Dinamo - Manchester City
 CROPIX / REUTERS
NIŠTA OD EUROPSKOG PROLJEĆA

NAJGORI MOGUĆI RASPLET, DINAMO OSTAO BEZ SVEGA Jesus je napravio veliki preokret na Maksimiru, a bivši hajdukovac uništio snove Zagrepčana u Harkivu!

Dinamovci su na Maksimiru igrali utakmicu generacije u Ligi prvaka, gost je bio veliki Manchester City, a ulog - europsko proljeće. Slavili su Građani s 4:1, poveli su Modri preko Danija Olma, no zatim je Gabriel Jesus postigao hat-trick i jedan je dodao Phil Foden. Atalanta je slavila protiv Šahtara i za Modre je europska sezona završena.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. prosinac 2019. 21:44

DINAMO - MANCHESTER CITY 1:4 (Olmo 10' / Gabriel Jesus 34', 50', 54', Foden 84')

DINAMO (4-3-3): Livaković - Stojanović, Ademi, Dilaver, Moubandje - Gojak (od 81. Majer), Moro, Olmo - Kadzior (od 59. Đira), Petković, Oršić (od 80. Hajrović)

Trener: Nenad Bjelica

MANCHESTER CITY (4-3-3): Bravo - Joao Cancelo, Garcia, Otamendi (od 82. Harwood-Bellis), Mendy - Foden, Rodri (od 72. Sterling), Gündogan - Mahrez, Jesus (od 65 Zinčenko), Bernardo Silva

Trener: Josep Guardiola

ZAGREB, Stadion Maksimir. Gledatelja 29 385 Sudac: Del Cerro Grande (Španjolska)

Jesus, Dinamo je ispao iz Europe... Dinamo nije uspio, nije dotaknuo drugo europsko proljeće zaredom. Poklopilo se sve što se trebalo poklopiti da Modri ne nastave svoj put, City je slavio u Maksimiru, a Atalanta osvojila Harkiv i Dinamu ostaju HNL i Kup. Vodili su Modri, 24 minute bili u drugom krugu Lige prvaka, no na kraju su ostali bez svega. Koliko će se dugo pamtiti onaj Šahtar, ona sudačka nadoknada. Koliko su Modri očekivali da će se negdje vratiti, međutim nije se vratilo. Naprotiv, sve je otišlo definitivno u ponor.

"Hoćemo, pobjedu!", orilo se Maksimirom, puneći žile modrih nogometaša dodatnom dozom fanatizma. Vidjelo se po prvom trku da su spremni poginuti za čudo i da će u najmanju ruku skupo prodati kožu. Naravno, City je imao loptu, pleo mrežu oko Dinamova šesnaesterca, no bez pravog pokušaja u prvih desetak minuta, Dinamova je obrana bila koncentrirana. A onda delirij. Kadziorov precizni ubačaj, Olmova genijalnost, volej za vječnost. Njegov kolega iz španjolske U-21 reprezentacije Eric Garcia mogao se samo diviti Danijevu umijeću. Dinamo je vodio protiv Cityja, Guardiola je s klupe gledao u neku daleku točku, a tri od četiri maksimirske tribine bile su u transu. Netko će koju minutu kasnije zaključiti da je Dinamo prerano zabio, jer City će se tek sad razgoropaditi, naljutiti. Ali tko ne bi želio voditi 1:0 protiv takvog suparnika.

I krenuli su gosti kao morski psi oko Dinamove obrane, a kao pirane skakali na Petkovića kad je trebao u svom stilu prihvatiti duge lopte. Međutim, osim dalekometnog pokušaja Gündogana i vrhunske obrane Livakovića, nisu Građani uspjeli opasnije zaprijetiti. Štoviše, bliži je golu bio Dinamo. Moro je uzeo jednu loptu na centru, krenula je kontra, Olmo se otvarao na drugoj strani, ali Moro je želio dodati Oršiću, nije uspio. Onda je Olmo pobjegao, ali pucao preko gola pa je Oršić glavom pucao u Brava.

