Screenshot: Twitter
VIĐENO U HNL-U

INTELIGENCIJA IGRAČA ILI NEŠTO ŠTO SE UVJEŽBAVA? Mangupski potez Liverpoolovog beka još će dugo u Barceloni odjekivati kao opak i otrovan vic

KORNER ODLUKE Akcija za četvrti gol bila je neobična
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. svibanj 2019. 15:04

U Liverpoolu će o demontaži Katalonaca pisati dok bude nogometa, ali malo je što vrijedno prepričavanja i divljenja kao četvrti, odlučujući gol. Komplimenti idu Origiju, bio je koncentriran i spreman matirati Ter Stegena, ali još veći desnom beku Alexander-Arnoldu čiji će mangupski potez još dugo u Barceloni odjekivati kao opak i otrovan vic.

- Sto posto sam siguran da su to pripremili na treningu, to je finta, a ne improvizacija - kaže Tomislav Obradović, trener koji je prije petnaestak godina bio specijalist za prekide u Interu i potom Dinamu.

- Uvjeren sam da je to čista inteligencija dvojice igrača, Barcelona je bila neoprezna - smatra, pak, obrnuto Nino Bule, aktualni meštar za kornere i slobodnjake u modrom taboru. Iako, načelno, dodaje: - Koliko su prekidi važni, vidjelo se. Liverpool ih ima odlično organizirane, u nekoliko navrata su još bili opasni.

Alexander-Arnold krenuo je od korner-zastavice kao da prepušta suigraču da izvede, nogometaši Barcelone redom su okrenuli leđa misleći da imaju trenutak za predah, registrirao je to, ekspresno se vratio, poslao loptu pred gol gdje Origi zabija.

Viđeno u HNL-u

Tomislav Obradović prije 15 godina instalirao je u zaprešićkom Interu korner koji je često kasnije ponavljan.

- Igrali smo s Hajdukom u Zaprešiću u listopadu 2004., imali smo jaku momčad Modrić, Ćorluka, Dujmović, Krznar, Poljak... Dugo smo uvježbavali taj korner, a u petak prije susreta kazao sam: “Idemo s tim, ali kad ja dam znak.” Fora je vrlo slična kao ova Liverpoolova. Što je bitno? Igrač odlazi od kornera i više nije zanimljiv protivničkoj obrani, misle da se ne radi o izvođaču, ne gledaju ga, nego drugog koji prilazi da izvede. Mi smo napravili da Poljak izvede korner tako da samo gurne loptu nekoliko centimetara i udaljava se, oni nisu bili ni svjesni da je izveden, prišao je Ćorluka, uzelo loptu i ušao s njom u gol. Igrači Hajduka samo su stajali i gledali. Međutim, sudac Svilokos nije priznao pogodak nego je dao Ćorluki žuti karton. U televizijskoj analizi Mateo Beusan je konstatirao: “Gol je bio regularan!” Nekoliko kola kasnije napravili smo isto protiv K. Ingrada. Golman Čavlina shvatio je o čemu se radi i vikao na svoje igrače, ali oni nisu reagirali, no opet nismo imali pogodak jer je Piškor, koji se taj put ušetao s loptom, pogodio vratnicu - ispričao je Obradović koji je u Zaprešiću bio pomoćnik Srećku Bogdanu, a potom isti postao radio u Dinamu kao desna ruka Josipu Kužeu.

- U proljeće 2007. vidio sam kako su Petrić i Ivan izveli identičnu fintu u dresu Basela u prvenstvenoj utakmici s Grasshopperom, s time što je Rakitić promašio vrata. Ako sam dobro upoznat, napravili su to nakon što je Modrić u reprezentaciji pričao Petriću kako smo mi to radili... I drugi su to kasnije izvodili, Giggs i Rooney u Manchester Unitedu, igrači Zenita...

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Liverpool v FC Barcelona - Anfield, Liverpool, Britain - May 7, 2019  Liverpool's Trent Alexander-Arnold celebrates with Rhian Brewster and team mates after the match   REUTERS/Phil Noble - RC16A9447BE0
Screenshot

O važnosti “standardnih situacija”, kako kažu Nijemci, ističe:

- Najteže je napadati na postavljenu obranu, a dobro uigrani prekid je gotovo kao penal. Ne tako rijetko imaš “mrtvaca”, ako je dobro uvježban. No, trener uvijek mora upozoriti igrače jer oni su pod tenzijom i nikad se neće sami sjetiti. U tome moraju sudjelovati dva nogometaša. Plafon tri. Nikad puno njih. Što ih je više veća je vjerojatnost da će netko pogriješiti - zaključio je Obradović.

Koliko Dinamo ima uigranih akcija kod kornera, pitali smo Bulu.

- Najbitnije je protiv koga igramo, kako suparnik stoji, nije to svejedno. Uoči svake utakmice dajem igračima upute za taj dvoboj. Nakon što napravimo analizu protivnika i iskristaliziramo ideje. U tom segmentu imam odriješene ruke od trenera Bjelice i to dosta dobro ide. Jasno, neke akcije nekad i ponovimo...

Koliko je to teško?

- Radim s momcima koji u 90 posto slučajeva poštuju što pripremimo, tek nekad se dogodi mali pad koncentracije. Ustrajemo u tome.

Koji svoj korner najviše pamtite?

- Pogodak Rudešu. To smo uvježbavali tri-četiri puta na treningu, odrađeno je perfektno. Ali bilo je i drugih prigoda kad je sve izvedeno kako smo dogovorili, međutim nije završilo golom - zaključio je Bule.

Linker
26. travanj 2024 21:02