Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
O NJIMA SE PIŠE BIRANIM RIJEČIMA

KAKAV PREOKRET, KAKAV UZLET - OVAKO NEŠTO U MAKSIMIRU NIJE VIĐENO VEĆ VIŠE 20 GODINA Ušutjeli su svi komentatori koji su Modre gledali podcjenjivački

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. listopad 2019. 12:17

Za one koji su nakon Dinamova gostovanja na Etihadu pisali da se “takvi klubovi pojave, uglavnom izgube, prihvate to, sretno uzmu novac i nadaju se da će naći dobrog kupca za bilo kojeg mladog igrača kojeg imaju”, već utakmica u Harkivu, a kamoli mogući rasplet skupine u Ligi prvaka moglo bi biti vrlo veliko iznenađenje.

Pojedini engleski mediji, poput citiranog Daily Maila, Dinamu su namijenili ulogu žrtve kojoj će “oderati kožu”. Modri su za njih trebali biti metafora filma “Kad jaganjci utihnu”, međutim ušutjeli su upravo komentatori koji su Dinamo oslikavali podcjenjivački, svisoka.

Nakon Ukrajine, u kojoj je hrvatski prvak bio nadomak da totalno matira Šahtar čije ime zvoni u Europi, o Modrima se govori nekim sasvim drugačijim tonovima. Kao legitimnom kandidatu za prolazak skupine. Možda to i neće uspjeti, iako danas svi vjerujemo ili barem želimo vjerovati da hoće, ali kako god završi na kraju, ovaj Dinamo zaslužuje golem respekt. I počinje ga dobivati čak i od onih koji pate od cinizma prema “malima s ruba Europe”. Nogomet kakav igra Bjeličina momčad u Maksimiru nije viđen više od dvadeset godina...

Engleski mediji sada su mahom prenosili suhoparne izvještaje Reutersa, a talijanski posebno hvalili Mislava Oršića i Danija Olma. Na jednom od portala koji je davao ocjene, Oršić je dobio osmicu, opisuje se njegova “savršena lopta s lijeve strane”, i “senzacionalna vratnica nakon super slaloma”, Olmu, kojem je dodijeljena sedmica, priznaje se “perfektan ulazak za 1:1” također i “sjajan šut koji je Pjatov izvadio ispod grede”. Najlošije je, s peticom, prošao Stojanović.

No, Gazzetta dello Sport ne baca Atalantine šanse u koš za smeće.

“Remi između Šahtara i Dinama održava nade Gasperinijeve ekipe živima. Međutim, u drugom krugu trebat će im najmanje sedam bodova, točnije dvije pobjede i jedan neodlučeni ishod. Teško, i zato što će na San Siru protiv Građana 6. studenoga nedostajati Zapata, ali nije nemoguće”, piše sportski list iz Milana.

Marca je još jednom u fokus stavila Danija Olma. Njihov tekst nije nabrajanje šansi i opis golova, nije ni recenzija Dinamove igre i mogućih dometa, Marcin autor navodi:

“Dani Olmo ostao je nevoljko u zagrebačkom Dinamu. Samome sebi je priznao: ‘Bio sam odlučan napustiti klub, ali tražili su mnogo novca za mene.’ Cijena, 40 milijuna eura, uplašila je klubove koji su željeli njegove usluge i na kraju je ostalo u Hrvatskoj. Nije spustio ruke: ‘Dat ću apsolutno sve u svakoj utakmici kako bi Dinamo postigao najbolji mogući rezultat.’ Suočen sa Šahtarom 21-godišnjak je napravio još jedan korak na svojoj, za sada rastućoj putanji: debitirao je kao strijelac u grupnoj fazi Lige prvaka.”

I engleski portal Caughtoffside (Uhvaćen u zaleđu), fokusirao je Olma:

“Prema The Sunu, Dinamov Olmo identificiran je kao transfer meta Manchester Uniteda tijekom ljetnog prijelaznog roka, nakon što je sjajno igrao za španjolsku U-21 reprezentaciju za vrijeme njihova uspjeha na Europskom prvenstvu ranije ove godine. Sada je 21-godišnjak nastavio svoj meteorski uspon napravivši vrhunsku predatorsku završnicu kojom je Dinamo izjednačio na 1:1 protiv Šahtara.”

Dinamo je danas akter Lige prvaka o kojem se piše biranim riječima. Pogotovo pojedini igrači. Kakav preokret, kakav uzlet!

Linker
24. travanj 2024 11:48