Bio je Dinamo u tim minutama u drugom krugu Lige prvaka i poručio renomiranom suparniku da ne misli od njega odustati. No, onda je došla 34. minuta. Prvo su se na centru sudarili Kadzior i Stojanović, potonji je ostao ležati. Zatim je u duelu u šesnaestercu ostao ležati i Dilaver. Nisu Englezi izbacili loptu u aut, niti je sudac prekinuo igru, a Jesus je izjednačio.

Ljutiti su bili Modri, Ademi je protestirao kod suca tražeći valjda da konzultira VAR za taj duel u kojem je pao Dilaver, došlo je do naguravanja, no ništa. Bilo je 1:1, a Modri kao da su u tom trenutku prestali igrati. Do kraja poluvremena mogao je VAR i njih kazniti, Gojak je na centru laktom "okinuo" Rodrija, dojma smo da je to lagano mogao biti crveni karton!

Nastavak je ipak donio očekivani odnos snaga. Gabriel Jesus u četiri minute zabio je još dva gola i završio ovu priču. Od 54. minute sve su oči bile uprte u susret u Harkivu, gdje sad Atalanta nije smjela pobijediti da bi Dinamo nastavio put u Europskoj ligi. A Talijani su poveli u 68. minuti i u tim trenucima gledali smo zadnjih dvadesetak Dinamovih minuta ove europske sezone. Uveo je Guardiola i Sterlinga, Dinamo više nije imao ni priliku doći ni do lopte, kamoli do šanse. A onda je Atalanta zabila za 0:2...

DINAMO - MANCHESTER CITY 1:4 (Olmo 10' / Gabriel Jesus 34', 50', 54', Foden 84')

DINAMO (4-3-3): Livaković - Stojanović, Dilaver, Ademi, Moubandje - Moro, Gojak, Olmo - Kadzior, Oršić, Petković

MANCHESTER CITY (4-3-3): Bravo - Cancelo, Garcia, Otamendi, Mendy - Foden, Rodri, Gundogan - Mahrez, B. Silva, Gabriel Jesus

sn ilustracija

----------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

Gorak okus ostaje nakon ovakve sezone, dojam je da su dinamovci zaslužili barem Europsku ligu, no Modre nije pomazila sportska sreća... svejedno, glavu gore, sve pohvale!!!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' - Olmo je izveo jednu solo-akciju i sjajno zaprijetio, ali se to od bloka odbilo u korner.

84' - GOL! Još jedna brza akcija Građana, Gundogan je pronašao B. Silvu koji šalje prizemnu loptu u peterac, a ondje Foden pravovremenom reakcijom matira Livakovića. Priča je za Dinamo završena.

Screenshot

82' - Posljednja zamjena kod Cityja. Umjesto Otamendija ušao je Harwood-Bellis.

81' - Dvostruka zamjena kod Dinama. Ući će Izet Hajrović i Lovro Majer umjesto Mislava Oršića i Amera Gojaka.

80' - OVO JE SAD JAKO LOŠE. ATALANTA JE POVELA S 2:0, STRIJELAC JE BIO MARIO PAŠALIĆ I ČINI SE DA JE ZA DINAMO EUROPSKA SEZONA ZAVRŠENA.

Screenshot

77' - Napokon i neka (polu)prilika Dinama nakon dugo vremena... Stojanović je ubacio s desne strane, Olmo se ubacio slično kao kod prvoga gola, no ovog puta nije ni došao do lopte.

73' - Evo ga, došlo je i do te zamjene. Umjeto Rodrija ušao je Raheem Sterling, igrač koji je u prošlome dvoboju načeo Modre i praktički presudio susret.

71' - Ništa se trenutno ne događa vrijedno spomena. City drži loptu u nogama, dinamovci vrebaju, ali očigledna je razlika u kvaliteti. Zaista je fantastično umijeće Guardiolinih igrača, možemo samo gledati kako barataju loptom i diviti se. Uz sve to, spominje se i ulazak jednog od najopasnijih napadača svijeta Raheema Sterlinga.

66' - LOŠE VIJESTI IZ HARKIVA. POVELA JE ATALANTA, STRIJELAC JE CASTAGNE. DINAMO JE U OVIM TRENUCIMA POSLJEDNJI U SKUPINI I POTREBNO JE DA ŠAHTAR IZJEDNAČI.

Screenshot

66' - Mijenja i Guardiola. Izlazi G. Jesus ispraćen zvižducima maksimirskih tribina, mijenja ga Oleksandr Zinčenko.

