REUTERS/Phil Noble
MENADŽER REDSA

JE LI KONAČNO STIGLO VRIJEME DA JÜRGEN KLOPP NAPOKON SLAVI U NEKOM FINALU? Mourinho poručio: 'Ako izgubi i treće finale Lige prvaka neće mu biti lako'

JÜRGEN KLOPP Menadžer Liverpoola već dugo vremena je u potrazi za velikim trofejom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. lipanj 2019. 10:10

Malo je trenera koji su tako blizu ruba. Koji stoje na sredini klackalice, između epiteta velikana i gubitnika, kao što je to Jürgen Klopp. Nema čovjeka koji neće pohvaliti njegov nogomet, tu strast s kojom njegove momčadi igraju. I uglavnom pobjeđuju. Ali, opet, kad se podvuče crta, Klopp je, s obzirom kako njegove momčadi igraju, i pobjeđuju, osvojio premalo trofeja. Ova sezona Premiershipa dobar je primjer, osvojio je 97 bodova i nije prvak. Uglavnom je sve napravio dobro, a nije uzeo trofej. Kao što je i toliko puta dosad napravio sve dobro, ali završni je čin rijetko bio slavljenički.

- Ako izgubi i treće finale Lige prvaka, bit će mu jako, jako teško - nije propustio istaknuti Jose Mourinho, međutim, onda je ipak podržao Liverpoolova stručnjaka.

- Ali, poznavajući ga, siguran sam da u ovom trenutku uopće ne razmišlja o porazu, već samo o pobjedi.

Soccer Football - Premier League - Liverpool v Wolverhampton Wanderers - Anfield, Liverpool, Britain - May 12, 2019  Liverpool manager Juergen Klopp reacts REUTERS/Phil Noble  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS

Peh i nesreća

Izgubio je Klopp dva finala Lige prvaka, oba nesretno. U onom protiv Bayerna, na klupi Borussije, imao je u rukama 1:1 i produžetke, no presudio je Robben. Lani je Liverpool imao premoć na početku, više udaraca na gol. Ali, imao je i Kariusa, nije imao Salaha nakon onog starta Ramosa. I što tu može trener promijeniti, peh i nesreća. Međutim, nije Klopp izgubio samo dva finala, izgubio ih je šest od sedam. Ili ako brojimo Superkupove kao finala, čak je osam puta odlučujuću utakmicu izgubio.

Ne računajući Superkupove, sve je počelo sjajno. Finale njemačkog Kupa 2012., velikih 5:2 protiv Bayerna i dvostruka kruna.

- Ta dupla kruna apsolutno je nanevjerojatnija stvar koja mi se dogodila u životu. Teško je pronaći riječi za to što smo napravili - pričao je Klopp, valjda i ne sluteći da je to prvo i zadnje veliko finale koje će osvojiti u idućih šest godina. Znači, uzeo je dva Superkupa, 2014. i 2015. pobijedio je oba puta Bayern i ispada da pobjeđuje u tim finalima samo kad je s druge strane Bayern.

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Liverpool v FC Barcelona - Anfield, Liverpool, Britain - May 7, 2019  Liverpool's Mohamed Salah, manager Juergen Klopp and Virgil van Dijk celebrate in front of their fans after the match   REUTERS/Phil Noble - RC19C0A01500
REUTERS/Phil Noble

Nova mogućnost

Nikoga drugoga nije više dobio ni u kakvom finalu, pa ni u Superkupu. Dva je izgubio, jedan od Schalkea, na penale, jedan od Bayerna, izgubio je još jedan Kup od Bayerna. Pa jedan od Wolfsburga. Pa engleski Liga kup od Manchester Cityja, opet na penale. Onda je 2016. opet došao na rub svog prvog europskog trofeja, no u Europskoj ligi bolja je bila Sevilla (3:1). Kao i lani Real u Ligi prvaka.

Toliko puta Kloppove su momčadi radile čuda, preokretale nemoguće, vraćale se u igru kad su ih već svi otpisali. Poseban ‘čip’, posebna emocija. Međutim, kad dođe finale, kad Klopp treba oko vrata objesiti zlatnu medalju, čarolija se obično izgubi. Dovoljno da se već počne spominjati ‘Kloppovo prokletstvo’, naravno, Englezi će otići i korak dalje pa ga usporediti s čuvenim Belom Guttmanom, koji je svojevremeno prokleo Benficu, koja se do danas još nije oporavila od kletve. Je li, dakle, Klopp proklet?

- Uopće ne razmišljam tako. Zdrav sam, moja je obitelj zdrava, radim posao koji volim i jako sam sretan čovjek. U nogometu, ako želite pobijediti, morate prihvatiti da da postoje utakmice koje možete izgubiti - poručio je pomalo filozofski Klopp.

Naravno, ne može se uvijek pobijediti, ali ipak je u finalima bilo više poraza. I mora Klopp biti svjestan da će večeras u Madridu, ako ne osvoji Ligu prvaka i pobijedi Tottenham, epitet gubitnika biti povezan s njegovim imenom. Bez obzira koliko privlačan i simpatičan bio njegov Liverpool. Pogotovo jer je večeras Klopp favorit, a to je dosad, treba i to reći, u finalima rijetko bio. Treća sreća, ili ipak prokletstvo? Wanda će večeras ponuditi odgovor...

Linker
20. travanj 2024 06:43