CROPIX
PRAVILA SU JASNA

KAD SE PERIŠIĆU TO DOGODILO U FINALU SP-A, CIJELA HRVATSKA SE DIGLA NA NOGE Dinamo nije bio sreće kao Francuzi: Evo zašto VAR ipak nije pogriješio

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. kolovoz 2019. 14:43

Je li Dinamo protiv Rosenborga oštećen u 39. minuti kada sudac Orsato nije svirao 11-erac? I je li VAR ekipa, predvođena Massimilianom Irratijem, napravila pogrešku što ga nije pozvala da pogleda spornu situaciju na ekranu?

U Hrvatskoj je većina i medija i stručnjaka u srijedu navečer bila uvjerena u Orsatovu pogrešku, s tim da je mnogo više žuči otišlo na račun VAR ekipe. Međutim, očito ćemo svi trebati neko vrijeme da bismo dokraja shvatili koja je VAR-ova namjena.

Dakle, Orsato u toj 39. minuti nije svirao 11-erac zato što je - njegovo je mišljenje - igrača Rosenborga lopta pogodila u lakat koji je bio uz tijelo, ili barem jako blizu tijela. Ili kako bi Mateo Beusan u svoje vrijeme rekao, lakat nije bio u neprirodnom položaju. Jučer smo kontaktirali četiri eminentna hrvatska sudačka stručnjaka ne bi li nam najprije prokomentirala Orsatovu odluku. Nažalost, sva četiri stručnjaka imaju najstrožu zabranu komentiranja sudačkih odluka, u suprotnom bi ih UEFA suspendirala. Prvi od njih kaže da je 11-erac bio čist, drugi da bi ga prije svirao nego što ne bi, a preostala dvojica da ga prije ne bi svirala nego što bi ga svirala. Dakle, za jednog je 11-erac neupitan, za trojicu je dvojben, odnosno ima elemenata i za i protiv.

Za prvoga, kojem je 11-erac neupitan, neupitna je i pogreška VAR-a, koji se morao javiti i upozoriti suca da bi trebao na ekranu pogledati prijepornu situaciju. Za preostali trojac, VAR je postupio točno po pravilima jer se ne radi o “čistoj i očitoj pogrešci suca”, a samo se tada VAR javlja. Sudac Orsato bio je u stalnoj komunikaciji s VAR-om, jasno im je rekao da je vidio situaciju i da za njega to nije najstroža kazna. A Massimiliano Irrati i njegova ekipa nisu pronašli kadar koji bi osporio Orsatovo viđenje. I zato nisu sucu sugerirali da ipak pogleda snimku na ekranu jer VAR nije predviđen za rješavanje dvojbenih situacija, nego isključivo za neupitne pogreške, i to isključivo one koje se odnose na eventualni pogodak, 11-erac ili izravni crveni karton. Sve ostalo VAR će prepustiti sucu.

Zagreb, 20.08.19.
Stadion Maksimir.
Suci testiraju VAR pred sutrasnju utakmicu UEFA play-offa Lige prvaka Dinamo -  Roesnborg B.K.
Na fotografiji:   test VAR-a na Maksimiru.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Irrati je na glasu

Inače, Massimiliano Irrati na glasu je kao možda i najbolji VAR sudac u svijetu, tako da ne možemo govoriti o tome da je u VAR sobi sjedio netko bez dovoljno iskustva.

Ni Perišićeva ruka u finalu SP-a nije bila crno - bijeli trenutak, a sudac je ipak pogledao VAR

Sporni 11-erac u Maksimiru jako nas je podsjetio na finale Svjetskog prvenstva u Rusiji. Tamo je Ivan Perišić u duelu pred golom igrao rukom, ili je točnije reći da ga je lopta pogodila u ruku. Nažalost, u toj je situaciji sudac išao pogledati sporni trenutak na ekranu, iako ne možemo reći da je to bila crno - bijela situacija, odnosno očiti 11-erac. Ondje pak glavni sudac nije dobro vidio Perišićevu ruku - jer bila velika gužva - te se odlučio za VAR-ovu asistenciju. I onda je nakon dugog gledanja pokazao na 11 metara. To je bila klasična situacija u kojoj nije VAR sudac bio taj koji je glavnog suca pozvao da pogleda sporni trenutak, nego je sudac sam posegnuo za pomoći. Nikada nećemo doznati što bi Orsato napravio da je pogledao tu nesretnu ruku...

Je li tko od njegovih kolega u sobi možda smatrao da je Orsato trebao pokazati na bijelu točku, nećemo nikada doznati, ali ionako je presudan isključivo stav šefa VAR sobe, a to je u Maksimiru bio Irrati. Samo on ima ovlasti pozvati suca da pogleda prijeporni trenutak.

Linker
23. travanj 2024 20:20