64' - Mogao je G. Jesus i do četvrtoga gola! Mendy je opet centrirao, slično kao kod trećega pogotka, a ovog puta Brazilčev udarac glavom odlazi preko gola.

60' - Foden još jednom prijeti, no sada to lako hvata Livaković.

59' - Prvu zamjenu radi Bjelica. Umjesto asistenta prvoga gola Damiena Kadziora ući će mladi i potentni Marko Gjira.

57' - Kod dinamovaca više nema agresivnosti, kao da je motor stao... sada je Joao Cancelo opasno zaprijetio iskosa i fijuknulo je to iznad grede!

- Na tribinama je 29 385 gledatelja, pjesma ne staje od samoga početka, ori se 'Dinamo, Dinamo, znaj da mi te volimo, mi smo uz tebe, ajmo, nema predaje!!!'

54' - GOL! Opet je 'zaplivala' Dinamova obrana, Mendy je centrirao u peterac, a 22-godišnji Brazilac zabija hat-trick na Maksimiru.

Screenshot

50' - GOL! Sada je bilo sve čisto, Foden i G. Jesus serijom kratkih dodavanja izbacili su Ademija, Gojaka i Dilavera, a Brazilac je smireno dovršio akciju novim pogotkom za vodstvo Cityja na Maksimiru.

Screenshot

48' - Olmo pada među dvojicom igrača Cityja, sudac se opet nije oglasio, a zatim je Foden opalio iz daljine, išlo je to iznad grede.

46' - Furiozan početak drugoga dijela! Prvo je zaprijetio Petković, zatim je sijevnula kontra Cityja koju je spriječio Gojak, a onda Stojanović nije uspio dovršiti tranziciju za rekontru...

46' - Počinje drugo poluvrijeme na Maksimiru. I Bjelica i Guardiola odlučili su nastaviti istim postavama.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri su odigrali sjajno prvo poluvrijeme, iako su nogometaši Pepa Guardiole dominirali u gotovo svim segmentima. Posjed lopte uvjerljivo je na strani Cityja, no dinamovci uspješno pariraju jednoj od najskupljih momčadi na svijetu. Poveo je Dinamo nakon fenomenalne reakcije i pogotka Danija Olma, dobro su se držale Bjeličine trupe nakon vodstva, bilo je prilike i za povećanje te razlike, no onda se dogodio šok - dok su dva dinamovca ležala na travnjaku, G. Jesus je glavom zatresao mrežu za izjednačenje. Mogao je tu sudac reagirati i zaustaviti igru, međutim pogodak je proglasio regularnim i Modri u nastavak ulaze u egalu.

45'+1' - Uhh, bilo je sada tu i sreće za Dinamo... Amer Gojak je nepotrebno udario laktom Rodrija koji se odmah s bolnom grimasom srušio na travnjak. Čekala se presuda VAR-a, strahovalo se i od crvenog kartona, ali nekom srećom Gojak je prošao bez opomene! Ovakve se reakcije ne bi smjele događati na takvoj visokoj razini... nasreću, dobro je prošlo za Plave.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade. 400 točnih dodavanja imaju gosti u odnosu na Dinamovih 93.

41' - Sada se Phil Foden odvažio na udarac iz daljine, no srećom udarac prolazi daleko od Livakovića.

39' - Kadzior je izveo korner, ali nije tu bilo opasnosti za City.

34' - GOL! Što se sada sve tu dogodilo... Gabriel Jesus je napravio prekršaj na Dilaveru koji je ostao ležati u svom šesnaestercu, a nogometaši Cityja nisu stali s igrom iako su dinamovci tražili da se lopta izbaci izvan terena. Na kraju je Mahrez ubacio kroz prorijeđenu obranu Modrih do tog istog G. Jesusa koji pogađa glavom pored nemoćnog Livakovića. Ademi je dobio žuti karton zbog prigovora, ali nije to pomoglo, španjolski je sudac ostao gluh na sve proteste. Ajmo, nema predaje!

Screenshot

33' - Dobro zasad izgleda ta igra na kontre! Sada je Petar Stojanović potegao kontru, ali ga je Mendy sustigao i propala je ta šansa.

