokeru golova u mreži Ter Stegena, postao zvijezda socijalnih mreža. Naravno, navijači su vjerovali, ali nije bilo realno očekivati da Messi i društvo mogu ispasti iz finala u koje su već zakoračili jednom i pol nogom.

Čudesne stvari

- Ne bih rekao da sam bio pretjerano hrabar ili pronicljiv. U prvoj utakmici, koja je završila 3:0, vidjelo se da je Liverpool bolja momčad i da je u stanju napraviti puno problema Barceloni. Uoči uzvrata se ozlijedio Salah, nije spreman bio ni Firmino, pa je zaista malotko mogao predvidjeti da će pobijediti 4:0, uzimajući u obzir te izostanke i deficit prvog dvoboja. Mi koji smo bili na tom stadionu, igrali na njemu i koji smo vezani uz taj klub, ponekad smo možda malo nerealni, neobjektivni i euforični, ali vidite što se dogodilo... Liverpool je još jednom pokazao da je u stanju napraviti čudesne stvari.

Jednako kao što je čudo načinio u drugom poluvremenu istanbulskog finala protiv Milana. Već je poznato da je Bišćan preokret gledao s klupe za rezervne igrače, iako je igrao cijelu nokaut fazu Lige prvaka u konkurenciji Gerrarda, Xabija Alonsa, Didija Hamanna... Ali, Benitez je tako odlučio, a s obzirom da je rezultat mjerilo svakog trenera, naravno da mu nitko, pa ni Bišćan, ne može to zamjeriti. Možda bi ušao s klupe da je rezultat išao u drukčijem smjeru, da je trebalo pojačati obrambeni segment, no rano se ozlijedio Kewell (ušao Šmicer), da bi u nastavku srednji vezni Hamann zamijenio desnog beka Finnana, a posljednja zamjena bio je Cisse umjesto Baroša.

Pitali smo Bišćana kako gleda na potez 20-godišnjeg Trenta Alexander-Arnolda, koji je obilježio uzvrat polufinala protiv Barcelone. Naime, onakav korner kakav je izveo mlađahni desni bek Redsa ne viđa se gotovo nikad, čak ni na treningu, a kamoli u polufinalu Lige prvaka.

Šlag na tortu

- To je bio čisti instinkt, donošenje odluke u djeliću sekunde. E sad, je li on baš u svim situacijama tako inteligentan, pametan i snalažljiv, o tome bismo mogli pričati, ali sa svojih 20 godina on pokazuje fenomenalne, izvanserijske stvari. Rekao bih da je ta asistencija samo šlag na tortu, dodatan ‘touch’ na cijelu sezonu kakvu je momak odigrao. Da na takav način odlučiš takvu utakmicu, da promijeniš odluku... Fascinantno.

Kloppovi Redsi druge uzastopne godine došli su do finala najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu. U odnosu na finale protiv Real Madrida jači su za Alissona, Van Dijka i Fabinha, koji su učvrstili obranu.

- Otišao je Coutinho u međuvremenu. Slažem se, Liverpool je jači za najboljeg obrambenog igrača na svijetu, pri čemu se apsolutno slažem s tim izborom, jači je za ponajboljeg vratara na svijetu i za jedno iskustvo, za dodatnu sezonu koju je gro momčadi odigrao skupa i konačno, za to finale Lige prvaka koje su lani izgubili, a to iskustvo se ne može izračunati. Rezultati najbolje pokazuju razliku između lanjskog i sadašnjeg Liverpoola, od momčadi koja prima puno previše pogodaka postali su momčad koja ih prima najmanje! Prednja trojka će uvijek biti opasna i sada su Redsi jako dobro posložena momčad. I još jedna bitna stvar, svi su u odličnim igračkim godinama i pod dugoročnim ugovorima. S ovakvim trenerom, Liverpool je momčad budućnosti.

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Liverpool v FC Barcelona - Anfield, Liverpool, Britain - May 7, 2019  Liverpool's Mohamed Salah, manager Juergen Klopp, Virgil van Dijk and James Milner celebrate in front of their fans after the match   REUTERS/Phil Noble
REUTERS

Pita se Guardiolu

Ali, na Bišćanovu žalost, i na žalost vojske navijača, nije bilo dovoljno za ono što se čeka otkako postoji Premiership.

- Nije. U svakoj drugoj ligi bi svojom kvalitetom, kontinuitetom i osvojenim bodovima sigurno osvojili titulu, ali u Engleskoj se pita još jednog genijalca koji kontrolira čudesnu grupu igrača. Manchester City je zaslužio biti prvak, igrali su nevjerojatan nogomet, no morali su ga igrati da bi prestigli Liverpool, a onda i zadržali taj bod prednosti.

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Ajax Amsterdam v Tottenham Hotspur - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - May 8, 2019  Tottenham manager Mauricio Pochettino, Ben Davies, Fernando Llorente and Erik Lamela celebrate after the match   Action Images via Reuters/Matthew Childs       TPX IMAGES OF THE DAY
Reuters/Matthew Childs

Kako gledate na englesko finale u Madridu? Mauricio Pochettino danas je hit-trener, čovjek nije nikoga doveo od zime 2018. godine kada je stigao Lucas Moura...

- On je od Tottenhama stvorio respektabilnu momčad u engleskim i europskim okvirima. Do njegova dolaska Spursi su bili simpatična momčad, klub velikog imena i tradicije, ali uvijek kratak za stepenicu ili dvije kada je u pitanju borba za ozbiljne stvari. Već nekoliko godina postali su konkurentni, imaju kvalitetu temeljem koje se mogu nadati da će svake godine otići do kraja u nekom od natjecanja. Evo, sada su blizu osvajanja Lige prvaka u kojoj su, rekao bih, isprovocirali sreću i splet okolnosti. Nekoliko puta su se izvukli iz naoko bezizlaznih situacija, počevši od skupine, pa preko prolaza Manchester Cityja i pobjede nad Ajaxom u Amsterdamu, što su nevjerojatni podvizi. Kada finale gledaš na taj način, stvori se dojam i osjećaj da su nogometni bogovi, ako oni postoje, odlučili da će ove europske sezone baš Tottenham biti ta momčad. Naravno, ja se nadam da neće tako biti, svim srcem navijam za svoj Liverpool, jer ne bi bilo pošteno da na kraju fascinantno odigrane sezone ostanu praznih ruku i bez trofeja.

REUTERS/Sergio Perez
REUTERS

Linker
18. travanj 2024 12:09