REUTERS/Radovan Stoklasa
'EUROPSKO PROLJEĆE NIJE MIT'

'IGRAT ĆEMO KAO DA NAM ŽIVOT OVISI O TOJ UTAKMICI' Veliki Dinamov adut poslao jaku poruku navijačima uoči spektakla Lige prvaka u Maksimiru

MISLAV ORŠIĆ Dinamov reprezentativac prije velikoga sraza Atalantom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. rujan 2019. 01:17

Dočekao je Mislav Oršić, veliki adut Dinama u utakmici s Atalantom, i reprezentativni dres. Debitirao je za Vatrene na ogledu u Bakuu protiv Azerbajdžana. Tako je ostvario svoj drugi san, prvi je bio - igranje za Dinamo. Ima tu još snova za Oršića, recimo, Dinamovo proljeće u Ligi prvaka...

Kakvi su mu dojmovi ostali nakon reprezentativne akcije?

- Odlični. Za mene je to bio prvi poziv i naravno da su mi sve te stvari bile nove. Pa većinu tih igrača sam do jučer gledao na televiziji, a sada dijelimo svlačionicu. Drago mi je što sam debitirao, nešto manje mi je drago što nismo u Azerbajdžanu uzeli sva tri boda, ali mislim da je sve u svemu bilo dobro.

Očekujete li i pozivnicu za Mađarsku?

- Znam da je reprezentacija nešto u što se teško može ući, ali i teško ispasti. Po toj logici očekujem pozivnicu, ali znam da je sve na meni. Ako nastavim s dobrim igrama u Dinamu, siguran sam da ću biti na radaru izbornika Dalića.

Dinamo dočekuje Atalantu, o kakvoj momčadi se radi, koliko ste s njima upoznati?

- Polako upoznajemo sve detalje. Gledajte, ako neka momčad završi u vrhu Serie A, onda bi najgore bilo da se podcjenjuje. Neki pretjerani optimizam može biti rezerviran za naše navijače, pa i vas medije, ali mi moramo biti čvrsto na zemlji. Svjesni svoje snage, punih tribina koje će nas nositi, ali uz maksimalni respekt prema protivniku. Nema podcjenjivanja ni u tragovima, idemo kao da nam život ovisi o tih 90 minuta I to je jedini recept za svaku utakmicu Dinama. Od onih u HNL-u do ovih u najvećem sportskom natjecanju na svijetu.

Što mislite, koja im je najveća snaga, imaju li mana?

- Tipični Talijani… Jaki otraga, organizirani u veznom redu i jake špice. Vidi se kako trener radi odličan posao. Mana sigurno imaju, ali to neka detektira naš stožer. Siguran sam da će nam ukazati na neke stvari koje se mogu iskoristiti.

Trener Bjelica kazao je da želi Atalantu, želja mu se ostvarila. Jeste li vi zadovoljni takvim izborom?

- Svako je imao neke svoje favorite za skupinu, ali nema mi nekog smisla sada pričati o drugim opcijama kada je već sve odlučeno. Mislim da među 32 kluba u skupini nema slabe točke. Ždrijeb je donio Atalantu, ajmo se onda baviti njome.

Vi ste igrali u Italiji, u Speziji, kakva su bila iskustva?

- Talijanski nogomet je sigurno nešto što može usmjeriti mladog igrača. Odigrao sam za Speziju desetak utakmica, ali puno sam naučio u taktičkom smislu i njihovoj nogometnoj filozofiji. To je sigurno nešto što mi je pomoglo kasnije u karijeri.

Je li vam žao što niste ostali u Italiji i možda danas igrali u nekom od velikih klubova?

- Ne gledam ja to na taj način. Jednostavno, sudbina je htjela da imam ovakav nogometni put i potpuno sam zadovoljan s time. Igram u svome Dinamu, dijete mi odrasta u mom Zagrebu, prate me dobri rezultati, debitirao sam u reprezentaciji… Sve se poklopilo kako treba biti. Iz tog kuta mi definitivno nije žao što sam išao sporednim putovima do svojih ciljeva.

Što mislite o kvaliteti talijanskog nogometa?

- Nakon što su ih ostale lige Petice pretekle, prvenstveno zbog financijskih ulaganja, evidentno je da se dižu. Ako je Juventus svijet za sebe, svi ostali pokazuju da su spremni vratiti stari sjaj talijanskom nogometu. Ulažu u infrastrukturu, u odgoj stručnih kadrova, mladih igrača… Mislim da su na dobrom putu.

Je li Atalanta na razini najboljih talijanskih klubova? Bila je treća prošle godine. Je li jača, recimo, od Milana?

- A ne znam sada toliko da bih mogao uspoređivati, ali ako netko završi iza Juventusa i Napolija, onda je jasno da su pravi. Milan se stvara i možda nije najbolji primjer za usporedbu, ali recimo da su u rangu s Interom, što dovoljno govori o njihovoj klasi.

Atalanta igra lepršavi, otvoreni nogomet. Što mislite hoće vas napasti?

- Moramo imati varijante A, B i C. I odgovoriti na pravi način. Možda i oni sada razmišljaju na način: hoće li nas Dinamo napasti? To je dio taktike i pripreme za utakmicu, ali ne sumnjam da će naš trener odabrati najbolju opciju.

Pogledajte podcast Sportskih novosti Dinamo u Ligi prvaka u kojem gostuju proslavljeni bivši nogometaši modrih i aktualni trereni Ognjen Vukojević i Andrej Panadić:

Može li Dinamo protiv Atalante, gdje vidite vašu prednost?

- Lanjsko iskustvo, činjenica da nam je momčad ostala na okupu, dobra atmosfera u svlačionici i taj puni stadion koji se najavljuje. Pogotovo mi koji smo odrasli u ovome gradu znamo što znači imati podršku. Veselim se igrati u toj atmosferi jer me to nadahnjuje.

Koliko vas veseli da je stadion praktički rasprodan? Koliko su vam bitni navijači?

- Jako su bitni. Često nedostaje onaj poznati maksimirski druk. Kada se utakmica umrtvi, Dinamo krene prema naprijed pa se Istok digne na noge… Pa onda Zapad, Sjever. E, to nam je potrebno jer mislim da onda igrač na travnjaku može izvući još taj neki dodatni napor.

Kad pogledate sastav skupine, gdje na kraju vidite Dinamo?

- Ako uzmemo da je City apsolutni favorit, onda nas vidim u borbi za to drugo mjesto koje vodi u nokaut-fazu. Respektiram svakoga u skupini, ali nikome neću priznati da je bolji dok to ne dokaže.

Prošle sezone ste visoko podigli letvicu plasmanom u europsko proljeće. Možete li to ponoviti?

- Mislim da Dinamo ima sve uvjete da europsko proljeće više nikada ne bude mit. Pogotovo ne nešto što se čeka 50 godina. Svake sezone nam to mora biti cilj.

Sanjate li možda da baš vi zabijete pogodak protiv Atalante?

- Kamo sreće, ali što se mene tiče može ga zabiti i Livaković, samo da nam donese sreću i veselje.

Kad biste prognozirali rezultat, što biste upisali?

- Loš sam prognozer pa se neću baviti time, ali svaki rezultat koji sugerira našu pobjedu je odličan - zaključio je Oršić.

Linker
20. travanj 2024 04:17