30' - I opet prijete Modri! Oršić je pokušao glavom, ali bio je loše postavljen i Bravo uspijeva obraniti njegov udarac.

29' - Još jedan 'blitzkrieg' Dinama! Oršić je iz obrane izbio loptu i poslao 'svijeću' prema Petkoviću koji je kao stijena nadskočio svog čuvara i glavom prebacio do Olma, Dinamov Španjolac se sjurio prema golu, međutim stigla ga je obrana Građana i njegov udarac odlazi preko grede...

25' - Kakva šteta za ovu akciju... Moro je sve dobro napravio, oteo je jednu loptu i sjurio se prema golu Cityja, međutim zadnji pas prema Oršiću bio je neshvatljivo neprecizan te je propala ova sjajna prilika.

Zagreb, 111219.
Nogometna utakmica 6. kola Lige prvaka GNK Dinamo protiv Manchester Cityja. 
Na fotografiji: Nikola Moro.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

24' - Nogometaši Cityja preuzeli su sve konce igre, a dinamovci su se povukli u bunker i traže šanse preko kontri. Neka, zasad stvari dobro izgledaju i ovako...

19' - Ovo je bilo opasno! Gundogan je silovito šutirao s ruba šesnaesterca, a čudesni Livaković brani taj udarac!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

18' - Sjajna reakcija Dinamovih igrača! Mahrez je bio u prodoru, a Petković se vratio u obranu i pomogao Moubandjeu!

15' - Dinamovci djeluju jako stabilno i koncentrirano. Igrači Cityja navikli su na ovakve utakmice i sada je najvažnije ostati jak u glavi. Tribine daju golemu podršku, cijelo vrijeme traje navijanje i skandiranje 'Dinamo Zagreb!'

10' - GOOOL! Kakva golčina Dinamova dragulja Danija Olma! Kadzior je fantastično centrirao u šesnaesterac, Olmo se ubacio iz drugog plana i zatim potegao iz voleja... Bravo je rukom dotaknuo loptu, ali je udarac bio dovoljno silovit i Dinamo vodi 1:0!

Screenshot

7' - Izveli su igrači City brzu tranziciju, s dva-tri dodira prošli su kroz Dinamovu obranu, a na kraju je srećom Mendyjev centaršut pronašao samo tribine...

5' - Ademi je dobio udarac loptom u nezgodno mjesto, izašao je na trenutak s terena, ali brzo se vratio srčani kapetan Modrog sastava.

2' - Jurnuli su dinamovci na gol Cityja od prve minute, ali snašli su se s tim naletima bez većih poteškoća Guardiolini nogometaši... Tribinama odjekuje: 'Dinamo Zagreb, ale...!'

1' - Počela je utakmica na Maksimiru! Ajmooo!!!

----------------------------

18.55: Istrčali su igrači Dinama i Cityja na maksimirski travnjak! Fantastična je atmosfera na tribinama, stadion je popunjen do posljednjeg mjesta i vlada ona prava vibra Lige prvaka... odjeknuli su taktovi službene himne Lige prvaka, pozdravili su se kapetani Arijan Ademi i Nicolas Otamendi, igrači su nabrijani kao i navijači, sve je spremno za spektakl! Ajmo, Plavi lavovi!!!

Zagreb, 111219.
Nogometna utakmica 6. kola Lige prvaka GNK Dinamo protiv Manchester Cityja. 
Na fotografiji: izlazak igraca na teren.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX CROPIX

18.50: A ovako je izgledao trening Cityjevih zvijezda:

18.45: Pep Guardiola, stručnjak s impresivnom igračkom, a još uspješnijom trenerskom karijerom, izgleda prilično opušteno na treningu Cityja na maksimirskom travnjaku...

Soccer Football - Champions League - Group C - GNK Dinamo Zagreb v Manchester City - Stadion Maksimir, Zagreb, Croatia - December 11, 2019   Manchester City manager Pep Guardiola before the match    Action Images via Reuters/Matthew Childs
Action Images via Reuters/Matthew Childs

18.32: City je objavio da se njihov standardni prvotimac, vratar Ederson kojemu je danas bila namijenjena uloga rezerve, ne osjeća dobro te neće sjediti ni na klupi. Umjesto njega, zamjena će biti iskusni 34-godišnji Scott Carson.

Soccer Football - Premier League - Liverpool v Manchester City - Anfield, Liverpool, Britain - November 10, 2019  Manchester City's Scott Carson on the bench before the match   Action Images via Reuters/Carl Recine  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
CARL RECINE Action Images via Reuters

18.27: Zavirite u svlačionicu Cityja:

18.20: Utakmicu između Dinama i Manchester Cityja sudit će španjolski sudac Carlos del Cerro Grande (43).

Španjolac do sada nije sudio hrvatskim klubovima, niti A reprezentaciji. Tek jednom hrvatskoj U21 reprezentaciji i to prije šest godina.

Reuters/Carl Recine
CARL RECINE Action Images via Reuters

Cityju je sudio dva puta, oba puta na gostovanjima i engleski sastav je dobio oba meča.

U veljači ove godine vodio je susret Schalke - Manchester City kojeg su gosti dobili 3:2, a u listopadu prošle godine i susret protiv Šahtara u kojem je momčad Pepa Guardiole dobila s 3:0.

18.08: Pogledajte dolazak Pepa Guardiole i njegovih zvijezda na maksimirski stadion:

18.04: Podsjetite se kako je izgledala prva utakmica protiv Cityja na Etihadu:

17.37: Stigli su sastavi za utakmicu! Sve je kao prema najavama, nema promjena u odnosu na sastav koji smo stavili ranije.

Kod Dinama će s klupe svoju priliku čekati Danijel Zagorac, Izet Hajrović, Lovro Majer, Mario Gavranović, Mario Šitum, Luka Ivanušec i Marko Gjira.

Guardiola je na klupi ostavio jaka imena - vratara Edersona, Kylea Walkera, Kevina de Bruynea, Raheema Sterlinga, Oleksandra Zinčenka, španjolskog braniča Angeliña i 17-godišnjeg Taylora Harwood-Bellisa.

U Zagrebu večeras sigurno neće nastupiti Sergio Aguero, Laporte, L. Sane, D. Silva i J. Stones (ozlijeđeni) te Fernandinho zbog akumuliranih žutih kartona.

17.15: Još malo pa će nam stići i sastavi za večerašnju utakmicu. S nestrpljenjem očekujemo odgovor na pitanje koga će od prve minute na travnjak poslati Pep Guardiola.

16.55: Večeras u sastavu Manchester Cityja nema stoperskog dvojca Laporte - Stones. Neće igrati ni "rezervni" stoper Fernandinho pa će Bjelica i Guardiola imati iste probleme sa zadnjim ljudima svojih obrana. Engleski mediji pišu o tome da bi majicu Cityja u novoj godini mogao odjenuti 24-godišnji igrač Bournemoutha Nathan Ake.

16:48 - Evo malo brojki, a koje nisu nevažne za večerašnju utakmicu: Dinamo je u seriji od 34 vezane utakmice bez poraza na Maksimiru u svim natjecanjima, uz 29 pobjeda i pet remija. Posljednji put je u Zagrebu slavio Young Boys (1:2), a to se dogodilo 28. kolovoza 2018. godine. A sa druge strane, City je samo jednom pobijedio na posljednja četiri gostovanja, uz dva remija i jedan poraz...

16:40 - Novinare u Engleskoj ne zabrinjava toliko jesenski dio sezone u Ligi prvaka, koliko su iznenađeni lošim startom u Premierligi.

"Nismo očekivali deficit u odnosu na prvu momčad lige za čak 14 bodova, a to uključuje i bolni poraz u derbiju prošlog vikenda", pišu portali "lojalni" nebesko-plavima.

16:30 - Novinari iz Manchestera (Evening News) pišu da očekuju možda Iana Poveda u kombinacijama za večerašnju utakmicu, jer je izostao iz kombinacija za utakmicu u Ligi prvaka mladih.

"Tommy Doyle i Adrian Bernabe sigurno neće dobiti priliku, ali Ian Poveda bi mogao", pišu Englezi.

Riječ je o 19-godišnjem napadaču koji je već promijenio dres Chelseaja, Arsenala, Barcelone, Brentforda i to u zadnjih devet godina.

Linker
19. travanj 2024 03:28